Skoči do osrednje vsebine

30 let športnih uspehov

Slovenci smo tesno povezani s športom. Izjemni uspehi slovenskega športa so v preteklih 30 letih pomagali pri promociji naše države v svetu in jo s svojimi uspehi postavil na svetovni zemljevid. Naši športniki so uresničevali sanje na svetovnih in evropskih prvenstvih, v ligah prvakov, na olimpijskih igrah, različnih tekmovanjih največjega pomena v svetu …, hkrati pa imamo tudi zvezdnike globalnih razsežnosti. Le kdo ne pozna Tine Maze, Jana Oblaka, Anžeta Kopitarja, Luke Dončiča, Primoža Rogliča ali Tadeja Pogačarja?
Tadej Pogačar na zmagovalnem odru s šopkom in maskoto v rokah.

Tadej Pogačar ob zmagi na Tour de France 2021. | Avtor: Tadej Pogačar, Personal Archives

Gibanje nas polni z elanom ter nam daje zagnanost pri rekreativnih in profesionalnih ciljih. Prepričani smo, da je to v našem DNK in verjetno tudi zato v športu dosegamo presežke. Slovenija je eno veliko športno prizorišče, naravne danosti so res neverjetne. In tako radi, kot se ukvarjamo s športom, ga tudi spremljamo. Slovenski navijači so s športnim navijanjem in izjemno pozitivno energijo ponesli ime Slovenije po svetu.

Seveda moramo za začetek povedati, da se vrhunski šport v Sloveniji ni začel z osamosvojitvijo. Navsezadnje so v Sloveniji doma najstarejše smuči v Srednji Evropi, pa prvi smučarski skakalci so se kalili na področju Slovenije, prvi zanesenjaki so osvajali slovenske alpske vrhove in orali ledino slovenskega alpinizma in tako pomembno zaznamovali svetovni alpinizem.

Tina Maze z medaljami.

Tina Maze | Avtor: Nebojša Tejić/STA

Olimpizem

Naši športniki so prvič nastopili na olimpijskih igrah pod slovensko zastavo dobrega pol leta po osamosvojitvi v francoskem Albertvillu februarja 1992. Čeprav so bili ravno zimski športi nekako najbolj značilni za Slovence, so se takrat naši športniki vrnili z domovino brez medalj, toda bogatejši za dragocene izkušnje. Poleti istega leta so bile vse oči uprte v Barcelono, kjer so naši športniki osvojili dve bronasti medalji v veslanju, panogi, katere zibelka je čudoviti Bled. Med veslaškimi imeni sta se med dobitnike medalj najpogosteje vpisala Iztok Čop in Luk Špik, ki sta skupaj s strelcem Rajmondom Debevcem na isti dan na olimpijskih igrah v Sydneyju leta 2000 za Slovenijo osvojila prvo olimpijsko zlato.

Slovenija se je veselila podvigov svojih športnih junakov tudi na atletskih stezah, v bazenih, na prizoriščih na snegu, na ledenih površinah, na nogometnih zelenicah, na parketu in tatamiju … Pravzaprav Slovenci že zadnjih 30 let opozarjamo nase v izjemno pisani paleti športnih panog. Izjemni smo v judu, pa v motokrosu, teku na smučeh in smučarskih skokih, pa v športnem plezanju, košarki in hokeju na ledu, nogometu ali deskanju na snegu, gimnastiki.

Izjemni športni uspehi na zelo različnih športnih prizoriščih

Neverjetno se zdi, da dvomilijonski narod dosega take uspehe na tako različnih športnih prizoriščih. Smo verjetno edini tako majhen narod, ki se je uvrstil na največja tekmovanja v ekipnih športih (nogomet, hokej, košarka, rokomet, odbojka) in katerega izjemni posamezniki dosegajo izjemne individualne dosežke (smučanje, tek na smučeh, skoki). Nogometaši so presenetili nogometni svet z uvrstitvijo na evropsko in svetovno prvenstvo, košarkaši z osvojitvijo evropskega prvaka, odbojkarji in rokometaši pa z naslovom evropskega podprvaka. Slovenski hokejisti so se že dvakrat pomerili na olimpijskem hokejskem turnirju, ki velja za najmočnejšega na svetu. Ob tem je pomembna informacija, da ima Slovenija manj kot 200 profesionalnih hokejistov, premagala pa je take svetovne hokejske velesile, kot so Združene države Amerike in Slovaška. Ob tem imamo le enega hokejista, ki igra v NHL, Anžeta Kopitarja, kapetana moštva LA Kings.

Ker v športu globalna premoč pripada nogometu, naj povemo, da so trije naši nogometaši igrali v finalu lige prvakov – Srečko Katanec, Zlatko Zahovič in Jan Oblak, ki trenutno velja za enega najboljših vratarjev na svetu. Košarkar Luka Dončič navdušuje v NBA, Tadej Pogačar in Primož Roglič sta v svetovnem kolesarskem vrhu in sta strah in trepet na kolesarskih dirkah, mlada športna plezalka Janja Garnbret je ena izmed največjih favoritinj za osvojitev prve olimpijske medalje v tem novem olimpijskem športu, Tina Maze je prestavila mejnike v alpskem smučanju, Primož Peterka in Peter Prevc v smučarskih skokih, Tim Gajser pa kroji motokrosistični vrh.

Luka Dončič s košarkaško žogo.

Luka Dončič | Avtor: Real Madrid

Od medalj do rekreativnega športa

Slovenija je že vrsto let v vrhu po številu osvojenih medalj po razvrstitvi prebivalstva. V zadnjih 30 letih smo na olimpijskih igrah osvojili 40 medalj – 7 zlatih, 13 srebrnih in 20 bronastih. Poleg tega so naši športniki osvojili še številne medalje na evropskih in svetovnih prvenstvih, skupno kar 1993 medalj. Slovenija je glede števila osvojenih medalj na BDP na 15. mestu (op. p. podatek iz leta 2015).

Zato ne pretiravamo, ko zapišemo, da je šport del slovenske identitete. V Sloveniji se čuti posebna (športna) energija tudi zato, ker smo v nenehnem gibanju in stiku z naravo, Slovenec svojo kakovost življenja povezuje tudi z gibanjem in telesno aktivnostjo v naravi. Bogata geografska raznolikost in številni rekreativni športni dogodki, ki potekajo skozi vse leto, omogočajo široko udejstvovanje rekreativcem in drugim športnim navdušencem.

Avtorica: Polona Prešeren