Skoči do osrednje vsebine
GOV.SI
Otroci preživijo v vrtcu veliko svojega časa, zato je zelo pomembno, da njihovo prehrano in jedilnike v vrtcih skrbno načrtujejo. Otroci v tem obdobju oblikujejo prehranske navade, v vrtcih pa se strokovni delavci trudijo, da otrokom že v najzgodnejših letih privzgojijo pozitiven odnos do zdravega načina prehranjevanja.

Z zdravo prehrano otrok se posledično zmanjšujejo dejavniki tveganja za bolezni, ki v odrasli dobi lahko pustijo resne zdravstvene posledice.

Na podlagi veljavnega zdravniškega potrdila, v vrtcih za otroke pripravljajo tudi dietne obroke. Kakovost in varnost živil v javnih vrtcih je zagotovljena z vzpostavljenim preventivnim sistemom HACCP.

Dan slovenske hrane in Tradicionalni slovenski zajtrk

Na tretji petek v novembru obeležujemo dan slovenske hrane. Na ta dan po vsej Sloveniji poteka tudi Tradicionalni slovenski zajtrk. 

  • Glavni namen dneva slovenske hrane je podpora slovenskim pridelovalcem in predelovalcem hrane ter spodbujanje samooskrbe s kakovostno hrano iz lokalnega okolja. Obeležujemo ga vsako leto tretji petek v novembru, osrednji dogodek dneva slovenske hrane pa je tradicionalni slovenski zajtrk.

Naziv storitve Institucija
Agencija Republike Slovenije za kmetijske trge in razvoj podeželja
Predšolska deklica se pripravlja na zajtrk, tako, da si na kruh z maslom dodaja med.

Avtor: Peter Muller - GettyImages/GulliverFilm&fOTO

Prehranske smernice za predšolske otroke

Za organizacijo prehrane v vrtcih so odgovorni vrtci. Pri tem morajo vrtci upoštevati Smernice za prehranjevanje v  vzgojno-izobraževalnih zavodih.

Temeljno orientacijo za profesionalno opravljanje nalog na področju prehrane v vrtcih predstavljajo osnovna načela šolske prehrane:

- načelo strokovnosti in strokovnega usposabljanja,
- načelo strokovne avtonomnosti,
- načelo interdisciplinarnosti, strokovnega sodelovanja in povezovanja,
- načelo aktualnosti,
- načelo celostnega pristopa,
- načelo ekonomičnosti,
- načelo evalvacije lastnega dela.

V skladu s smernicami je priporočeno,  da vrtci glede na čas izvajanja varstva ponudijo zajtrk, dopoldansko malico, kosilo ter popoldansko malico.

Podrobnejše usmeritve in priporočila glede organizacije prehrane v vrtcih si lahko preberete v Smernicah za prehranjevanje v vzgojno-izobraževalnih zavodih.

Na nacionalnem portalu o hrani in prehrani Prehrana.si pa starši lahko dobite nasvete o prehrani predšolskih otrok.

Smernice in priporočila za prehranjevanje v vzgojno-izobraževalnih zavodih

Organizacija prehrane v vrtcih

Za organizacijo prehrane v vrtcih sta strokovno pristojna organizator prehrane in organizator zdravstveno-higienskega režima, ki morata imeti ustrezno izobrazbo.

Organizatorji  prehrane  in  osebje,  ki  načrtuje  in  pripravlja prehrano  za  otroke  morajo  opravljati  svoje  naloge  v  skladu  z najnovejšimi strokovnimi spoznanji stroke na področju hrane in hranoslovja in predvsem s strokovno etičnimi načeli.

Organizator šolske prehrane je pri opravljanju svojega dela strokovno avtonomen. V kolikor ima organizator šolske prehrane strokovne pomisleke, se posvetuje z ustreznim strokovnjakom ali skupino strokovnjakov iz ustreznih zunanjih ustanov.

Organizator prehrane v programu za predšolske otroke in v prilagojenem programu za predšolske otroke s posebnimi potrebami je lahko, kdor je končal:

  • visokošolski strokovni študijski program zdravstvene nege ali sanitarnega inženirstva,
  • univerzitetni študijski program gospodinjstva, biologije ali živilske tehnologije,
  • visokošolski strokovni študijski program prve stopnje zdravstvena nega ali prehransko svetovanje – dietetika,
  • univerzitetni študijski program prve stopnje živilstvo in prehrana ali sanitarno inženirstvo,
  • magistrski študijski program druge stopnje poučevanje (smer predmetno poučevanje – biologija ali gospodinjstvo), zdravstvena nega, prehrana, živilstvo ali dietetika.

Organizator prehrane v programu za predšolske otroke in v prilagojenem programu za predšolske otroke s posebnimi potrebami je lahko tudi, kdor izpolnjuje pogoje za vzgojitelja predšolskih otrok v programih za predšolske otroke.

Organizator zdravstveno-higienskega režima v programu za predšolske otroke in v prilagojenem programih za predšolske otroke s posebnimi potrebami je lahko, kdor je končal:

  • visokošolski strokovni študijski program zdravstvene nege ali sanitarnega inženirstva,
  • univerzitetni študijski program gospodinjstva, biologije ali živilske tehnologije,
  • visokošolski strokovni študijski program prve stopnje zdravstvena nega ali prehransko svetovanje – dietetika,
  • univerzitetni študijski program prve stopnje živilstvo in prehrana ali sanitarno inženirstvo,
  • magistrski študijski program druge stopnje poučevanje (smer predmetno poučevanje – biologija ali gospodinjstvo), zdravstvena nega, prehrana, živilstvo ali dietetika.

Organizator zdravstveno-higienskega režima v programih za predšolske otroke in v prilagojenem programu za predšolske otroke s posebnimi potrebami je lahko tudi, kdor izpolnjuje pogoje za vzgojitelja predšolskih otrok v programih za predšolske otroke.

Povezane vsebine