Skoči do osrednje vsebine

Osmi Teden sredozemske obale in makroregionalnih strategij

V Izoli poteka že osmi Teden sredozemske obale in makroregionalnih strategij pod geslom "Močnejše sodelovanje za boljšo prihodnost". Letošnji Teden je v znamenju aktualnega predsedovanja Slovenije Strategiji EU za podonavsko regijo (angleško EU Strategy for the Danube Region - EUSDR) in Strategije EU za alpsko regijo, ki ji bo Slovenija predsedovala v letu 2024.

Na uradni otvoritvi Tedna so zbrane nagovorili Uroš Brežan, minister za naravne vire in prostor, Milan Bogatič, župan občine Izola, mag. Marko Koprivc, državni sekretar na Ministrstvu za kohezijo in regionalni razvoj, dr. Sławomir Tokarski, direktor Generalnega direktorata za regionalno in urbano politiko Evropske komisije, Fabio Scoccimarro, deželni odbornik za varstvo okolja, energetiko in trajnostni razvoj dežele Furlanije  - Julijske krajine in mag. Anžej Frangeš, vršilec dolžnosti generalnega direktorja za evropske zadeve na Ministrstvu za zunanje in evropske zadeve, ki je poudaril, da mora Slovenija tudi v prihodnje izkoristiti dejstvo, da je edina država, ki sodeluje s celotnim ozemljem v treh makroregionalnih strategijah EU. Udeležence je povabil na 12. Letni forum Strategije EU za podonavsko regijo, ki bo potekal 24. in 25. oktobra na Brdu pri Kranju in bo predstavljal zaključek slovenskega predsedovanja tej makroregionalni strategiji.

V letu 2024 bo Slovenija predsedovala Strategiji EU za alpsko regijo  - skupna točka obeh predsedovanj bodo aktivnosti za povečanje prenosa znanj in dobrih praks med različnimi makroregijami in trdnejše povezovanje deležnikov. Frangeš je opozoril tudi na pomen sekretariata EUSAIR, Facility Point, ki ga vodi Slovenija in omogoča krepitev sodelovanja z ostalimi državami v Jadransko-jonski regiji ter z evropskimi institucijami.

Teden sredozemske obale in makroregionalnih strategij bo postregel s pestrim programom dogodkov s poudarkom na morju, krožnem gospodarstvu in sodelovanju štirih makroregij: Alpske, Baltske, Jadransko-Ionske in Podonavske. Zato predstavlja primer dobre prakse sodelovanja med različnimi makroregionalnimi strategijami, ki ga je v zadnjem Poročilu o izvajanju makroregionalnih strategij izpostavila tudi Evropska komisija. Slovenija je edina država, ki sodeluje v kar treh od štirih strategij s celotnim ozemljem, zato predstavlja pravi kraj za srečevanje vseh deležnikov. V Izoli se bo v tem tednu zvrstilo več kot 300 udeležencev iz 20 evropskih držav. Teden sredozemske obale in makroregionalnih strategij gosti občina Izola in ga soorganizira skupaj z Ministrstvom za zunanje in evropske zadeve, Ministrstvom za naravne vire in prostor, Ministrstvom za kohezijo in regionalni razvoj, Evropsko komisijo in drugimi partnerji.