Skoči do osrednje vsebine

Ministrstvo za okolje in prostor

Arhiv

Staro spletno mesto najdete v arhivu spletišč državne uprave.

 • Minister za okolje in prostor Simon Zajc je z direktorjem Smučarske zveze Slovenije (SZS) Francijem Petkom podpisal dogovor o sodelovanju in podpori ministrstva pri organizaciji izvedbe treh svetovnih prvenstev - v poletih v Planici leta 2020, v biatlonu na Pokljuki leta 2021 in v nordijskem smučanju v Planici leta 2023. Minister je v imenu MOP podpisal aneks k pogodbi o sodelovanju, ki ureja vsebino medsebojnega poslovnega sodelovanja pri izvedbi svetovnega prvenstva v biatlonu Pokljuka 2021. Dogovore o sodelovanju so podpisali tudi MIZŠ, MO, MNZ, MZ, MZZ, MJU.

 • Minister za okolje in prostor Simon Zajc se udeležuje visokega segmenta 21. Zasedanja pogodbenic Barcelonske konvencije, ki v Neaplju poteka od ponedeljka do četrtka pod predsedovanjem Italije.

 • Minister za okolje in prostor Simon Zajc se udeležuje odprtja 25. Zasedanja pogodbenic (COP25), ki se je udeležujejo pogodbenice Okvirne konvencije ZN o podnebnih spremembah (UNFCCC) in bo potekala do 13. decembra. Današnji dan je posvečen voditeljem držav in vlad z namenom dviga ambicije za doseganje ciljev Pariškega sporazuma skladno z zadnjimi znanstvenimi dognanji, ki jih je v svojih poročilih predstavil Mednarodni panel za podnebne spremembe (IPCC) za ustavitev globalnega segrevanja na manj kot 1,5 stopinje Celzija.

Aktualno

 • Danes

  Odločitve 53. redne seje Vlade RS s področja MOP

  Vlada je na 53. redni seji obravnavala pet točk s področja Ministrstva za okolje in prostor.

 • Danes

  Prihodnost upravljanja nepremičnin, graditve objektov in urejanja prostora

  Državni sekretar na Ministrstvu za okolje in prostor (MOP) Aleš Prijon se je včeraj udeležil 3. konference »Programa projektov eProstor«, na kateri so predstavniki Geodetske uprave Republike Slovenije (GURS) in MOP predstavili dosedanje dosežke in nadaljnje cilje projektov eProstor. Državni sekretar je v svojem nagovoru izpostavil »Na ministrstvu želimo z eProstorom pospešiti in izboljšati procese na področju prostorskega načrtovanja, graditve objektov in upravljanja z nepremičninami. Predvsem želimo medsebojno povezati te tri glavne sisteme na področju prostora. V preteklosti se je namreč prevečkrat dogajalo, da je prav zaradi nerazumevanja in nepovezanosti sistemov prihajalo do nepotrebnih administrativnih ovir. Predvsem pa želimo omogočiti brezpapirno (zeleno) elektronsko poslovanje in zagotoviti enostavno dostopne ter kakovostne uradne podatki o nepremičninah, prostoru in graditvi.«

 • Danes

  Srečanje Slovenskega partnerstva za tla ob letošnjem Svetovnem dnevu tal - »Stop eroziji tal, zavarujmo našo prihodnost!«

  Ob letošnjem Svetovnem dnevu tal, katerega slogan je »Stop eroziji tal, zavarujmo našo prihodnost!«, je ponovno potekalo srečanje Slovenskega partnerstva za tla, na katerem je bil poudarek predvsem na osvetlitvi problematike erozije tal na kmetijskih zemljiščih. Tudi letos Ministrstvo za okolje in prostor vabi, da na spletni naslov gp.mop@gov.si z oznako »Slovensko partnerstvo za tla« posredujete vaša mnenja in pobude, katere vsebine bi bilo treba v okviru Slovenskega partnerstva za tla predstaviti ali se o njih pogovoriti.

Dogodki

 • Podnebna konferenca Združenih narodov (COP25)

  Tokratna Podnebna konferenca Združenih narodov (COP25), ki se je udeležujejo pogodbenice Okvirne konvencije ZN o podnebnih spremembah (UNFCCC), bo potekala od 2. do 13. decembra 2019 v Madridu, pod predsedstvom države Čile.
  Temeljni namen konference je narediti naslednje ključne korake v procesu boja proti podnebnim spremembam. Lanski COP24 v Katovicah je uspešno zaključil pripravo delavnega programa, ki pogodbenicam omogoča izvedbo pariškega sporazuma. Ena od osrednjih tem letošnjega COP25 pa je dokončno sprejetje tako imenovane knjige pravil in navodil »Rulebook« za začetek izvajanja Pariškega podnebnega sporazuma v letu 2021. Gre za zaključna pogajanja o 6. členu pariškega sporazuma (mednarodni tržni mehanizem), ki je še zadnje odprto vprašanje pred finalizacijo Rulebook-a. Gre za vzpostavitev mehanizma kot prispevka k zmanjševanju emisij toplogrednih plinov in podporo trajnostnemu razvoju.

  Madrid, Španija
 • 21. Zasedanje Barcelonske konvencije (COP21)

  V Neaplju bo potekalo 21. zasedanje pogodbenic Konvencije o varstvu morskega okolja in obalnih območij Sredozemlja s protokoli (Barcelonska konvencija), ki je regionalni pravni okvir za izvajanje pravnega redu EU v Sredozemlju na področju okolja in trajnostnega upravljanja obalnih in morskih virov. Sprejeta je bila leta 1976 in skupaj s svojimi sedmimi protokoli predstavlja pravno in vsebinsko osnovo za delovanje Programa Združenih narodov za okolje/akcijskega načrta za Sredozemlje (UNEP-MAP).

  Neapelj, Italija
 • Srečanje Slovenskega partnerstva za tla ob Svetovnem dnevu tal

  Ob letošnjem Svetovnem dnevu tal, katerega slogan je »Stop eroziji tal, zavarujmo našo prihodnost!«, bo ponovno potekalo srečanje Slovenskega partnerstva za tla, na katerem bo poudarek predvsem na osvetlitvi problematike erozije tal na kmetijskih zemljiščih.

  Kmetijski inštitut Slovenije, Hacquetova ulica 17, Ljubljana
 • 47. obletnica neodvisnosti Republike Indonezije

  Državni sekretar Marko Maver se bo udeležil 47. obletnice neodvisnosti Republike Indonezije.

  Ljubljana
 • Predstavitev projekta sanacije odlagališča Rakovnik in ogled protipoplavne zaščite Krške vasi

  Minister bo obiskal javno podjetje Infra d. o. o., kjer mu bodo predstavili projekte podjetja, vključno z novim projektom sanacija odlagališča Rakovnik in si ogledal protipoplavne zaščite Krške vasi in fizičnega modela visokovodnega razbremenilnika pri HE Brežicah.

Iskalnik