Skoči do osrednje vsebine

Častna straža na Trgu republike, dvig slovenske zastave.

Odprte razstave

 
Ljubljana, Cankarjev dom

Prelomna leta

Prelomna leta je razstava fotografij Joca Žnidaršiča ob 30. obletnici države Republike Slovenije.

 
Park vojaške zgodovine Pivka

Ponosni na Slovenijo - 30 let

Trideset let samostojnosti Republike Slovenije je bilo polno izzivov, a tudi uspehov. Zmagali smo v vojni za obrambo samostojnosti, dosegli mednarodno priznanje, Republika Slovenija je postala članica Združenih narodov, vstopila v Evropsko unijo in NATO, prevzela evro ... Vrstili so se uspehi na področju gospodarstva, športa, kulture. Na vse te uspehe, tako posameznikov kot skupnosti, smo ponosni. In vse to je strnjeno v razstavi fotografij znanih in manj znanih slovenskih fotografov.

 
Ljubljana

Republika Slovenija 30 let

Projekt Republika Slovenija 30 let so pripravili v Muzeju novejše zgodovine Slovenije in ga koncipirali v smislu ukvarjanja s samostojno državo, z Republiko Slovenijo v njenem poosamosvojitvenem obdobju.

 
Trideset slovenskih vrhov

30 vrhov za 30 let

Vodnik za pohodnike in planince po najlepših slovenskih vrhovih, med katerimi so tudi taki, ki so zaznamovali zgodovino slovenske osamosvojitve. Vsi nosijo svojo zgodbo in so polni zanimivosti, ponujajo vsakomur nekaj, razporejeni so po vsej Sloveniji.

Pretekli dogodki

 
Ljubljana

Obeležitev 30. obletnice mobilizacijsko taktične vojaške vaje Premik 91

Na Ministrstvu za obrambo bo priložnostna slovesnost ob 30. obletnici mobilizacijsko taktične vaje Premik 91, na kateri bo slavnostni govornik minister za obrambo mag. Matej Tonin. Slovesnosti, ki bo v okrnjeni obliki, se bo udeležil predsednik Republike Slovenije Borut Pahor. Vojaški muzej Slovenske vojske je v sklopu obeležitve obletnice vaje pripravil razstavo v avli ministrstva.

 
Maribor

Obeležitev 30. obletnice pekrskih dogodkov

Državna proslava in spomin na prvo žrtev v osamosvojitvenem procesu, ko je pod kolesi transportnega vozila JLA umrl Josef Šimčik. Na prireditvi bodo v mimohodu nastopile tudi strukture, ki so sodelovale v osamosvojitveni vojni.

Organizatorji: Ministrstvo za obrambo, Mestna občina Maribor, Koordinacijski odbor.

 
Ljubljana, Trg republike

Osrednja državna proslava ob 30. obletnici slovenske državnosti in obeležitev prevzema predsedovanja Slovenije Svetu EU

V prvem delu proslave bo poudarek namenjen največjima dogodkoma v zgodovini naroda – razglasitev samostojnosti države in njeno obrambo, kar se bo izrazilo s pesmijo, plesom in recitalom ter čestitkami iz domovine in tujine. Govornik bo predsednik Republike Slovenije Borut Pahor, pozdravne nagovore pa bodo imeli tudi predsedniki vlad sosednjih držav.

V drugem delu proslave bosta v okviru prevzema predsedovanja Svetu EU zbrane nagovorila predsednik Evropskega sveta Charles Michel in predsednik Vlade Republike Slovenije Janez Janša.

 
Ljubljana, Tacen

30. obletnica zaključka operacije BOR

S to operacijo je TO pridobila 5000 avtomatskih pušk, 5 milijonov enot streliva, 1000 protioklepnih sredstev in več kompletov protiletalskih raket. Sposobnost slovenskih obrambnih sil za protioklepni boj se je dvignila za več kot 100 odstotkov. Z orožjem se je opremilo 6000 vojakov rezervistov.

 
Ljubljana, Predsedniška palača

Sprejem za svojce padlih v vojni za Slovenijo

V predsedniški palači bo svojce padlih pripadnikov Teritorialne obrambe Republike Slovenije, Ministrstva za notranje zadeve in civilnih žrtev ter ranjenih v vojni za Slovenijo sprejel predsednik republike.

 
Ormož, grad Ormož

30. obletnica bojnih spopadov med osamosvojitveno vojno na območju Ormoža

Slavnostni nagovor bo imel predsednik Vlade Republike Slovenije Janez Janša.

V Ormožu je bil 27. junija eden prvih oboroženih spopadov. Vojsko JLA je pričakala blokada iz strojev in tovornih vozil, branili pa so jo pripadniki TO. Ranjenih je bilo nekaj vojakov TO in JLA pa tudi nekaj civilistov.

 
Ljubljana, Vila Podrožnik

30. obletnica podpisa skupne Brionske deklaracije

Slavnostni govorniki na svečanosti bodo Milan Kučan, tedanji predsednik Predsedstva Republike Slovenije, dr. Dimitrij Rupel, tedanji minister za zunanje zadeve Republike Slovenije, in Borut Pahor, predsednik Republike Slovenije.

 
Ljubljana, Cankarjev dom

Odkritje spominske plošče ob 30. obletnici ustanovitve Svetovnega slovenskega kongresa

V letošnjem letu mineva 30 let od ustanovnega zbora Svetovnega slovenskega kongresa, ki je potekal v Ljubljani v Cankarjevem domu, 27. in 28. junija 1991. V predverju Cankarjevega doma ob Parku Sveta Evrope bo odkrita spominska plošča, ki obeležuje ta pomemben dogodek.

Osrednji nagovor bo imela ministrica dr. Helena Jaklitsch. Predsednik vlade Janez Janša bo ploščo slovesno odkril.

 
Nekdanji mejni prehod Holmec

Dan slovenske policije

Na nekdanjem mednarodnem mejnem prehodu Holmec, blizu Raven na Koroškem je organizirana osrednja slovesnost ob dnevu policije in 30-letnici njenega delovanja v samostojni Sloveniji. Slavnostni govornik bo predsednik Republike Slovenije Borut Pahor, udeležence pa bosta nagovorila tudi generalni direktor policije dr. Anton Olaj in minister za notranje zadeve Aleš Hojs.

 
Ljubelj, pred predorom

Osvoboditev mejnega prehoda Ljubelj

Obeležitev 30. obletnice osvoboditve mejnega prehoda in bojev na Ljubelju nad Tržičem.

Slavnostni govornik: Aleš Hojs, minister za notranje zadeve.

 
Ljubljana, cerkev sv. Nikolaja

Dan zmage v vojni za Slovenijo

Apostolski nuncij v Sloveniji msgr. Jean Marie Speich bo daroval sveto mašo v stolni cerkvi sv. Nikolaja v Ljubljani ob koncu oboroženih spopadov in zmagi v vojni za Slovenijo.