Skoči do osrednje vsebine

Novice

Prilagodite izpis
Ponastavi
 • Svet za splošne zadeve o usklajevanju ukrepov na ravni EU za zajezitev pandemije covid-19

  Državni sekretar Gašper Dovžan se je danes udeležil zasedanja Sveta za splošne zadeve, ki je prvič po izbruhu pandemije covid-19 potekalo v fizični obliki. Člani Sveta so glavno pozornost namenili pripravi posebnega zasedanja Evropskega sveta 24. in 25. septembra 2020 ter razpravi o usklajevanju ukrepov na ravni EU za zajezitev pandemije covid-19.

 • Splošna razprava 75. zasedanja Generalne skupščine OZN letos v pretežno virtualni obliki

  Splošna razprava jubilejnega 75. zasedanja Generalne skupščine OZN, ki poteka med 22. in 29. septembrom 2020 se zaradi ukrepov za preprečevanje širjenja virusa COVID-19 v veliki meri seli na svetovni splet.

 • Minister dr. Logar nastopil na 64. zasedanju Generalne konference Mednarodne agencije za jedrsko energijo IAEA

  Minister za zunanje zadeve dr. Anže Logar je danes, 21. septembra 2020, na Dunaju kot vodja slovenske delegacije z video nagovorom nastopil na splošni razpravi 64. zasedanja Generalne konference Mednarodne agencije za jedrsko energijo (IAEA).

 • Minister dr. Logar na zasedanju Sveta EU za zunanje zadeve (FAC) o Libiji, odnosih EU-AU in Belorusiji

  Minister za zunanje zadeve dr. Anže Logar se je danes, 21. septembra 2020, v Bruslju udeležil zasedanja Sveta EU za zunanje zadeve (FAC), na katerem so ministri osrednji del razprav namenili situaciji v Libiji, odnosih EU-Afriška unija (AU) in razmeram v Belorusiji. Delovno kosilo je bilo posvečeno strateški razpravi o odnosih z južnim sosedstvom, tudi v kontekstu posledic pandemije Covid-19.

 • Možnost udeležbe slovenskih podjetij na seminarju »Kako poslovati z Združenimi narodi« v Kopenhagnu na Danskem

  V sodelovanju z Gospodarsko zbornico Slovenije, Ministrstvo za zunanje zadeve in Veleposlaništvo Republike Slovenije na Danskem preverjata preliminarni interes slovenskih podjetij za udeležbo na seminarju »Kako poslovati z Združenimi narodi«, ki je predviden junija 2021 v UN City v Kopenhagnu na Danskem.

 • Minister dr. Logar z grškim zunanjim ministrom Dendiasom o tesnejšem sodelovanju v sredozemskem prostoru

  Minister za zunanje zadeve dr. Anže Logar je danes na uradnem obisku gostil grškega ministra za zunanje zadeve Nikosa Dendiasa. Ministra sta se dogovorila, da bosta med pripravami na predsedovanje Slovenije Svetu Evropske unije v drugi polovici leta 2021 tesneje sodelovala. Minister Dendias se je Sloveniji zahvalil za solidarnost, ki jo je ponovno izkazala s poslano materialno pomočjo po požaru na otoku Lezbos. To je bilo prvo uradno srečanje slovenskega in grškega zunanjega ministra po desetih letih.

 • Poslovilno srečanje ministra dr. Logarja z japonskim veleposlanikom Jošido

  Minister za zunanje zadeve dr. Anže Logar je danes sprejel na poslovilni obisk veleposlanika Japonske v Republiki Sloveniji Masaharuja Jošido, ki zaključuje svoj dvoletni mandat.

 • Nagovor predsednice Evropske komisije o stanju v Evropski uniji 2020

  Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je danes v Evropskem parlamentu imela svoj prvi nagovor o stanju v Evropski uniji, v katerem je izpostavila aktualno stanje v Uniji in predstavila konkretne načrte Evropske komisije za obdobje v prihodnjih dvanajstih mesecih. Ministrstvo za zunanje zadeve pozdravlja vsebinske poudarke in sporočila predsednice Komisije, ki jih je predstavila v svojem nastopu pred Evropskim parlamentom.

