Skoči do osrednje vsebine

Novice

Prilagodite izpis

Možnost filtriranja zapisov
Ponastavi
 • Danes

  Mednarodni dan risov 2023 (11. junij)

  11. junija praznujemo Mednarodni dan risov. Evrazijski ris je največja prostoživeča mačka v Evropi. Glede na zadnje podatke monitoringa risa je v Sloveniji okoli 30 odraslih risov.

 • Minister Uroš Brežan na Blejskem vodnem festivalu

  Minister za naravne vire in prostor Uroš Brežan se je udeležil Blejskega vodnega festivala. Na njem je poudaril dragocenost vode kot ključne dobrine za življenje. Kljub temu da je imamo v Sloveniji veliko, je naše poslanstvo usmerjeno v celostno upravljanje voda, z namenom njenega varstva in trajnostne rabe ter ohranjanja za prihodnje rodove.

 • Povabilo k sodelovanju na natečaju postani Donavski umetnik 2023

  Natečaj Postani Donavski umetnik 2023 (v angleščini Danube Art Master - DAM) skupaj organizirata Globalno partnerstvo za vode Srednje in Vzhodne Evropo (v angleščini Global Water Partnership Central and Eastern Europe - GWP CEE) in Mednarodna komisije za varstvo reke Donave (angleško he International Commission for the Protection of the Danube River - ICPDR).

 • Dodatno pojasnilo - Predlog Uredbe o programu upravljanja Natura 2000 za obdobje 2023-2028

  Dodatno pojasnjujemo Predlog Uredbe o programu upravljanja Natura 2000 za obdobje 2023-2028 v delu, ki se nanaša na uvedbo režimov za intervencijo plačila Natura 2000 na Ljubljanskem barju.

 • 8. junij - Svetovni dan oceanov

  Organizacija združenih narodov je prav zaradi pomena oceanov za naš planet in pomena njihovega varovanja in ohranjanja 8. junij razglasila za Svetovni dan oceanov.

 • Sestanek z opazovalkami Alpske konvencije

  Slovensko predsedstvo Alpski konvenciji se je v v sklopu priprav na sestanek Stalnega odbora Alpske konference, ki bo potekal 21. in 22. junija v Radovljici, na spletnem sestanku sestalo z organizacijami s statusom opazovalke pri Alpski konvenciji.

 • Terenski obisk ministra Brežana na temo vodooskrbe slovenske Istre in kraškega zaledja

  Minister za naravne vire in prostor Uroš Brežan je danes z državnim sekretarjem mag. Matejem Skočirjem obiskal vse župane občin, ki sodelujejo v projektu ureditve oskrbe prebivalstva s pitno vodo slovenske Istre in kraškega zaledja.

 • Ministrstvo za naravne vire in prostor aktivno sodeluje z občinami

  Minister za naravne vire in prostor Uroš Brežan se je udeležil srečanja vlade z župani na Brdu pri Kranju. Minister Uroš Brežan se je na začetku mandata zavezal k rednemu komuniciranju ter usklajevanju z združenji in predstavniki občin: z Združenjem občin Slovenije (ZOS), Skupnostjo občin Slovenije (SOS) ter Združenjem mestnih občin Slovenije (ZMOS).

 • Odziv Ministrstva za naravne vire in prostor na neresnične navedbe evropskega poslanca Franca Bogoviča

  Ministrstvo za naravne vire in prostor (MNVP) se je zaradi neresničnih navedb, ki jih je na svoji spletni strani glede Načrta upravljanja Nature 2000 za obdobje 2023-2028 objavil evropski poslanec Franc Bogovič prisiljeno odzvati s točnimi podatki.

 • Minister Uroš Brežan na posvetu o izzivih trajnostnega razvoja zavarovanih območij

  Minister za naravne vire in prostor Uroš Brežan se je v Bohinju udeležil Posveta z naslovom Izzivi trajnostnega razvoja zavarovanih območij narave, kako jih nasloviti v praksi. Posvet poteka v sklopu slovenskega predsedovanja Alpski konvenciji in v okviru 17. Mednarodnega festivala alpskega cvetja.

 • Ukrepi za naravo in ljudi Ministrstva za naravne vire in prostor

  Ključne aktivnosti Ministrstva za naravne vire in prostor ob prvi obletnici vlade so potekale v obliki sprejetih ukrepov za naravo in ljudi.

 • Priporočila za pripravo odloka o urejenosti naselij in krajine

  Ministrstvo za naravne vire in prostor je v sklopu državnega prostorskega reda skupaj s Skupnostjo občin Slovenije, izdalo Priporočila za pripravo odloka o urejenosti naselij in krajine.

 • Dan Save – Živimo z naravo

  Leta 2007 je bil 1. junij proglašen za Dan reke Save, ki ga obeležujejo štiri države pogodbenice Okvirnega sporazuma o Savskem bazenu, in sicer Slovenija, Hrvaška, Bosna in Hercegovina ter Srbija.

 • Kakovost življenja v Alpah – povejte nam svoje mnenje

  Ministrstvo za naravne vire in prostor predseduje Alpski konvenciji v letih 2023–2024. Priprava 10. poročila o stanju Alp je ena najpomembnejših nalog v času slovenskega predsedovanja.

 • V Krškem spoznavajo dobre prakse ozelenjevanja mest

  V Krškem poteka dogodek Spoznaj mojo dobro prakso:ozelenimo mesto, ki poteka ob podpori Ministrstva za naravne vire in prostor v organizaciji IPoP - Inštituta za politike prostora, Skupnosti občin Slovenije ter gostitelja Mestne občine Krško.

 • Minister Uroš Brežan na 27. srečanje obvodnih krajev

  Minister za naravne vire in prostor Uroš Brežan se je v Solkanu udeleži 27. srečanja obvodnih krajev Slovenije.

 • Boljša oskrba s pitno vodo za 30.000 prebivalcev

  Minister za naravne vire Uroš Brežan je skupaj z županom nosilne občine projekta, Občine Cerklje na Gorenjskem, Francem Čebuljem, uporabi uradno predal nov krvavški vodovod.

 • Sestanek skupnega odbora za upravljanje UNESCO bukovih gozdov Evrope

  Mag. Suzana Zupanc Hrastar z Ministrstva za naravne vire in prostor se je z Miho Varga iz Zavoda za gozdove Slovenije udeležila sestanka skupnega odbora za upravljanje starodavnih in prvobitnih bukovih gozdov Karpatov in drugih regij Evrope bukovih gozdov Evrope.

 • Varovanja vodnih virov Karavank na obeh straneh državne meje

  V Kremsu v Avstriji je 24. in 25. maja 2023 potekalo 32. redno zasedanje Stalne slovensko-avstrijske komisije za Dravo. Srečanja so se z Ministrstva za naravne vire in prostor udeležili dr. Mitja Bricelj, kot predsednik slovenske delegacije, in mag. Luka Štravs ter Robert Grnjak kot člana delegacije.

 • Georgi Bangiev na Konferenci siBIM 2023

  Generalni Direktor Direktorata za prostor in graditev Georgi Bangiev se je udeležil konference, ki jo je organiziralo Slovensko združenje za informacijsko modeliranje graden (siBIM) na Brdu pri Kranju.