Skoči do osrednje vsebine

V Sloveniji smo prvo okužbo z novim koronavirusom potrdili 4. marca 2020. Epidemiološko situacijo spremljamo z okrepljenim testiranjem, glede na število okuženih pa sprejemamo in prilagajamo ukrepe za zajezitev širjenja novega koronavirusa med nami. Uradni podatki o številu okuženih kažejo, da se soočamo z drugim valom epidemije nalezljive bolezni Covid-19. Priča smo njenemu hitremu in eksponentnemu širjenju med populacijo, zato je Vlada razglasila epidemijo na celotnem območju Republike Slovenije.

Aktualni podatki

Datum Opravljeni testi Pozitivne osebe Hospitalizirane osebe Osebe na intenzivni negi Odpuščeni iz bolnišnice Umrli
18. 10. 2020 2637 537 289 55 9 2

Kaj povečuje tveganje okužbe?

Bistveni dejavniki tveganja širjenje okužbe so (1) zaprt prostor, (2) čas, ki ga preživimo z drugimi, (3) gostota ljudi in neupoštevanje varnostne razdalje, (4) kašljanje, kihanje, kričanje, petje in hitro dihanje pri raznih dejavnostih.

Najpogostejši znaki za sum okuženosti

Novi koronavirus SARS-CoV-2 povzroči bolezen covid-19, ki se najpogosteje kaže s slabim počutjem, utrujenostjo, nahodom, vročino, kašljem in pri težjih oblikah z občutkom pomanjkanja zraka. Za težji potek je značilna pljučnica.

Okužbe z novim koronavirusom samo na podlagi poteka bolezni in bolnikovih težav ne moremo razlikovati od drugih povzročiteljev akutnih okužb dihal. Za potrditev ali izključitev je potrebno mikrobiološko testiranje.

Novi koronavirus se med ljudmi širi kapljično, s kapljicami sline ob kihanju in kašljanju. To pomeni, da je za prenos potreben tesnejši stik z bolnikom, manj od 1,5 metra oddaljenosti.

Oboleli v osamitev ali izolacijo

Osebi, pri kateri je potrjena okužba z novim koronavirusom, osebni zdravnik odredi ukrep osamitve oziroma izolacije. To pomeni, da ne sme zapuščati svojega bivališča, omejiti mora stike z drugimi osebami ter dosledno upoštevati priporočila za preprečevanje širjenja bolezni. Bolnik je v času izolacije v bolniškem staležu.

Socialno distanciranje

Osebi, ki je bila v stiku z okuženo osebo v času njegove kužnosti, se priporoča socialno distanciranje. Visoko tvegani so predvsem stiki med družinskimi člani, med katerimi je možnosti za prenos novega koronavirusa največ.

Socialno distanciranje je priporočilo in ne obveza, saj osebi ni odrejen bolniški stalež. Priporoča se, da v dogovoru z delodajalcem nekaj časa delo opravlja od doma. V primeru, da dela ne more opravljati od doma, naj se čim bolj pozorno samoopazuje in preneha z delom ob prvem pojavu bolezenskih znakov. Priporoča se, da se ne druži z osebami izven skupnega gospodinjstva, na javnih krajih pa dosledno ohranja medosebno razdaljo dveh metrov.

Karantena le na predlog epidemiologov

Osebi, ki je bila v tesnem, visoko tveganem stiku z okuženo osebo v času njegove kužnosti, lahko na predlog Nacionalnega inštituta za javno zdravje minister za zdravje odredi karanteno. S tem se zdravi osebi začasno omeji svobodno gibanje in priporoči ravnanje po navodilih.

V osamitev ali izolacijo je napotena obolela oseba. V karanteno pa je napotena zdrava oseba, za katero se sumi, da je bila v visoko tveganem stiku z obolelo osebo.

Državni načrt zaščite in reševanja ob pojavu pandemije nalezljive bolezni pri ljudeh

Država ima za pojav nalezljivih bolezni, ki pomeni veliko grožnjo javnemu zdravju, izdelan Državni načrt zaščite in reševanja ob pojavu epidemije oziroma pandemije nalezljive bolezni pri ljudeh (v nadaljevanju Državni načrt), ki vsebuje natančne protokole ukrepanja in je namenjen utečenemu delovanju vseh ključnih deležnikov na državni ravni.

Državni načrt se sproži, ko je razglašena epidemija oziroma pandemija nalezljive bolezni pri ljudeh na celotnem območju ali delu Slovenije. V tem primeru je treba poleg služb v zdravstveni dejavnosti uporabiti tudi sile in sredstva za zaščito, reševanje in pomoč.

Hkrati s sprožitvijo Državnega načrta se sprožijo tudi regijski načrti zaščite in reševanja ali posamezni deli občinskih načrtov zaščite in reševanja na ogroženih območjih.

Predlog za sprožitev Državnega načrta poda minister za zdravje, odločitev o aktiviranju načrta pa sprejme poveljnik Civilne zaščite.

Zakonodaja, ki omogoča razglasitev epidemije

Iskalnik