Skoči do osrednje vsebine

Mednarodni raziskovalni center za umetno inteligenco doma v Ljubljani

Zdi se, da smo Slovenci v svetu pretežno prepoznani po zaslugi izjemnih športnikov in čudoviti naravi. Smo res le dežela Bojana Križaja, Petra Prevca, evropskih prvakov v košarki, planiške velikanke, blejskega otoka, čudovitega Pirana? Nikakor ne. Slovenija je dežela tisočerih talentov. Česarkoli se lotimo, pustimo pečat. Zmagujemo, prvi osvajamo vrhove, dosegamo znanstvene preboje.
Človeška in umetna roka se dotikata s prsti

Slovenci premikamo meje tudi na področju umetne inteligence. | Avtor: Colin Anderson Productions pty Itd-GettyImages/GulliverFilm&Foto

Po zaslugi naših izjemnih znanstvenic in znanstvenikov, ki premikajo meje doma in po svetu, je prav znanstveni zemljevid tisti, kamor smo Slovenci vedno bolj vpeti. In tudi vedno bolj prepoznavni.

Konec leta 2019 je iz Pariza prišla odlična novica, da bo prvi globalni Mednarodni raziskovalni center za umetno inteligenco (IRCAI) pod okriljem UNESCO doma v Sloveniji.

Velika pridobitev za Slovenijo

Center je v mnogih pogledih velika pridobitev za Slovenijo. Je priložnost za še močnejšo umestitev Slovenije na svetovni znanstveni trg, za nekoga morda celo odskočna deska v globalni svet. Zagotovo se z njim krepita ugled in vloga slovenskih znanstvenikov, ki so se, skupaj z Ministrstvom za izobraževanje, znanost in šport, prepoznali v ideji agencije UNESCO, da se center vzpostavi v Sloveniji.

»V precej intenzivni tekmi držav za primat na področju umetne inteligence Slovenija pridobiva unikatno institucijo, ki obravnava človeku prijazno plat umetne inteligence in tehnologije nasploh,« o pomenu centra za Slovenijo pojasnjujejo na ministrstvu.

Dolga tradicija raziskovalnega dela na področju umetne inteligence

To, da je bila za dom novega centra izbrana Slovenija, ni naključje. »Slovenija ima dolgo tradicijo raziskovalnega dela na področju umetne inteligence in sega v pozna sedemdeseta leta prejšnjega stoletja. Trenutno v Sloveniji deluje okoli 200 raziskovalcev in 10 komercialnih podjetij, ki razvijajo tehnologijo umetne inteligence.

Razlog, da je tak center v Sloveniji, je večletno delo in sodelovanje z Unescom, ki nas je prepoznal kot možnega kredibilnega partnerja za postavitev takega centra.

Z Unescom sodelujemo še posebej intenzivno na področju odprtega izobraževanja, kar je tudi vodilo v pogovore o ustanovitvi centra za umetno inteligenco (IRCAI),« še doda Gašper Hrastelj iz Urada za UNESCO v okviru Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport, ki je hkrati tudi ustanovitelj centra.

Ilustrativna slika.

Umetna inteligenca vedno bolj postaja naša realnost. | Avtor: Piranka-GettyImages/GulliverFilm&Foto

Center je zaživel na začetku leta 2020. Gostuje na Institutu Jožef Stefan (IJS), eni ključnih znanstvenih infrastruktur Slovenije, v kateri deluje približno tisoč znanstvenikov in raziskovalcev.

Zamišljen je tako, da bo presegal meje Slovenije in Evrope tako po vsebini kot udeležencih, ki bodo center soustvarjali.

Razreševali bodo globalne izzive, podpirali UNESCO pri študijah in sodelovali pri večjih mednarodnih projektih s področja umetne inteligence. Vladam, mednarodnim organizacijam in širši javnosti bo svetoval o sistemskih ter strateških rešitvah pri uvajanju umetne inteligence na različnih področjih.

Stavba Instituta Jožef Stefan.

IRCAI deluje v okviru Instituta Jožef Stefan (IJS). | Avtor: Arhiv Institut Jožef Stefan

Mag. Mitja Jermol, eden od ključnih akterjev v postopku razvoja in vzpostavitve centra ter hkrati tudi vodja Centra za prenos znanja na področju informacijskih tehnologij na IJS, center vidi kot stičišče sodelovanja, povezovanja – znotraj Slovenije in Slovenije s svetom.

»Sama ideja o nekakšnem mednarodnem okolju, kjer bi strokovnjaki namesto odhajali iz Slovenije vanjo prihajali, je nastala že leta 2000. Najprej smo vanjo močno verjeli štirje zanesenjaki, saj gre za področje, ki ima v Sloveniji dobre korenine in veliko obeta.

V obdobju dvajsetih let se je to okolje v Sloveniji uspešno razvijalo, v svetu smo raziskovalci iz institutov, univerz in vrste podjetij postajali prepoznani kot odlični raziskovalci z izjemnimi rezultati. Zaradi uspešnega sodelovanja z UNESCO na področju odprtih izobraževalnih virov in vseh teh uspehov je leta 2016 UNESCO predlagal ustanovitev centra v Sloveniji.«

»Center je avtocesta v globalni svet, če lahko uporabim to prispodobo. Je ogromna pridobitev za celotno Slovenijo. Čeprav bo na začetku deloval na IJS, bodo vanj vključeni akterji iz cele Slovenije, in kar je še pomembnejše, s celega sveta.« 

To si želimo in tako smo si ta center zamislili. Kot konglomerat slovenskega znanja, ki ga bomo dopolnjevali s tujim, da bi reševali globalna vprašanja in izzive, povezane z umetno inteligenco. Slovenija kot celota končno dobiva neki drug obraz, naša znanost in raziskovanje na področju umetne inteligence pa vstopata v nove dimenzije.

Center bo širil področja raziskovanja preko meja tehnologije predvsem tudi na družboslovne vede.

Verjamem, da bomo znali Slovenci to priložnost izkoristiti. Že večkrat smo pokazali, da znamo stopiti skupaj v premikanju gora, in se veselim tudi teh novih izzivov,« nadaljuje mag. Jermol.

Slovenija s centrom pridobiva novega ambasadorja na področju, ki bo še kako zaznamovalo prihodnost naše družbe. Področje umetne inteligence sicer marsikomu še vedno vzbuja nelagodje, a dejstvo je, da vse pogosteje postaja naš sopotnik. Ne le v filmih in likih Lare Croft in Terminatorja.