Skoči do osrednje vsebine

Slovenija začenja predsedovanje Strategiji EU za podonavsko regijo

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Slovenija bo, pod vodstvom nacionalne koordinacije za makroregionalne strategije na Ministrstvu za zunanje zadeve Republike Slovenije, od 1. novembra 2022 do 31. oktobra 2023 predsedovala Strategiji EU za Podonavsko regijo (angleško The EU Strategy for the Danube Region - EUSDR). Predsedovanje se bo zaključilo z letnim forumom EUSDR, ki ga Slovenija načrtuje 24. in 25. oktobra 2023 na Brdu pri Kranju.

Slovenija je uradno začela predsedovanje z otvoritvenim dogodkom z naslovom »Empowering cooperation«, ki je osredotočen na predstavitev programa Predsedovanja, pogovori prvega dne so se osredotočali na opolnomočenje sodelovanja držav in regij Podonavja ter izboljšanje potenciala sodelovanja v sklopu makroregionalnih strategij (MRS).

Otvoritveni dogodek je s pozdravnim nagovorom otvoril državni sekretar Marko Štucin. Udeležence dogodka so nagovorili tudi Sławomir Tokarski, direktor Generalnega direktorata za regionalno in mestno politiko (angleško The Commission's Directorate-General for Regional and Urban Policy - DG REGIO) Evropske komisije, Nataša Goršek Mencin, vodja Predstavništva Evropske komisije v Sloveniji in Nadija Afanasieva, direktorica ukrajinskega Inštituta za mednarodno politiko ter članica ukrajinske nacionalne koordinacije za Podonavsko strategijo.

Slovenija bo v času Predsedovanja EUSDR največji poudarek namenila izboljšanju sodelovanja znotraj strategije, tematsko pa bosta nosilni prioriteti dve: poklici prihodnosti in družba znanja ter transportni in energetski izzivi regije. Velik poudarek bo namenjen tudi solidarnosti z Ukrajino. Ukrajina je namreč prva ne-EU država, ki je Podonavski strategiji predsedovala, hkrati pa svoje Predsedovanje izpeljala v letu 2021/22, v času ruske agresije na Ukrajino.