Skoči do osrednje vsebine

Ena od prioritet v zadnjih letih je bila priprava ukrepov za obvladovanje epidemije covid-19, ki so bili upravljani v sodelovanju s stroko.
Z boleznijo Covid-19, ki jo povzroča koronavirus (SARS-CoV-2), smo se naučili živeti. Stroka je glede na epidemiološko sliko prilagajala navodila za zaščito vseh in še posebej ranljivih skupin prebivalstva.

Bolezen Covid-19 se je pojavila konec leta 2019 in se zelo hitro razširila po vsem svetu. V prvih dveh letih pandemije Covid-19 je bilo po vsem svetu prijavljenih več kot 450 milijonov primerov, več kot 100 milijonov samo v Evropi.

SARS-CoV-2 se v glavnem širi kapljično, vključno z aerosoli, od okužene osebe, ki kiha, kašlja, govori, poje ali diha v neposredni bližini drugih ljudi. Kapljice lahko vdihnemo ali vnesemo v nos in usta ali na oči.

Znaki bolezni Covid-19 oziroma okuženosti se lahko razlikujejo. Bolezen lahko poteka tudi brez znakov, najpogostejši pa so: 

 • slabo počutje, utrujenost,
 • vročina, 
 • kašelj, 
 • bolečine v žrelu, 
 • nahod, 
 • glavobol,
 • bolečine v mišicah in sklepih,
 • izguba vonja in okusa
 • ter prebavne težave. 

Okužbe z novim koronavirusom samo na podlagi poteka bolezni in bolnikovih težav ne moremo razlikovati od drugih povzročiteljev akutnih okužb dihal. Za potrditev ali izključitev okužbe je potrebno mikrobiološko testiranje.

V primeru znakov Covid-19

Če se slabo počutite (nahod, glavobol, bolečina v mišicah in sklepih, povišana telesna temperatura, izgubite voh in okus), ostanite doma, da ne širite okužbe na druge. Če spadate v ranljivo skupino, se po potrebi obrnite na izbranega zdravnika, ki bo odločil glede morebitnega zdravljenja in testiranja.

V primeru potrjenega Covid-19

V primeru potrjene okužbe z virusom SARS-CoV-2, ostanite doma in ravnajte enako, kot v primeru drugih bolezni dihal oziroma ravnajte v skladu z navodili zdravnika.

Upoštevajte osnovne higienske ukrepe: higieno rok ter kašljanja in kihanja, omejite tesne stike z ostalimi osebami in upoštevate priporočila lečečega zdravnika. 

Cepljenje

Strokovnjaki drugi poživitveni odmerek trenutno priporočajo predvsem: 

 • osebam s povečanim tveganjem za težji potek bolezni (posebej ranljivi kronični bolniki), 
 • oskrbovancem domov za starejše in
 • vsem, ki so stari 60 let in več, še posebej pa vsem, starim 80 let in več.

Osebam, ki so prejele osnovno cepljenje, se za podaljšanje zaščite priporoča prvi poživitveni odmerek.

Bolniško nadomestilo

Ker se od 1. aprila 2023 naprej v skladu s sklepom epidemiološke stroke v Sloveniji bolezen Covid-19 obravnava enako kot druge okužbe dihal, je bolniško nadomestilo obolele osebe, ali za nego obolele osebe enako nadomestilu za odsotnosti zaradi drugih bolezni.

Bolniški stalež se kot običajno uredi pri osebnem zdravniku.

Na Ministrstvu za zdravje redno spremljamo epidemiološko situacijo vseh nalezljivih bolezni, kamor spada tudi Covid-19. Na tem področju tesno sodelujemo s strokovnjaki, epidemiologi z Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), ki redno spremljajo epidemiološko sliko v državi in širše in na osnovi te pripravljajo strokovna priporočila za zajezitev širitve nalezljivih bolezni.

Ministrstvo v primeru širitve Covid-19 tako sledi priporočilom stroke NIJZ, ki trenutno priporoča upoštevanje splošnih higienskih priporočil, kot so higiena rok, kihanja in kašlja, ohranjanje medosebne razdalje, cepljenje proti gripi in covid-19, še posebej za ranljive skupine, prezračevanje zaprtih prostorov in uporabo zaščitnih mask, kjer je to potrebno in smiselno. Zbolela oseba naj v času okužbe ostane doma.

Prosimo, sledite navodilom stroke NIJZ.