 • Začenja se teden sredozemske obale in makroregionalnih strategij

  V Izoli se danes, 15. septembra 2020, uradno začenja peti Teden sredozemske obale in makroregionalnih strategij (TSO). Lani se je dogodkov v sklopu TSO udeležilo okrog 1000 udeležencev, letos pa bo večina dogodkov potekala s pomočjo spletnih platform.

 • Minister dr. Anže Logar na neuradnem srečanju na Brdu pri Kranju gosti zunanje ministre Avstrije, Češke in Slovaške

  Minister za zunanje zadeve dr. Anže Logar danes na Brdu pri Kranju gosti zveznega ministra za evropske in mednarodne zadeve Republike Avstrije Alexandra Schallenberga, ministra za zunanje zadeve Češke republike Tomáša Petříčka in ministra za zunanje zadeve Slovaške Ivana Korčoka. Minister za zunanje zadeve in trgovino Madžarske Péter Szijjárto se je včeraj opravičil, saj se bo udeležil podpisa o normalizaciji odnosov med Izraelom in ZAE, ki bo potekal danes v Beli hiši. Že tretje srečanje zunanjih ministrov neuradne pobude Central 5, ki je nastala v času izbruha pandemije novega koronavirusa iz potrebe po tesnem usklajevanju ukrepov za njeno zajezitev, je pokazalo zavezanost ministrov k nadaljevanju poglobljenega sodelovanja in povezovanja med sosednjimi državami in državami v regiji, tudi na drugih področjih skupnega interesa.

 • DS Kajzer skupaj s češkim zunanjim ministrom Tomášem Petříčkom pozdravil udeležence poslovnega dogodka "Nanodan v Ljubljani"

  V prostorih Gospodarske zbornice Slovenije je 15. septembra potekal "Nanodan v Ljubljani: Predstavitev čeških nanotehnoloških podjetij", kjer je svoje dejavnosti predstavilo 7 čeških podjetij s področja nanotehnologije. Predstavitve so bile osredotočene na opis proizvodnih programov, primarno usmerjenih v zaščitne proizvode pred širjenjem novega koronavirusa.

 • Mednarodni dan demokracije

  Danes, 15. septembra, obeležujemo mednarodni dan demokracije, ki opominja na pomen demokratičnih vrednot in temeljnih elementov demokratičnega vladanja. To je tudi priložnost za pregled stanja demokracije v svetu. Pandemija COVID-19 je na preizkus postavila tudi pomembne pridobitve naše civilizacije, med katere sodijo tudi demokracija in njene vrednote.

 • 15. let globalnega načela odgovornosti zaščititi prebivalstvo pred grozodejstvi

  Slovenija je, takrat že tudi kot članica EU, skupaj z vsemi ostalimi članicami OZN na 60. zasedanju Generalne skupščine OZN septembra leta 2005, soglasno sprejela in v Sklepni dokument Vrha OZN zapisala mednarodno načelo odgovornost zaščititi (Responsibility to Protect-R2P). Leta 2015 je bilo to načelo zapisano med prednostna področja zunanje politike RS v Deklaraciji RS in Strategiji zunanje politike RS. Slovenija podpira delovanje EU pri uveljavljanju načela odgovornosti zaščititi in delo posebnih svetovalcev Generalnega sekretarja OZN za odgovornost zaščititi in za preprečevanje genocida.

 • Minister dr. Logar z vodji misij držav članic NATO o načrtih za izpolnjevanje zavez do zavezništva in pomenu transatlantskih vezi

  Minister za zunanje zadeve dr. Anže Logar je v prostorih vojašnice Edvarda Peperka v Ljubljani gostil delovno kosilo z veleposlaniki držav članic zveze NATO, ki so akreditirani v Republiki Sloveniji (RS). To je prvo kosilo, ki ga gosti kak zunanji minister RS za vodje misij držav članic NATA vse od članstva RS v zavezništvu leta 2004.

