Skoči do osrednje vsebine

Prešernovi nagrajenci 1991

Skladatelj Jakob Jež, slikar Zoran Mušič in pisatelj Marjan Rožanc so ustvarjalci, ki so za svoje življenjsko delo leta 1991 prejeli Prešernovo nagrado.

Gre za vrhunski nabor umetnikov, ki so s svojimi dosežki trajno obogatili slovensko kulturno krajino. Tri desetletja, ki so medtem minila, so njihov prispevek slovenski kulturni zakladnici še osvetlila. Tridesetletnica samostojne Slovenije je tako priložnost, da znova osvežimo spomin na Prešernove nagrajence iz časa, tako prelomnega za slovensko kulturo in družbo.

Andrej Capuder govori na odru.

Nagovor takratnega ministra za kulturo Andreja Capudra na podelitvi Prešernovih nagrad 7. februarja 1991. | Avtor Tone Stojko, hrani: Muzej novejše zgodovine Slovenije

Izpostavljeno

  • Drago Jančar – evropski pripovedovalec v slovenskem jeziku

    Pisatelj, dramatik in esejist Drago Jančar je najbolj prevajan in nagrajevan slovenski avtor. Štirje kresniki za romane, Prešernova nagrada za opus, Herderjeva nagrada za književnost in avstrijska državna nagrada za evropsko književnost so le nekatera priznanja za njegovo ustvarjanje. Navdihe črpa iz zgodovine in življenja v vseh njegovih odtenkih. Njegove knjige nas spominjajo na to, kaj se zgodi, ko se državna meja čez noč spremeni v fronto.

  • Narečja bogatijo slovenski jezik

    Slovenija je majhna dežela, a zelo raznovrstna in razgibana. Njena barvitost se kaže tudi v slovenskem jeziku, ki se ponaša s številnimi narečji. V narečjih se odražajo posebnosti posameznih slovenskih pokrajin, njihova kultura ter jezikovna in etnografska dediščina.