Skoči do osrednje vsebine

Spremljanje in izkoreninjenje bolezni pri divjih živalih

Divje živali predstavljajo nenehno tveganje za prenos povzročiteljev bolezni na domače živali in ljudi. Z zmanjševanjem tega tveganja ter zgodnjim odkrivanjem morebitnih pojavov bolezni v populacijah divjih živali lahko preprečimo velike ekonomske škode ter zmanjšujemo ogroženost zdravja in življenj ljudi.

Programi spremljanja in izkoreninjenja bolezni pri divjih živalih v letu 2019

V letu 2019 so v okviru Odredbe o izvajanju sistematičnega spremljanja zdravstvenega živali, programov izkoreninjenja bolezni živali ter cepljenj živali v letu 2018 (Ur. l. RS, št. 82/18) predpisani naslednji ukrepi, ki jih je treba izvajati v populacijah divjih živali:

 • Steklina:
  • preiskave na prisotnost virusa stekline pri lisicah, uplenjenih v skladu s programom UVHVVR ter vseh najdenih poginulih in povoženih lisicah, ki jih pobere VHS;
  • peroralno cepljenje lisic proti steklini;
    
 • Klasična prašičja kuga, afriška prašičja kuga in tuberkuloza: 
  • preiskave vzorcev krvi, bezgavk in jeter odstreljenih divjih prašičev v skladu s programom UVHVVR.

Za enotno izvajanje ukrepov, predpisanih v Odredbi, je pripravljeno obvezno navodilo, ki določa postopke za izvajanje Odredbe. Za lovce je pomembno predvsem poglavje G. PREVENTIVNI UKREPI PRI DIVJADI IN PROSTOŽIVEČIH ŽIVALIH, točka XVIII. (steklina) in točka XIX (klasična prašičja kuga, afriška prašičja kuga, tuberkuloza).  

Poročila o spremljanju bolezni pri divjih živalih

Iskalnik