Skoči do osrednje vsebine

Slovenski festival v Bruslju predstavil raznoliko in vsestransko uspešno Slovenijo

Na Slovenskem festivalu v Bruslju se je v tednu med 29. novembrom in 3. decembrom odvila vrsta promocijskih dogodkov s področja kulture, športa in kulinarike. Osrednji dogodki Slovenskega festivala, ki ga je Slovenija ob skorajšnjem zaključku predsedovanja Svetu EU in 30-letnici samostojnosti priredila v Bruslju, so se odvijali v prireditvenem prostoru na krožišču Schuman v evropski četrti. Prireditve s področja športa, znanosti, kulture in gastronomije so pritegnil tako ljubitelje glasbe in leposlovja kot tudi športne navdušence. Razstave, koncerti, razprave in filmske projekcije, pospremljene s slovensko tradicionalno kulinariko, ki smo jih soustvarjali tudi sodelavci Urada vlade za komuniciranje, so navdušile domače in tuje obiskovalce, Sloveniji pa prinesle ugled gostoljubne in zaželene destinacije.
Prizorišče Slovenskega tedna v Brtuslju, s portretom Luke Dončića v ospredju.

Na Slovenskem festivalu v Bruslju se je v tednu med 29. novembrom in 3. decembrom odvila vrsta promocijskih dogodkov s področja kulture, športa in kulinarike. | Avtor: UKOM

1 / 3

Na osrednjem prizorišču, v osrčju evropske četrti, kjer je tudi sedež glavnih institucij Evropske unije so obiskovalci spoznavali, v čem je Slovenija vrhunska. Z razstavo 30 vrhov za 30 let samostojne Slovenije smo se poklonili našim vrhovom, ki so odigrali pomembno vlogo tudi pri osamosvojitvi, hkrati pa vabijo tudi k športu, naravi in aktivnostih na prostem.

Ob odprtju festivala sta navzoče ob veleposlaniku nagovorili ministrica za izobraževanje Simona Kustec in evropska komisarka za izobraževanje in kulturo Marija Gabriel. Govorci so poudarili pomen sodelovanja in povezovanja ter izpostavili uspehe Slovenije in njenih ljudi na mnogih področjih, od kulture, znanosti do športa.

Simona Kustec, Maria Gabriel in Uroš Urbanija med množico na sprejemu.

Ob odprtju festivala so navzoče ob veleposlaniku nagovorili ministrica za izobraževanje Simona Kustec, evropska komisarka za izobraževanje in kulturo Marija Gabriel, veleposlanik Iztok Jarc in direktor Urada vlade za komuniciranje Uroš Urbanija. | Avtor: UKOM

Razstava  in ogled filma 30 vrhov za 30 let samostojne Slovenije

V torek smo si v okviru Slovenskega festivala ogledali tudi igrano-dokumentarni film 30 vrhov za 30 let samostojne Slovenije kot poklon slovenskim goram in hribom ter fotografsko razstavo z enakim naslovom. Odgovorom na vprašanje, zakaj imamo Slovenci tako radi svoje hribe in gore je bil namenjen pogovor o filmu, ki ga je povezoval Damijan Fišer, uradni govorec slovenskega predsedovanja, vsebino filma in glavne igralce pa sta predstavila vodja Sektorja za promocijo Slovenije Tanja Glogovčan Belančić in Franci Donko Mravlje. Po dogodku je sledilo druženje ob razstavi slik projekta 30 vrhov in ob kulinarični ponudbi gostinstva Jezeršek.

Damijan Fišer, Franci Donko in Tanja Glogovčan Belančić na odru.

Pogovor o filmu 30 vrhov za 30 let je povezoval Damijan Fišer, uradni govorec slovenskega predsedovanja, vsebino filma in glavne igralce pa sta predstavila vodja Sektorja za promocijo Slovenije Tanja Glogovčan Belančić in Franci Donko Mravlje. | Avtor: UKOM

1 / 3

Promocijski dogodki iz sveta športa, kulture, znanosti in gastronomije

Sreda je bila bolj športno obarvana, ministrica Simona Kustec je z vrhunskimi športniki spregovorila o vlogi športa v družbi. Na okrogli mizi so sodelovali tudi nekateri slovenski vrhunski športniki, med njimi kolesar Primož Roglič, paraolimpijec Dejan Fabčič, nekdanja športnika smučarska tekačica Vesna Fabjan in atlet Rožle Prezelj. Obiskovalci so se lahko preizkusili v smučarskih skokih in virtualno poleteli s planiške velikanke, za otroke pa je bilo še posebej zanimivo fotografiranje z Luko Dončićem,  selfiji z Luko ob njegovi podobi dejanske velikosti.

V okviru Slovenskega tedna se je odvilo več promocijskih dogodkov, med njimi tudi projekcija baleta Povodni mož koreografa Edwarda Cluga z Blejskega jezera. Dogodki pa so se vrstili tudi v kulturi, znanosti in gastronomiji.

V torek je potekala je razprava o vplivu umetne inteligence na družbo, na kateri so sedelovali tudi znanstveniki z Instituta Jožef Stefan, zvečer je bil v gledališču Ancienne Belgique koncert slovenske vokalne skupine Perpetuum Jazzile, ki je s svojo glasbeno govorico navdušil vse prisotne.

V bruseljskem kulturnem centru Bozar pa je bil v sredo zvečer na sporedu literarni večer s pisateljema Dragom Jančarjem in Stefanom Hertmansom, sicer priznanim avtorjem flamskega literarnega sveta.

 

Simona Kustec, Primož Roglič, paraolimpijec Dejan Fabčič, nekdanja športnika smučarska tekačica Vesna Fabjan in atlet Rožle Prezelj med pogovorom.

V pogovoru z ministrico Simono Kustec o vlogi športa v družbi so sodelovali tudi nekateri slovenski vrhunski športniki, med njimi kolesar Primož Roglič, paraolimpijec Dejan Fabčič, nekdanja športnika smučarska tekačica Vesna Fabjan in atlet Rožle Prezelj. | Avtor: UKOM

1 / 2

Teden slovenske kulinarike v Bruslju

Tipične jedi različnih slovenskih pokrajin so ves teden bogatile tudi jedilnik restavracij Sveta EU, v okviru katerega se sestajajo predstavniki držav članic. V dveh restavracijah Sveta so ves teden stregli kosila, pripravljena po slovenskih receptih, ki so del knjige tradicionalnih slovenskih receptov, ki jo je s kuharskim mojstrom Urošem Štefelinom pripravila sestra Nikolina in je del promocijskih daril slovenskega predsedstva. Ob dogodkih na glavnem prizorišču Slovenskega festivala na trgu Schuman pa so bile obiskovalcem ves čas na pokušino tudi slovenske jedi in vino, slovenska kulinarika pa je bila med obiskovalci sprejeta z velikim navdušenjem.

Natakar med strežbo jedi gostom.

Gostje Slovenskega festivala so pokušali slovenske jedi in vino. | Avtor: UKOM

1 / 2