Skoči do osrednje vsebine

Ministrstvo za naravne vire in prostor

Slovenijo prizadela najhujša ujma doslej

Ukrepi države za pomoč po poplavah

 • Prva obvestila o dodelitvi predplačil so bila lastnikom stanovanj poslana danes, prva nakazila pa bodo predvidoma prejeli v prvem tednu decembra. »Skrb za ljudi je največja prioriteta naše vlade,« je na novinarski konferenci poudarila mag. Alenka Bratušek, ministrica za infrastrukturo v funkciji ministrice za naravne vire in prostor. Prvič doslej bodo akontacije za obnovo prejeli tudi posamezniki.

 • Predstavniki 21 sredozemskih držav, podpisnic Barcelonske konvencije, s katero so se zavezale k ohranjanju zdravega, varnega, čistega in biotsko raznovrstnega morja ter obal Sredozemlja, se bodo v začetku decembra sestali v Portorožu. Tokratno zasedanje izpostavlja pomen izobraževanja in mlade, kot ključne akterje v prizadevanjih za trajnostni razvoj Sredozemlja.

 • 23. zasedanje držav pogodbenic Barcelonske konvencije COP 23 (angleško Contracting Parties – COP) – Konferenca za Sredozemlje bo med 5. in 8. decembrom 2023 v Portorožu gostila Slovenija in s tem drugič v zgodovini prevzela dvoletno predsedovanje Konvenciji o varovanju morja in obal Sredozemlja. Zasedanje bo potekalo pod geslom »Zeleni prehod v Sredozemlju – od odločitev k dejanjem«.

Novice

 • Podelitev nagrad arhitekturnega natečaja Vseslovenski dan Habitata 2023

  V Cankarjevem domu je v petek, 24. 11. 2023, potekala slavnostna podelitev nagrad in priznanj natečaja Vseslovenski dan Habitata 2023 za šole in vrtce. Nagrajenci so nagrade prejeli iz rok častne pokroviteljice natečaja, predsednice Republike Slovenije dr. Nataše Pirc Musar.

 • Drugo srečanje predstavnikov informacijskih točk Alpske konvencije v slikoviti Mojstrani

  Od 21. do 23. novembra 2023 so se drugič sestali predstavniki informacijske točke Alpske konvencije na informacijski točki v Mojstrano v Sloveniji, ki se nahaja v Slovenskem planinskem muzeju. Predstavniki informacijske točke delujejo kot most med Alpsko konvencijo in lokalno ravnijo.

 • Festival Brati gore 2023 in 130 let Planinske zveze Slovenije

  Ministrstvo za naravne vire in prostor v sklopu slovenskega predsedovanja Alpski konvenciji in Planinska zveza Slovenije (PZS) ob svoji 130 letnici delovanja, organizirata osrednji dogodek v okviru Festivala Brati gore 2023. . Festival Brati gore spodbuja praznovanje kulturne raznolikosti in hkrati podobnosti v Alpah in ustvarja povezave med gorami in kulturo.

Dogodki

 
novinarsko središče, Gregorčičeva ulica 20 (vhod pri železnih vratih)

Novinarska konferenca ob prevzemu predsedovanja Barcelonski konvenciji COP 23

Mag. Alenka Bratušek, Maša Kociper in dr. Mitja Bricelj bodo na novinarski konferenci predstavili vlogo Slovenije ob prevzemu predsedovanja Barcelonski konvenciji – Konvenciji o varovanju morja in obal Sredozemlja, s katero se je 21 držav zavezalo k ohranjanju zdravega, varnega, čistega in biotsko raznovrstnega morja in obal Sredozemlja. Del tega je tudi slovensko morje z obalo.

  do
Mestni muzej, Gosposka ulica 15, Ljubljana

Konferenca Presoja učinkov na prostor

Kako se uvajanja presoje učinkov na prostor lotevamo v Sloveniji? Katere so dobre prakse v drugih evropskih državah in kako se presoj učinkov politik na prostor lotiti v čezmejnem prostoru? Na ta vprašanja bomo poskušali odgovoriti na konferenci Presoja učinkov na prostor, ki jo Ministrstvo za naravne vire in prostor organizira 30. novembra 2023 v Ljubljani.

  do
Hotel Bernardin Portorož

23. zasedanje držav pogodbenic Barcelonske konvencije COP 23 – Konferenca za Sredozemlje

Slovenija bo v Portorožu gostila 23. zasedanje sredozemskih držav in drugič v zgodovini prevzela dvoletno predsedovanje Konvenciji o varovanju morja in obal Sredozemlja, bolj znani pod imenom Barcelonska konvencija. Tokratno srečanje poteka pod sloganom Za zeleno Sredozemlje: od odločitev k dejanjem.

  do
Kamnik, Knjižnica Franceta Balantiča Kamnik

Mednarodni dan gora

Ministrstvo za naravne vire in prostor, v sklopu slovenskega predsedovanja Alpski konvenciji, in Planinska zveza Slovenije (PZS) ob svoji 130 letnici delovanja, organizirata festival Brati gore 2023.