Skoči do osrednje vsebine

Državni sekretar Marko Štucin na otvoritvi 10. Podonavskega dneva sodelovanja

Državni sekretar Marko Štucin je na otvoritvenem panelu 10. Podonavski dan sodelovanja (angleško "10th Danube Participation Day") na Fakulteti za družbene vede Univerze v Ljubljani poudaril podporo Ukrajini in Moldaviji na njuni poti proti EU ter pomen vloge, ki jo imata pri tem civilna družba in lokalna raven.
Državni sekretar Marko Štucin med nastopom na panelu

Državni sekretar Marko Štucin | Avtor: Fakulteta za družbene vede

1 / 2

Državni sekretar Štucin je povedal, da je Ukrajina pri pridruževanju EU zaradi ruske agresije v drugačnem položaju kot je bila Slovenija. Pri tem je poudaril pomen principa več-nivojskega vključevanja, na katerem temelji sodelovanje v makroregionalnih strategijah in omogoča vključevanje vseh ravni družbe v pripravo politik, ki državam kandidatkam pomagajo pri procesu približevanja. V tem kontekstu je Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve podprlo dvoletni projekt pokonfliktne obnove Ukrajine, ki ga bo izvajal Center za evropsko prihodnost in vključuje mentorstvo slovenskih občin petim ukrajinskim občinam.

Podonavski dan sodelovanja je pred dogodek 12. letnega Foruma Strategije EU za podonavsko regijo, ki ji trenutno predseduje Slovenija, in je namenjen krepitvi sodelovanja med civilno družbo in lokalno ravnijo na eni strani ter upravljavsko strukturo, ki vodi podonavsko makroregionalno strategijo. Cilj 10. Podonavskega dne sodelovanja je razprava o povojnem okrevanju Ukrajine in podpori Ukrajini in Moldaviji na njeni poti v EU. Dogodka se udeležujejo predstavniki civilne družbe, lokalnih oblasti, akademske sfere in gospodarstva iz celotne podonavske regije.