Skoči do osrednje vsebine

Novice

Prilagodite izpis

Možnost filtriranja zapisov
Ponastavi
  • Danes

    155 milijonov evrov za naravo in biotsko raznovrstnost v okviru programa LIFE 2024

    Evropska komisija je objavila pozive za predloge projektov programa LIFE za letošnje leto. Za projekte na področjih narave, okolja in podnebnih sprememb je na voljo skupaj 571 milijonov evrov, od tega 155 milijonov evrov za projekte na področju narave in biotske raznovrstnosti. Rok za oddajo vlog za področje narave in biotske raznovrstnosti je 19. september 2024 do 17.ure.

  • Svetovni dan Zemlje 2024

    Letošnja tema Dneva Zemlje je Planet proti plastiki kot poziv k zmanjšanju uporabe plastike v korist zdravja ljudi in vseh živih bitij. Zdravi ekosistemi omogočajo zdravje planeta in njegovih prebivalcev ter podpirajo ekosistemske storitve, od katerih smo odvisni. Ohranjanje narave in biotske raznovrstnosti je zato ključno, saj vpliva na naše zdravje, gospodarstvo in kakovost življenja.

  • Minister Novak s predstavniki nevladnih organizacij s področja urejanja voda, prostora in narave

    Na seji Sveta za nevladne organizacije so se sestali predstavniki vodstva Ministrstva za naravne vire in prostor s predstavniki nevladnih organizacij, ki delujejo na področjih, ki jih ministrstvo resorno pokriva: vode, narava in prostor.

  • Dogovor za razvoj regij občine vabi k prijavam za sofinanciranje iz nove finančne perspektive

    Ministrstvo za kohezijo in regionalni razvoj je 29. marca 2024 objavilo prvo dopolnitev povabila dogovorov za razvoj regij v okviru ciljev Programa evropske kohezijske politike za obdobje 2021-2027. Skupni obseg sredstev v povabilu znaša 440 milijonov evrov, od tega 341 milijonov za specifične cilje, vezane na področja Ministrstva za naravne vire in prostor.

  • Strokovni posvet Sanacije in obnove prometne infrastrukture po večstoletnih poplavah

    Državni sekretar na Ministrstvu za naravne vire in prostor mag. Miran Gajšek se je na 33. Mednarodnem sejmu graditeljstva od 17. do 19. aprila 2024 v Gornji Radgoni udeležil strokovnega posveta Sanacije in obnove prometne infrastrukture po večstoletnih poplavah.

  • Vabimo k predlaganju kandidatov za državno nagrado na področju ohranjanja narave

    Do 6. maja 2024 je odprt javni razpis za podelitev Nagrade Rada Smerduja – državne nagrade za najvišje dosežke, ki pomembno prispevajo k razvoju stroke na področju ohranjanja narave in k ohranjanju narave. Nagrado bomo letos podelili prvič, nagrajenec pa bo poleg priznanja prejel tudi finančno nagrado.

  • Državna sekretarka Maša Kociper v Atenah na konferenci Naš ocean o zaščiti morskega okolja

    Državna sekretarka Maša Kociper se je 16. in 17. aprila 2024 v Atenah udeležila devete konference Naš ocean (angleško Our Ocean Conference - COO) ne samo kot predstavnica Slovenije, ampak tudi kot predstavnica države, ki predseduje Barcelonski konvenciji v obdobju 2024 do 2026.

  • Pomen zelenih površin pri spoprijemanju s podnebnimi spremembami

    V organizaciji Mreže za prostor (IPoP) je potekalo usposabljanje in predstavitev publikacije o vlogi zelenih površin pri prilagajanju naselij na podnebne spremembe. Udeležence dogodka je nagovorila dr. Nataša Bratina, vršilka dolžnosti generalne direktorice Direktorata za prostor in graditev na Ministrstvu za naravne vire in prostor (MNVP).

  • Zasedanje mednarodne komisije za varstvo reke Donave

    Ministrstvo za naravne vire in prostor (MNVP) je od 11. do 12. aprila letos v Ljubljani gostilo strokovno skupino za sodelovanje z javnostmi Mednarodne komisije za varstvo reke Donave (angleško The International Commission for the Protection of the Danube River – ICPDR). Srečanja se je udeležil tudi dr. Mitja Bricelj, ki je predsedujoči barcelonski konvenciji o varstvu Sredozemskega morja.

  • Poročilo o slovenskem nepremičninskem trgu za leto 2023

    Geodetska uprava je na spletnih straneh objavila Poročilo o slovenskem nepremičninskem trgu za leto 2023.

