Skoči do osrednje vsebine

Častna straža na Trgu republike, dvig slovenske zastave.

Predsednik vlade Janez Janša: Prva zaprisega slovenskih vojakov je bila silnega moralnega pomena za Slovenijo

V okviru praznovanj 30. obletnice razglasitve in obrambe samostojne in neodvisne Republike Slovenije je danes na Igu potekala slovesnost, s katero smo obeležili 30. obletnico prisege prvih slovenskih nabornikov. Predsednik vlade Janez Janša se je omenjene slovesnosti udeležil, ob tej priložnosti pa je imel tudi osrednji nagovor.

Pred tridesetimi leti, natančneje, 2. junija 1991, je v učnih centrih na Igu in v Pekrah pri Mariboru slovesno zaprisegla prva generacija vojaških nabornikov, ki so služili v Teritorialni obrambi. Prvič v zgodovini Slovencev so tako naborniki služili vojaško obveznost v slovenski vojski. Po slovesnosti in podpisu prisege je takratna prva generacija 270 mladih fantov pričela služiti vojaški rok v času, ko je jugoslovanska armada pripravljala agresijo na Slovenijo.

Predsednik vlade Janez Janša govori za govornico

Predsednik vlade Janez Janša se je udeležil obeležitve 30. obletnice prisege prvih slovenskih nabornikov | Avtor Kabinet predsednika vlade

Izpostavljeno

  • Hojs ob 31. obletnici MSNZ: Pomlad je usodno zaznamovala naš narod

    Slovesnost ob 31. obletnici Manevrske strukture narodne zaščite (MSNZ) v Narodni galeriji v Ljubljani je potekala pod naslovom Manevrska struktura narodne zaščite - začetek nastajanja Slovenske vojske. Dogodek je s pozdravnim nagovorom odprl minister za notranje zadeve Aleš Hojs.

  • Ob dnevu Slovenske vojske o nedavnih spodbudnih spremembah

    Vlada Republike Slovenije je 15. maj s sklepom določila za dan Slovenske vojske, saj so na ta dan leta 1991 slovenski naborniki začeli služiti vojaški rok izključno v Sloveniji, in sicer v dveh učnih centrih takratne Teritorialne obrambe. Skupaj 300 nabornikov je vojaški rok služilo v 710. učnem centru v Pekrah pri Mariboru in 510. učnem centru na Igu pri Ljubljani.