Skoči do osrednje vsebine

Častna straža na Trgu republike, dvig slovenske zastave.

Predsednik vlade Janez Janša: "V naravi človeka je, da sanja, v naravi svobodnega človeka pa je, da ima možnosti, da te sanje tudi uresničuje."

Predsednik vlade Janez Janša se je danes v Parku vojaške zgodovine v Pivki udeležil slovesnosti ob odprtju razstave "Sanje imajo to čudno lastnost, da se včasih uresničijo". Predsednik vlade je ob tej priložnosti zbrane tudi nagovoril. V svojem nagovoru je predsednik vlade uvodoma dejal, da danes obeležujemo neko končno dejanje v slovenski epopeji osamosvojitve, ko smo Slovenci postali gospodar na svoji zemlji.

"Morda je bil v tridesetih letih odnos države do ohranjanja spomina na najusodnejši čas našega naroda nekoliko mačehovski, vendar ste tisti, ki ste bili gonilna sila tega in še nekaterih podobnih projektov, uspeli ohranjati spomin pred pozabo. Prva leta po osamosvojitvi se to ohranjanje spomina mogoče ni zdelo tako zelo pomembno, ker je bil ta spomin že živ, danes pa ne samo, da že volijo generacije, ki so bile rojene po slovenski osamosvojitvi in dnevu, ko je zadnji tuji vojak odšel iz našega ozemlja, počasi te generacije prevzemajo nase skrb za našo prihodnost, in tisti živ spomin, ki v prvem obdobju nadomešča to, kar je naloga muzejev, knjig in kulture, ne zadošča več, " je dejal predsednik vlade.

Janez Janša in Janko Boštjančič se rokujeta

Predsednika vlade je ob prihodu v Park vojaške zgodovine v Pivki sprejel direktor muzeja Janko Boštjančič | Avtor: KPV

Izpostavljeno