 • Minister dr. Logar na tiskovni konferenci: "Izvajali bomo bolj samozavestno, agilno in aktivno zunanjo politiko"

  Po šestih mesecih od nastopa dela je imel minister za zunanje zadeve dr. Anže Logar danes v prostorih ministrstva za zunanje zadeve prvo tiskovno konferenco. Na njej je predstavil dosežke, cilje in vizijo slovenske zunanje politike, ki želi Slovenijo ponovno umestiti na mednarodni zemljevid kot zanesljivo partnerko v Evropski uniji in verodostojno članico mednarodnih organizacij, ki bo znala zasledovati svoje interese. Minister dr. Logar je poudaril, da bomo izvajali strategijo o zunanji politiki, sprejeti leta 2015, in gradili "varno, uspešno in v svetu spoštovano" državo.

 • Izšel novičnik slovenskega predsedovanja Strategiji EU za jadransko-jonsko regijo

  Slovenija je s 1. junijem 2020 prevzela predsedovanje Strategiji EU za jadransko-jonsko regijo (EUSAIR). Za ta namen je izšel novičnik, v katerem so zbrane najpomembnejše vsebine.

 • Zunanji ministri Evrope in Azije (ASEM) sprejeli skupno izjavo o COVID-19

  Zunanji ministri Kambodže, ki nastopa v vlogi gostiteljice 13. vrha ASEM, EU in Nemčije, kot regionalni koordinatorici evropske skupine, Singapurja, kot regionalni koordinator skupine ASEAN in Rusije, kot regionalna koordinatorica severovzhodne in južne azijske skupine so sprejeli skupno ministrsko izjavo o Covid-19.

 • Minister dr. Logar na virtualnem srečanju Varnostnega sveta OZN o razmerah v Belorusiji

  Minister za zunanje zadeve dr. Anže Logar se je na povabilo Estonije danes udeležil virtualnega srečanja Varnostnega sveta Združenih narodov v t. i. obliki Arria, na katerem je naslovil aktualni položaj v Belorusiji. Minister dr. Logar je povedal, da Slovenija zelo zaskrbljeno spremlja razvoj dogodkov v Belorusiji po objavi rezultatov predsedniških volitev, ki niso potekale ne svobodno ne pošteno in brez opazovalcev OVSE. Minister je pozval k vzpostavitvi dialoga med vsemi deležniki v Belorusiji.

 • Slovenski oblikovalci se predstavljajo na Danskem

  Na festivalu notranjega oblikovanja, ki se je začel danes, 3. 9. 2020 in bo trajal do 5. 9. 2020, 3daysofdesign v Kopenhagnu na Danskem se z razstavo The Circle (Krog) predstavljajo tudi slovenski oblikovalci in podjetja.

 • Zunanja ministra Slovenije in Francije dr. Logar in Le Drian po včerajšnjem uradnem obisku danes na posvetu slovenske diplomacije za povezano, enotno in odporno EU

  Drugi dan 24. posveta slovenske diplomacije, ki od včeraj poteka na Brdu pri Kranju, se je na povabilo ministra za zunanje zadeve dr. Anžeta Logarja vodjem slovenskih diplomatsko-konzularnih predstavništev pridružil minister za Evropo in zunanje zadeve Francoske republike Jean-Yves Le Drian, ki se v Ljubljani mudi na uradnem obisku. V uvodnem nagovoru je minister dr. Logar poudaril, da sodelovanje francoskega kolega na panelu o EU potrjuje našo skupno zavezanost strateškemu partnerstvu med državama, kakor tudi našo zavezanost jedru Evropske Unije. Francoski zunanji minister se je takoj odzval povabilu za obisk Ljubljane in za sodelovanje na posvetu slovenske diplomacije.

Iskalnik