  • Poenostavljeni in enotni pogoji za postavitev sončnih elektrarn po vsej državi

    Z Uredbo o podrobnejših pravilih urejanja prostora za umeščanje fotonapetostnih naprav in sprejemnikov sončne energije, ki se začne uporabljati to soboto, 13. aprila 2024, je vlada določila enotne pogoje po vsej državi. S tem določanje prostorskih pogojev za umeščanje teh naprav ne bo več odvisno od vsake občine posebej. Podrobnosti sta danes predstavila ministra Jože Novak in mag. Bojan Kumer.

  • Danes nakazanih še 1,4 milijona evrov predplačil fizičnim osebam za obnovo stanovanj in hiš

    V petem paketu predplačil je danes Finančna uprava Republike Slovenije 316 lastnikom v poplavah poškodovanih stanovanj in hiš nakazala 1,4 milijona evrov predplačil za obnovo. Doslej je vlada v ta namen več kot 7000 upravičencem nakazala skupno 33,5 milijona evrov.

  • Državni sekretar Gajšek na Vrhu zelene energetike

    Na Brdu pri Kranju je potekal 14. Vrh zelene energetike Energetika in okolje. Okrogle mize o priložnostih in pasteh investicij v obnovljive vire energije se je udeležil tudi državni sekretar na Ministrstvu za naravne vire in prostor mag. Miran Gajšek.

  • Minister Novak: z Državnim odvetništvom uspešno peljemo kar nekaj zahtevnih primerov

    Letošnji tradicionalni Dnevi Državnega odvetništva, ki danes in jutri potekajo v Lipici, so posvečeni vlogi Državnega odvetništva na področju varstva okolja ter naravnih virov. Zato je na povabilo organizatorjev udeležence dogodka uvodoma nagovoril tudi minister za naravne vire in prostor Jože Novak.

  • Objavljen je javni razpis za kandidate za državno nagrado na področju ohranjanja narave

    Odbor za podeljevanje nagrad Republike Slovenije na področju ohranjanja narave je objavil javni razpis za podelitev Nagrade Rada Smerduja. Državna nagrada za najvišje dosežke, ki pomembno prispevajo k razvoju stroke na področju ohranjanja narave in k ohranjanju narave bo letos podeljena prvič. Rok za oddajo predlogov je 6. maj 2024.

  • 95. zasedanje Biroja Barcelonske konvencije

    V Ljubljani je 3. in 4. aprila 2024 potekalo 95. zasedanje Biroja Konvencije o varovanju morja in obal Sredozemlja, bolj znane pod imenom Barcelonska konvencija, ki ga je Slovenija gostila kot predsedujoča država konvenciji.

  • Zemlja ni popolna krogla – 80 let geodetske službe v Sloveniji

    V Narodni galeriji je 3. aprila 2024 potekala slavnostna akademija ob 80-letnici geodetske službe v Sloveniji. Večer je bil posvečen zgodbi o razgibanosti oblike Zemlje, o moči njene lokacije ter obeležitvi častitljivega jubileja geodetske službe v Sloveniji.

  • Z odprtjem Rafutskega parka je edinstvena naravna in kulturna dediščina ponovno dostopna za javnost

    Obnova Rafutskega parka v Novi Gorici spada med pomembnejše projekte, sofinancirane iz programa evropske kohezijske politike. Revitalizacijo degradiranega urbanega območja so kot slavnostni govorniki pozdravili ministrica za kulturo dr. Asta Vrečko, dr. Nataša Bratina iz Ministrstva za naravne vire in prostor in župan Samo Turel.

  • Začrtan razvoj Parka Škocjanske jame do leta 2028

    Državni zbor Republike Slovenije je z 59 glasovi za in brez glasu proti sprejel Resolucijo o Programu varstva in razvoja Parka Škocjanske jame za obdobje 2024–2028. Javni zavod Park Škocjanske jame bo še naprej skrbel za številne tematske, sprehajalne in učne poti, ki bodo obiskovalcu omogočale pristno doživetje značilne kraške pokrajine z vsemi njenimi naravnimi vrednotami in kulturno dediščino.

  • Posvet o vzpostavitvi okvira za zagotavljanje zanesljive oskrbe s kritičnimi surovinami

    Ministrstvo za naravne vire in prostor (MNVP) je v sodelovanju z Geološkim zavodom Slovenije (GeoZS) izvedlo posvet o implementaciji Uredbe o vzpostavitvi okvira za zagotavljanje zanesljive in trajnostne oskrbe s kritičnimi surovinami.