Skoči do osrednje vsebine

Pogovori z ustvarjalci in sodelujočimi pri nastajanju filma 30 vrhov za 30 let samostojne Slovenije

Slovenci imamo svoje hribe in gore preprosto radi. So naš dedni zapis, naša dediščina, sedanjost in prihodnost. V filmu 30 vrhov za 30 let samostojne Slovenije smo ob lepotah slovenske pokrajine in njenih gora, ki vabijo k pohodništvu, planinarjenju in gorništvu izpostavili tudi pomen slovenskih gora in hribov, ki so bili tisti poligon, kjer smo si Slovenci z vztrajnostjo izbojevali svojo neodvisnost in samostojnost. O vsem tem smo se pogovarjali z ustvarjalci in sodelujočimi v filmu 30 vrhov za 30 let po premieri, ki je bila v sredo, 20. oktobra, v Cankarjevem domu.
Prizor iz filma 30 vrhov. Srečanje glavnega igralca s pohodniki, Velika planina

Prizor iz filma 30 vrhov. Srečanje s pohodniki na Veliki planini. | Avtor: UKOM

1 / 2

Pogovori z ustvarjalci filma 30 vrhov za 30 let samostojne Slovenije

"Gore nas, ne glede na različnost, povezujejo. V gorah smo lahko prijatelji", je v uvodnem nagovoru pred premiero poudaril Uroš Urbanija, direktor Urada vlade za komuniciranje.

Po premieri pa smo se pogovarjali z ustvarjalci in sodelujočimi pri nastajanju filma 30 vrhov za 30 let samostojne Slovenije.

Tino Maze je navdušil glavni igralec filma, ki odkrito razmišlja o politiki in domovini. Na svoji poti po vrhovih spoznava slovensko osamosvojitveno zgodovino in občuduje naravo. Tina je z veseljem sprejela povabilo k sodelovanje pri filmu in je ob drugih znanih imenih, kot so Marija in Andrej Štremfelj, Viki Grošelj, Avseniki in France Urbanija, v njem nastopila tudi sama. 

Dodala je še športno sporočilo za vse Slovence: " Ob današnjem večeru so gore najbolj aktualna tema. Imamo prelepo naravo in gore nas zbližujejo. Predlagam, da o prvi priliki, že jutri osvojimo kak vrh".

Nekdanji Triglavski župnik France Urbanija pa je svoje misli o Aljažu in stolpu na vrhu Triglava strnil takole:" Aljažev stolp je svetišče in svetla točka, ki povezuje vse ljudi dobre volje. Je središče, ki ohranja spomin in daje moč za prihodnost".

Slovenija naša, radi te imamo! Pazimo nase in nanjo.