Oljkarstvo

Oljka | Foto: T. Polak Benkič, osebni arhiv
Stanje oljkarstva v Sloveniji
Pridelava oljk ima za domače pridelovalce oljk velik tržni potencial. V zadnjih letih se povečujejo z oljčniki zasajene površine, povečuje pa se tudi ekološka pridelava. Potrošniki pogosteje povprašujejo po oljčnem olju, zato narašča njegova poraba v gospodinjstvih.
Skupna površina oljčnikov v Sloveniji predstavlja 0,3 odstotka vseh kmetijskih zemljišč. Večina oljčnikov je v Slovenski Istri (96 odstotkov), oljke pridelujejo tudi na Goriškem, v Goriških Brdih, Vipavi in na Krasu. Prav na slednjih območjih bi želeli postaviti še več novih nasadov. Z redno obnovo ali novimi zasaditvami se bo skupna površina oljčnikov lahko povečala do 3.000 hektarjev.
Za slovensko oljkarstvo so značilna majhna kmetijska gospodarstva (75 odstotkov kmetijskih gospodarstev ima manj kot 0,3 hektarja oljčnikov) in razdrobljenost oljčnikov. Dejavniki, ki povečujejo zahtevnost pridelave oljk in vplivajo na razvoj oljkarstva v Sloveniji, so:
- negodne zemljiške razmere (majhnost in razdrobljenost nasadov);
- velik delež nasadov, ki so na pobočjih in terasah;
- pogostejše pozebe, ki so posledice podnebnih sprememb.
V mednarodnem okolju in Evropski uniji je slovenska pridelava oljčnega olja količinsko majhna. Delež proizvodnje v tonah je 0,02 odstotka, pridelek oljk pa zaradi vremenskih razmer med leti zelo niha. Potrošnja v Sloveniji v zadnjih letih znaša 2.100 ton oljčnega olja (1,3 litra na prebivalca na leto) in je v primerjavi z drugimi proizvajalkami oljčnega olja majhna.
Slovensko oljčno olje prodamo večinoma v Sloveniji, vendar je stopnja samooskrbe z oljčnim oljem majhna (od 10 do 20 odstotkov). Ker pa se povpraševanje in poraba oljčnega olja povečujeta, narašča uvoz oljčnega olja.
Kljub količinsko nizki pridelavi pa posebno geografsko območje gojenja oljk omogoča pridelavo visoko kakovostnega oljčnega olja z zaščiteno označbo porekla (ZOP). Od leta 2007 lahko oljkarji pod predpisanimi pogoji proizvajajo oljčno olje z zaščiteno označbo porekla za Ekstra deviško oljčno olje Slovenske Istre (EDOOSI ZOP). To oljčno olje predstavlja približno 10 odstotkov celotne slovenske proizvodnje.
Površina oljčnikov, 2025 (vir: Raba, 2025): | 2.626 ha |
Površina oljčnikov, 2025 (vir: RKG, 2025): | 1.709 ha |
Potencialne površine za oljčnike: | 3.500 ha |
Povprečna velikost oljčnikov na kmetijsko gospodarstvo - KMG, 2025 (vir: RKG, 2025): | 0,48 ha/KMG |
Povprečna velikost oljčnikov - GERK, 2025 (vir: RKG, 2025): | 0,21 ha |
Število KMG z oljčniki, 2025 (vir: RKG, 2025): | 3.561 |
Število oljčnikov - GERK, 2025 (vir: RKG, 2025): | 8.151 |
Število oljčnikov, 2025 (vir: Raba, 2025): | 8.658 |
Pridelek oljk, 2024/25 (vir: RKG, 2025): | 2.671 t |
Proizvodnja oljčnega olja, 2024/25 (vir: RKG, 2025): | 318 t; (ocena: 800 t) |
Povprečen hektarski pridelek oljk, 2024/25 (vir: RKG, 2025): | 2,6 t/ha |
Povprečna proizvodnja oljčnega olja na hektar, 2024/25 (vir: RKG, 2025): | 312 kg/ha |
Oljevitost – izplen olja, 2024/25 (vir: RKG, 2025): | 11,9% |
Proizvodnja namiznih oljk, 2024/25 (vir: RKG, 2025): | 9,5 t |
Uvoz oljčnega olja 2024 (vir SURS: 2025): | 1.939 t |
Izvoz oljčnega olja 2024 (vir SURS: 2025): | 110 t |
Poraba oljčnega olja (proizvodnja + uvoz - izvoz), 2024 (vir: SURS, RKG 2025): | 2.147 t |
Poraba oljčnega olja na prebivalca, 2024 (vir: RKG, SURS, 2025): | 1 kg/prebivalca |
Samooskrba (proizvodnja/poraba x 100 %), 2024: | 15% |
5 registriranih lokalnih sort oljk: | Istrska Belica (70%), Buga, Črnica, Štorta, Mata |
Namakanje oljčnikov, 2025 (vir: RKG, 2025): | 109 KMG, 137 oljčnikov, 53 ha |
