Skoči do osrednje vsebine

Ministrstvo za okolje in prostor

Arhiv

Staro spletno mesto najdete v arhivu spletišč državne uprave.

 • Minister Simon Zajc je v imenu Vlade RS s predsednikom Skupnosti občin Slovenije dr. Aleksandrom Jevškom podpisal sporazum o spodbujanju zmanjšanja uporabe plastičnega pribora v slovenskih občinah. K dogovoru, ki je prostovoljen lahko kadarkoli pristopi občina, ki v okviru svojih aktivnosti organizira različne oblike javnih ali internih prireditev in sestankov, kjer se ne nudi plastičnega pribora (plastična slamica, plastični krožnik, plastični lonček ali plastični jedilni pribor).

 • Minister za okolje in prostor Simon Zajc je nagovoril udeležence posveta »Podnebna prihodnost«. Posvet s tremi panelnimi razpravami organizira Državni zbor RS v sodelovanju s Slovensko akademijo znanosti in umetnosti, Ministrstvom za okolje in prostor, klimatologinjo dr. Lučko Kajfež Bogataj ter Slovensko fundacijo za trajnostni razvoj Umanotero. V uvodu sta udeležence nagovorila tudi mag. Dejan Židan, predsednik državnega zbora in Aja Vrenjak, Mladi za podnebno pravičnost.

 • Na Bledu je te dni potekalo 25. srečanje Mednarodnega panela za vire (International Resource Panel), v sklopu katerega je v petek 8. novembra na Bledu zaživela mednarodna konferenca Krožno gospodarstvo v regiji – povezani za trajnost in rast. Konferenco je gostil minister za okolje in prostor Simon Zajc, udeležence pa so nagovorili svetovno priznani strokovnjaki iz področja trajnostnega razvoja in okoljskih politik. Strinjali so se, da je odgovorno in trajnostno upravljanje z naravnimi viri temelj za konkurenčno ter dolgoročno uspešno gospodarstvo, povezovanje med državami in izmenjava dobrih praks pa je ključna za ohranitev naravnega okolja in kakovost življenja v regiji.

Aktualno

Dogodki

 • 5. mednarodna konferenca Integralno zeleno gospodarstvo za boljši svet

  Letošnja, že 5. konferenca se osredotoča na prihodnost Evrope v nemirnem svetu, s poudarkom na integraciji in udejanjanjem potencialov za trajnostno pot – kot odgovor na naraščajoče izzive realnosti, ki istočasno vključujejo resne probleme in potenciale za njihovo reševanje. Na konferenci bodo predstavili v prihodnost usmerjene dobre prakse, primere in govorce integralnega zelenega razvoja iz Slovenije in drugih delov sveta. Med pomembnimi aktualnimi cilji konference so: ponuditi celovit teoretičen model zelenega gospodarstva in družbe, ponazorjen s primeri odličnih praks, kot konceptualni okvir tako za razvoj trajnostnih lokalnih in regionalnih politik in praks kot za model Integralne zelene Evrope; prikazati potenciale in pričakovane koristi celostnih pristopov zelenega gospodarstva in družbe - ponazorjene z obetajočimi praktičnimi primeri - za reševanje izzivov trajnostnega razvoja v Afriki, na Bližnjem vzhodu in v Aziji; predstaviti in okrepiti Slovenijo kot pilotno državo za integralno zeleno gospodarstvo in družbo, med drugim kot prostor učenja za trajnostni razvoj.

  Vrtec Poljčane, Vrtec Špitalič in Žička kartuzija
 • 1. saditev dreves na Cerju

  Minister Simon Zajc se bo udeležil prve akcije sajenja dreves, ki so jih donatorji iz vse Slovenije in tujine donirali za ponovno ozelenitev v požaru hudo poškodovanega Parka miru na Cerju. Požar je prizadel blizu 100 hektarjev gozda, v celoti del zaščitenega območja Nature 2000 in Parka miru z bogato naravno, kulturno in zgodovinsko dediščino Slovencev.

  Cerje, Občina Miren - Kostanjevica
 • 10. Slovenski razvojni dnevi

  Ministrstvo za zunanje zadeve in Ministrstvo za okolje in prostor bosta med 25. in 29. novembrom 2019 v Ljubljani organizirala 10. slovenske razvojne dneve – osrednji forum za razpravo slovenskih in tujih strokovnjakov, predstavnikov vladnih ter nevladnih ustanov, mednarodnih organizacij in akademske sfere o aktualnih temah ter sodelovanju na področju mednarodnega razvojnega sodelovanja in humanitarne pomoči.

  Ljubljana
Iskalnik