Skoči do osrednje vsebine

Gripa je zelo nalezljiva virusna bolezen, ki se običajno pojavi kot epidemija v zimskih mesecih. Hude epidemije gripe pri ljudeh so redke, kadar pa so hujše kot običajni sezonski izbruhi, jih imenujemo pandemije.

Pri pandemiji se pojavi nov virus gripe, ki se začne širiti po vsem svetu tako hitro kot običajna gripa. Gripa lahko predstavlja čezmejno nevarnost za zdravje prebivalcev, poleg tega je pandemija množičen pojav, ko v kratkem času za gripo lahko zboli veliko število ljudi, virus gripe pa je tudi zelo nalezljiv in ima tendenco hitrega spreminjanja.

Pripravljenost države na pandemijo

Ministrstvo za zdravje na podlagi strokovne ocene Nacionalnega inštituta za javno zdravje in analize tveganja ocenjuje, da večjo nevarnost za pojav nalezljive bolezni pri ljudeh predstavlja prav pandemija gripe. Ta bi lahko znatno ohromila delovanje ključnih služb države in povzročila veliko število zbolelih, pa tudi umrlih. Zato je bil v letu 2016 v skladu s sklepom Evropskega parlamenta izdelan dokument, ki ocenjuje tveganje za pojav pandemije gripe v Sloveniji.

Vse države članice EU sodelujejo pri usklajevanju pripravljenosti na morebitno pandemijo gripe. Pripravljeni so nacionalni načrti ukrepov, na evropski ravni pa ima ključno vlogo pri usklajevanju epidemiološkega nadzora Evropski center za preprečevanje in obvladovanje bolezni.

Predvideni ukrepi zajemajo zdravstvene in nezdravstvene protiukrepe ter tesno sodelovanje med nacionalnimi organi, Evropsko unijo in Svetovno zdravstveno organizacijo. Tudi v Sloveniji imamo pripravljen dokument s protiukrepi.

Cepljenje proti gripi

Cepljenje je dokazano najučinkovitejši ukrep za preprečevanje gripe in je eden najvarnejših medicinskih posegov, zato je pomembno, da se cepi čim večje število ljudi. Izvajanje cepljenja proti gripi določa  Pravilnik o določitvi Programa cepljenja in zaščite z zdravili za leto 2022 .

Cepljenje je še posebej priporočljivo za skupine prebivalstva, ki so izpostavljene večjemu tveganju za težji potek bolezni in nastanek zapletov zaradi gripe. V te skupine spadajo starejši od 65 let, kronični bolniki, osebe z izrazito povečano telesno težo (ITM ≥ 40) in nosečnice.

Vse naštete skupine so upravičene do brezplačnega cepljenja proti gripi. Cepljenje poteka pri izbranih osebnih zdravnikih, samoplačniško pa tudi v ambulantah Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).