Skoči do osrednje vsebine

Slovensko predsedovanje Strategiji EU za podonavsko regijo

logotip letnega foruma EUSDR
Slovenija od 1. novembra 2022 do 31. oktobra 2023 predseduje Strategiji EU za podonavsko regijo (EUSDR). Strategija je bila sprejeta leta 2010, vsako leto ji predseduje ena od sodelujočih držav. Slovenija je predsedovanje prevzela od Ukrajine, zaključi pa se z Letnim forumom EUSDR, ki bo organiziran med 24. in 25. oktobrom 2023 na Brdu pri Kranju.

Slovenija bo v sklopu predsedovanja EUSDR zasledovala naslednje prednostne naloge:

Tematske prednostne naloge:

  • Družba znanja in poklici prihodnosti
  • Prometni in energetski izzivi v regiji

Institucionalne prednostne naloge:

  • Opolnomočeno sodelovanje držav z evropsko perspektivo
  • Aktivno vključevanje mladih v EUSDR
  • Umeščanje prioritetnih vsebin EUSDR v programske dokumente 2021-2027
  • Strateško upravljanje in sodelovanje med makroregionalnimi strategijami

Aktivnosti in dogodki predsedovanja

Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve, ki slovensko predsedovanje koordinira, je prioritete in program predsedovanja predstavilo na otvoritvenem dogodku v Kongresnem centru Brdo pri Kranju 1. in 2. decembra 2022. Več podrobnosti najdete med novicami. Program je na voljo tudi na povezavi Program predsedovanja Slovenije (v angleščini).

  do
Brdo pri Kranju

12. letni Forum Strategije EU za Podonavsko regijo

Na Brdu pri Kranju bo potekal 12. letni Forum Strategije EU za podonavsko regijo (angleško "The EU Strategy for the Danube Region – EUSDR"), ki bo predstavljal ključni dogodek enoletnega predsedovanja Slovenije EUSDR. Na forumu bo sodelovala ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon, visoki predstavniki EU, nacionalnih vlad, regijskih oblasti, in različni mednarodni strokovnjaki.

Povezane teme

  • Makroregionalne strategije Evropske unije

    Makroregionalne strategije Evropske unije (EU) so sestavni del političnega okvira Evropske unije. Predstavljajo celovit okvir za reševanje skupnih izzivov na zemljepisno zaokroženih območjih. Takšno sodelovanje prispeva k doseganju ekonomske, socialne in teritorialne kohezije. Strategija nudi državam in regijam okvir za spopadanje z vprašanji, ki jih vsaka zase ne morejo ustrezno rešiti, saj zahtevajo nadnacionalne strateške pristope, projekte in povezovanje v mreže.