Skoči do osrednje vsebine

Državni sekretar Štucin na Brdu pri Kranju otvoril konferenco o družbi znanja in poklicih prihodnosti

Državni sekretar Marko Štucin je na Brdu pri Kranju otvoril tematsko konferenco z naslovom »K družbi znanja in poklicem prihodnosti«, ki poteka v okviru slovenskega predsedovanja Strategiji EU za Podonavje (angleško The EU Strategy for the Danube Region - EUSDR) do konca oktobra 2023.
Državni sekretar Marko Štucin med nagovorom

Državni sekretar Marko Štucin med nagovorom | Avtor: Kraft Art

Prihodnji razvoj podonavske regije, ki je med najbolj raznolikimi v Evropi, bo v veliki meri odvisen od sposobnosti sedanjih in prihodnjih generacij ter njihovega prilagajanja na izzive, ki so povezani z zeleno in digitalno transformacijo. Zato je državni sekretar Štucin v nagovoru poudaril pomen povečanega sodelovanja v regiji, posebej z državami kandidatkami za vstop v EU. Pozval je k uravnoteženemu razvoju Evrope, ki je v razvojnem smislu premajhna za ločevanje med centri in periferijo. Regija se sooča z izzivi, kot so ekonomske migracije, beg možganov in pomanjkanje usposobljene delovne sile, ki zadevajo predvsem mlajšo generacijo. Posebej je predstavil namen slovenskega predsedovanja EUSDR, da prispeva k vključenosti mladih v izgradnjo uravnotežene in trajnostne prihodnosti, ki bo temeljila na družbi znanja.

Konferenca, ki jo v živo in preko spleta spremlja približno sto udeležencev, se bo v naslednjih dveh dneh osredotočila na pogovore o pričakovani transformaciji družbe in vlogi znanja v družbi. Zaključki konference bodo pomemben doprinos k razpravi na zasedanju ministrov, ki bo potekalo v okviru 12. Letnega foruma EUSDR v oktobru 2023 ter bodo del skupne politične deklaracije.