Skoči do osrednje vsebine

Ministrstvo za okolje in prostor

 • Minister za okolje in prostor Uroš Brežan je nagovoril udeležence jubilejnega 50. Geodetskega dneva, tradicionalnega strokovnega posveta strokovnjakov s širšega področja geodezije, geoinformatike in upravljanja prostora.

 • Skladno z zavezo in vizijo Dolgoročne podnebne strategije Republike Slovenije do leta 2050 (ReDPS50), s katero si je Slovenija zastavila jasen cilj, da do leta 2050 doseže neto ničelne emisije oziroma podnebno nevtralnost, je Ministrstvo za okolje in prostor (MOP) pričelo s pripravo sistemskega zakona. Ta bo služil kot pravni okvir za izvajanje, upravljanje, spremljanje in poročanje o vseh vidikih podnebne politike v Sloveniji.

 • Minister Uroš Brežan s sodelavci si je danes ogledal stanje v občinah Osilnica in Kostel, ki so ju zaradi močnega dežja prizadele poplave in podori. Minister se je z županjo Alenko Kovač in županom Ivanom Črnkovičem strinjal, da so razmere na terenu resne in zagotovil, da lahko računajo na pomoč vlade.

Aktualno

 • Poročilo o okolju v Republiki Sloveniji 2022

  Danes se je Odbor za infrastrukturo, okolje in prostor Državnega zbora Republike Slovenije seznanil s Poročilom o okolju v Republiki Sloveniji 2022, ki celovito naslavlja vse dele okolja in z okoljem povezane vsebine.

 • Razstava ob Svetovnem dnevu Alzheimerjeve bolezni

  Ministrstvo za okolje in prostor (MOP) kot demenci prijazna točka (DPT) skupaj s Spominčica-Alzheimer Slovenija sodeluje pri ozaveščanju o Alzheimerjevi bolezni že eno leto. V prostorih ministrstva je na ogled razstava, ki jo je MOP pripravil v sodelovanju z Upravo Republike Slovenije za javna plačila (UJP). Razstavo pripravljamo kot odziv na dopis združenja Spominčica ob obeležju 10. obletnice Sprehoda za spomin.

 • Mag. Matej Skočir na Tednu sredozemske obale in makro-regionalnih strategij

  Državni sekretar mag. Matej Skočir se je danes v Izoli udeležil novinarske konference in uradnega odprtja Tedna sredozemske obale in makro-regionalnih strategij, ki letos poteka pod geslom "Zdravo morje za varno prihodnost".

Dogodki

 
Soseska Pod Pekarsko gorco v Mariboru

Slavnostni dogodek ob dokončanih objektih v soseski Pod Pekarsko gorco v Mariboru

Minister za okolje in prostor Uroš Brežan se bo skupaj ministrom za delo, družino in socialne zadeve Luko Mescem udeležil slovesnosti ob dokončanih objektih, ki so nastala pod okriljem Stanovanjskega sklada Republike Slovenije, ki je podprt z Načrtom za okrevanje in odpornost ter financiran s strani Razvojne banke Sveta Evrope (CEB).

 
Velika predavalnica - P1 Fakultete za elektrotehniko Tržaška cesta 25, Ljubljana

Javna predstavitev posodobitve Nacionalno energetskega in podnebnega načrta (NEPN)

Državni sekretar Uroš Vajgl se bo udeležil javne predstavitve posodobitve Celovitega nacionalnega energetskega in podnebnega načrta (NEPN), ki je pripravljen v sodelovanju z javnostjo in celovito prenovljena spletna platforma NEPN.

 
Ministrstvo za okolje in prostor, Dunajska cesta 48, Ljubljana

Obisk posebnega poročevalca OZN za človekove pravice in okolje

Minister za okolje in prostor Uroš Brežan se bo srečal s posebnim poročevalcem Organizacije združenih narodov (OZN) za človekove pravice in okolje dr. Davidom R. Boydom, ki je med 29. septembrom in 6. oktobrom 2022 na obisku v Sloveniji, in se bo srečal s predstavniki vlade in civilne družbe.

 
Center za obiskovalce Cerkniško jezero v Cerknici, Dolenje jezero 68

Slovesnost ob 20. obletnici ustanovitve Notranjskega regijskega parka

Minister za okolje in prostor Uroš Brežan bo slavnostni govornik na slovesnosti ob 20. Obletnici ustanovitve Notranjskega regijskega parka, na kateri bodo odprli Center za obiskovalce Cerkniško jezero, ki bo pomemben tako z izobraževalnega in zgodovinskega kot naravovarstvenega vidika na ravni Slovenije in njene dediščine.

 
Kristalna palača v BTC v Ljubljani

VIII. Urbani forum – Mesta v letu 2030

V Ljubljani bo potekal VIII. Urbani forum z naslovno temo »Mesta v letu 2030 – voda, ozračje, energija«, v okviru katerega bo okrogla miza županov mestnih občin.