Skoči do osrednje vsebine

Uspešen zaključek sestanka koordinatorjev prednostnih področij Podonavske strategije v Mariboru

V Mariboru so se sestali koordinatorji prednostnih področij Strategije EU za Podonavje. Na srečanju je sodelovalo 12 tematskih skupin iz 14 držav regije, predstavniki Programa Podonavske regije, Evropske komisije, Donavskega sveta mladih in sekretariata EUSDR, Danube Strategy Point. Dogodek je organiziralo slovensko predsedstvo EUSDR ob podpori Donavske strateške točke in Univerze v Mariboru.

Na srečanju so razpravljali o poročilu Komisije za leto 2022 o izvajanju makroregionalnih strategij EU in predstavitvi trenutnih dejavnosti Komisije v okviru Evropskega leta spretnosti 2023. Poudarek srečanja je bil na razpravi o prihajajočih aktivnostih na 12 tematskih področjih Strategije EU za Podonavje (angleško The EU Strategy for the Danube Region - EUSDR), morebitnem sodelovanju na področju prednostnih nalog slovenskega predsedovanja, o podpori Ukrajini in o iskanju sinergij med tematskimi področji.

Ena od pomembnejših tem je bilo vključevanje mladih v EUSDR, saj je bil konec leta 2022 uradno ustanovljen Donavski svet mladih. Potekala je razprava o trenutni vključenosti članov DYC v delo prednostnih področij s predstavitvijo dobrih praks. Slovensko predsedovanje EUSDR je obvestilo o aktivnostih, vezanih na mlade, ki bodo potekale do konca leta. Najpomembnejši dogodek bo POPRI Startup Challenge, metoda krepitve zmogljivosti, razvita za člane Donavskega sveta mladih, ki se osredotoča na razpravo o pomenu mladih talentov in razvoju njihovega potenciala v lastni državi.

Četrtkove razprave so se zaključile z obiskom Nacionalnega superračunalniškega centra HPC RIVR (del EURO HPC Joint Initiative) na Inštitutu informacijskih znanosti Univerze v Mariboru (IZUM). Vega je prvi superračunalnik, ki si ga delijo države članice Evropske unije in podpira evropske raziskovalce ter uporabnike iz javnega in industrijskega sektorja po vsej Evropi in pomaga Evropi konkurirati na globalni ravni na strateških področjih, kot so umetna inteligenca, napredna podatkovna analitika (HPDA), personalizirana medicina, bioinženiring, boj proti podnebnim spremembam ter razvoj zdravil in novih materialov.

Strategija za Podonavje obravnava široko paleto področij, ki so razdeljena med 4 stebre in 12 prednostnih področij. Vsako prednostno področje upravljata dve državi kot koordinatorja prednostnega področja (PAC). PAC skupaj z usmerjevalnimi skupinami zagotavljajo izvajanje EUSDR. Njihovo delo je nadnacionalno, medsektorsko in medinstitucionalno.

Donavski svet mladih je ena od zgodb o uspehu, ki jih bo slovensko predsedovanje EUSDR predstavilo v svojih komunikacijskih aktivnostih. Javnosti bo predstavljenih devet zgodb, ki bodo osvetljevale rezultate uspešnega sodelovanja v Podonavju. Zgodbe bodo povezane s tematskimi prioritetami slovenskega predsedovanja, in ciljajo približati idejo makroregij javnosti s predstavitvijo oprijemljivih rezultatov.