Terase, 2025 (vir: RKG, 2025): | 2.229 KMG, 3.865 oljčnikov |
Ekološka pridelava, 2024 (vir: MKGP, 2024): | 442 ha |
Registrirane oljarne za oljčno olje, 2024 (vir: MKGP, 2024) | 36 |
Opomba:
ha: Hektar
KMG: Kmetijsko gospodarstvo
t: tona
RKG = Register kmetijskih gospodarstev
GERK = Grafična enota rabe kmetijskih zemljišč
Raba = Evidenca rabe kmetijskih zemljišč
SURS = Statistični urad Republike Slovenije
MKGP = Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano
Oljarne
Poročanje o količinah predelanih oljk in oljčnega olja
Naziv storitve | Institucija |
---|---|
Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano |
Laboratoriji za oljčno olje
Znanstveno-raziskovalno središče Koper, Laboratorij Inštituta za oljkarstvo je imenovan za nacionalni referenčni laboratorij za ugotavljanje skladnosti oljčnega olja za področje kemije in senzoričnega preskušanja oljčnega olja.
Na spletni strani Mednarodnega sveta za oljke sta objavljena veljavna seznama priznanih laboratorijev za fizikalno kemijsko testiranje ter za senzorično testiranje (v angleščini: list of recognised physico–chemical laboratories and list of recognised sensory analysis laboratories).
Javna služba v oljkarstvu
Za razvoj konkurenčnega oljkarstva in doseganje visoke kakovosti slovenskega oljčnega olja vlagamo v nova znanja in podpiramo strokovne naloge, ki jih izvaja javna služba v oljkarstvu.
Za izvajalca javne službe v oljkarstvu je za leto 2025 imenovano Znanstveno raziskovalno središče Koper s podizvajalcema Kmetijsko gozdarski zavod Nova Gorica (Poskusni center za oljkarstvo) in Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije Univerze na Primorskem. Strokovne naloge se izvajajo v skladu z večletnim programom javne službe v oljkarstvu in so:
- selekcija oljke,
- introdukcija sort oljke,
- zagotavljanje izhodiščnega materiala,
- tehnologija pridelave,
- ugotavljanje vrednosti oljk za predelavo.
Zakonodaja
- Uredba o javnih službah strokovnih nalog v proizvodnji kmetijskih rastlin za leto 2025
- Pravilnik o pogojih glede prostorov, opremljenosti in kadrov za opravljanje javne službe strokovnih nalog v proizvodnji kmetijskih rastlin
- Uredba o uporabi oljčnih tropin in rastlinske vode za gnojenje
- Pravilnik o embalaži in tržno informacijskem sistemu za oljčno olje
- Uredba o izvajanju Uredbe (EGS) o značilnostih oljčnega olja in olja iz oljčnih tropin ter o ustreznih analiznih metodah
- Uredba (EU) 2021/2115 Evropskega parlamenta in Sveta z dne 2. decembra 2021 o določitvi pravil o podpori za strateške načrte, ki jih pripravijo države članice v okviru skupne kmetijske politike (strateški načrti SKP)
- Delegirana uredba Komisije (EU) št. 611/2014 z dne 11. marca 2014 o dopolnitvi Uredbe (EU) št. 1308/2013 Evropskega parlamenta in Sveta v zvezi s programi za podporo sektorju oljčnega olja in namiznih oljk
- Izvedbena uredba Komisije (EU) 2017/1185 z dne 20. aprila 2017 o določitvi pravil za uporabo uredb (EU) št. 1307/2013 in (EU) št. 1308/2013 Evropskega parlamenta in Sveta v zvezi s pošiljanjem informacij in dokumentov Komisiji ter o spremembi in razveljavitvi več uredb Komisije (Besedilo velja za EGP. )
- Delegirana uredba Komisije (EU) 2022/2104 z dne 29. julija 2022 o dopolnitvi Uredbe (EU) št. 1308/2013 Evropskega parlamenta in Sveta glede tržnih standardov za oljčno olje ter razveljavitvi Uredbe Komisije (EGS) št. 2568/91 in Izvedbene uredbe Komisije (EU) št. 29/2012
- Izvedbena uredba Komisije (EU) 2022/2105 z dne 29. julija 2022 o pravilih za preverjanje skladnosti tržnih standardov za oljčno olje in metodah za analizo značilnosti oljčnega olja