Skoči do osrednje vsebine

Življenje je treba živeti čim manj resno in čim bolj resnično

Urban Praprotnik, tekaški trener in strokovnjak za zdravilne učinke gibanja in Jasmina Kozina Praprotnik, pisateljica (Bela dama, Roman v 42 tisoč korakih -The long running life of Helena Žigon in Kazimira, O deklici, ki se ni pustila postarati) in kulturna antropologinja s štirimi otroki ustvarjata živahno družino.
Novoletni selfi družine: oče, mama, štirje otroci, v ozadju novoletna jelka.

Družina Praprotnik, ki j nenehno v gibanju, že osvaja slovenske vrhove. | Avtor: Urban Praprotnik

Ko jih človek opazuje, dobi občutek, da znajo živeti polno, da so življenju kos in da se pri tem zabavajo in uživajo. Prepričani so, da je življenje treba živeti čim manj resno in čim bolj resnično. Kaj to pomeni? Da živijo izpolnjujoče: na koncu dneva torej niso izčrpani, ampak izpolnjeni, ker so dan izkoristili za osebnostno in družinsko rast. Jasmina dodaja: »Včasih sem zvečer že zelo utrujena in bi se najraje kar ulegla, potem pa grem na tek in se vrnem prenovljena.«

Že vrsto let vodita skupino Urbani tekači, za katero pravita, da so odprta druščina, ki jo povezuje veselje do gibanja v naravi, radovednost in dobrovoljnost. Poleg rednih treningov dvakrat tedensko je priložnosti za pletenje vezi veliko, od tedenskih tekaških obvestil, filmčkov, rednih treningov, tekaških in pohodnih taborov, tekaških delavnic, skupaj gredo tudi na maratone po Evropi. Peš se odpravijo marsikam, pot iz Ljubljane do Kopra so na primer opravili v štirih dneh. Z veseljem so sprejeli naše povabilo za sodelovanje v projektu 30 vrhov za 30 let, saj je gibanje v naravi njihov ustaljen slog življenja.

 

Avtorica: Vesna Žarkovič