Skoči do osrednje vsebine

Zunanja ministrica Fajon na Forumu Strategije EU za podonavsko regijo

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Danes je na Slovaškem potekal letni Forum Strategije EU za podonavsko regijo (EUSDR) na katerem je sodelovala tudi zunanja ministrica Tanja Fajon, ki je poudarila pomen okrepljenega sodelovanja vseh držav, regij in vključevanja mladih v Strategijo.

Glavna tema letošnjega Foruma je energetska varnost in povezljivost ter solidarnost s trenutno predsedujočo Ukrajino. Gre za pomemben dogodek, saj s prvim novembrom 2022 Slovenija prevzema enoletno predsedovanje Strategiji.

Ministrica za zunanje zadeve Tanja Fajon je v nagovoru udeležencem plenarnega panela letnega foruma poudarila pomen sodelovanja vseh deležnikov pri izvajanju Strategije EU za podonavsko regijo, ki se zaradi vojne v Ukrajini trenutno sooča z največjimi izzivi v svoji zgodovini. Tema panela so bili novi izzivi in priložnosti v donavski regiji. Ministrica Fajon je izpostavila pomen sodelovanja mladih in pozdravila pravkar ustanovljeni Svet mladih EUSDR.  Slovenija, ki od Ukrajine prevzema predsedovanje EUSDR, se bo v času predsedovanja posvetila okrepljenemu sodelovanju vseh držav in regij ter njihovemu opolnomočenju za soočanje z aktualnimi izzivi.

Ob robu foruma je potekalo virtualno ministrsko zasedanje EUSDR, ki se ga je udeležila V.d. generalne direktorice za zadeve EU Ksenija Škrilec. Izrazila je solidarnost z Ukrajino in se ji zahvalila za predsedovanje Strategiji navkljub izjemno težkim okoliščinam. Zavzela se je za okrepljeno sodelovanje vseh držav in boljše izkoriščanje potenciala skupnega naslavljanja izzivov kot sta energetska varnost in transportni izzivi v regiji. Ob koncu zasedanja je bila sprejeta skupna izjava, ki podaja glavne politične usmeritve za izvajanje EUSDR v prihodnjem obdobju.

Na Forumu je slovenska nacionalna koordinatorka za makroregionalne strategije s sodelavci iz rok ukrajinskih kolegov prevzela ladijsko krmilo, ki simbolizira predsedovanje Strategiji.