Skoči do osrednje vsebine

Zastave na vrhovih za 30 let samostojne Slovenije

Na Uradu vlade za komuniciranje smo v sklopu projekta 30 vrhov za 30 let ob Dnevu državnosti pripravili video Zastave na vrhovih za 30 let samostojne Slovenije. V preteklosti so bile tudi slovenske gore in hribi tisti poligon, kjer smo si Slovenci z vztrajnostjo izbojevali svojo neodvisnost in samostojnost. Na tem koščku sveta smo stali in obstali, pod našimi gorami in hribi, od prekmurskih ravnic do primorskih vasic.
Fantje satojijo ob Aljaževem stolpu in mahajo z zastavami.

Pozdrav Sloveniji za Dan državnosti s Triglava. | Avtor: Franci Donko, Ukom

Video Zastave na vrhovih ob Dnevu državnosti

Praznuješ, Slovenija draga. Po dolinah in hribih plapolajo zastave. Po kočah se sliši pesem, zven harmonike in otroški glas.

Od samega začetka je bil ta košček sveta posebej obdarjen, med vsemi deželami najbolj blagoslovljen. Gorski izviri, niti potokov in rek, ki od prekmurskih ravnic do primorskih vasic pošiljajo vodo tja v morje, in sonce v oblake nazaj.

Slovenski človek rad gleda v nebo. Z zanosom zre v domače gore. V varno zavetje davnin, da si oko spočije in vreme napove, če v košnjo ali hribe naj gre. Te gore so naše izbe, zavetja in cerkve, trdnjave, del našega bitja in žitja.

Praznuješ, Slovenija draga. Po dolinah in hribih plapolajo zastave. Po kočah odmeva pesem, zven harmonike in otroški glas.

Tukaj smo zate, in ti za nas.

Avtor: Franci Donko