Skoči do osrednje vsebine

Novice

Prilagodite izpis

Filters.LEGEND_TITLE
Ponastavi
 • Konzultacije generalnih direktorjev za zadeve EU Slovenije in Portugalske

  Generalna direktorica za zadeve EU Barbara Sušnik je v Lizboni opravila konzultacije z generalnim direktorjem za evropske zadeve na Ministrstvu za zunanje zadeve Portugalske Ruijem Vinhasom. Konzultacije so potekale v okviru odličnega sodelovanja v triu predsedujočih držav Svetu EU Nemčije, Portugalske in Slovenije. Glavna pozornost je bila namenjena pregledu dvostranskih odnosov ter izmenjavi stališč glede aktualnih evropskih in mednarodnih vprašanj.

 • Seminar za predstavnice venezuelskih demokratičnih sil

  Med 14. in 17. septembrom 2021 je potekal spletni seminar o tehnikah pogajanj in opolnomočenju žensk za predstavnice venezuelskih demokratičnih sil, ki sta ga ob podpori Ministrstva za zunanje zadeve izvedla Center za evropsko prihodnost (CEP) in Evropski inštitut za javno upravo (EIPA). Udeleženke seminarja je uvodoma nagovoril Bogdan Batič, namestnik generalnega direktorja za skupno zunanjo in varnostno politiko.

 • Minister dr. Anže Logar na plenarnem zasedanju Evropskega parlamenta v Strasbourgu

  Minister za zunanje zadeve dr. Anže Logar se je v vlogi visokega predstavnika Slovenije za odnose med Svetom EU in Evropskim parlamentom med 13. in 16. septembrom 2021 udeležil plenarnega zasedanja Evropskega parlamenta. V imenu Sveta Evropske unije je zagotovil zavezanost prizadevanjem za zaščito evropskih demokracij in spoštovanju pravne države znotraj EU ter napredku pri zakonodajnem postopku za sveženj Pripravljeni na 55.

 • Srečanje ministra dr. Logarja z generalno sekretarko Sveta Evrope Marijo Pejčinović Burić

  Minister za zunanje zadeve dr. Anže Logar se je v Strasbourgu srečal z generalno sekretarko Sveta Evrope Marijo Pejčinović Burić. Predstavil ji je prednostne naloge predsedovanja Slovenije Svetu EU – gre za teme, ki so prav tako v središču delovanja Sveta Evrope. Med pogovori sta se dotaknila pristopa EU k Evropski konvenciji o človekovih pravicah (EKČP), ki je predviden z Lizbonsko pogodbo. Sogovornika sta pregledala tudi druge aktualne politične in strateške usmeritve v delovanju te najstarejše vseevropske mednarodne organizacije, predvsem v luči pandemije covida-19. Srečanje je hkrati predstavljalo odlično priložnost za pregled sodelovanja med Svetom Evrope in Slovenijo.

 • Državni sekretar Dovžan na okrogli mizi o vključenosti Zahodnega Balkana v dialog o prihodnosti Evrope

  Državni sekretar Gašper Dovžan se je na povabilo nadomestnega ministra na Ministrstvu za zunanje zadeve Grčije Miltiadisa Varvitsiotisa v Solunu v funkciji so-predsedujočega Konferenci o Prihodnosti Evrope udeležil okrogle mize z naslovom "Zahodni Balkan se vključi v dialog o prihodnosti Evrope".

 • Iz naslova nasledstva Sloveniji dodeljeno tudi stanovanje nekdanje SFRJ v Rimu

  Na 20. zasedanju Skupnega odbora za delitev diplomatskih in konzularnih predstavništev nekdanje SFRJ, po Prilogi B Sporazuma o nasledstvu, ki se ga je v Sarajevu 13. in 14. septembra 2021 udeležil pooblaščenih predstavnik Republike Slovenije za ta vprašanja, veleposlanik Jožef Drofenik, generalni sekretar Ministrstva za zunanje zadeve z delegacijo, je bilo Republiki Sloveniji dodeljeno stanovanje nekdanje SFRJ v Rimu.

 • 10. dan slovenske gospodarske diplomacije na 53. MOS v Celju

  Danes je v okviru 53. Mednarodnega obrtnega sejma v Celju potekal 10. dan slovenske gospodarske diplomacije. Dogodka so se udeležili tuji veleposlaniki in častni konzuli v Republiki Sloveniji ter številni predstavniki slovenskih podjetij in institucij. "Gospodarska diplomacija je pomemben del zunanjepolitičnih aktivnosti Slovenije in predstavlja splet akterjev in vzvodov, preko katerih odpiramo vrata slovenskemu gospodarstvu na tujih trgih," je v uvodnem nagovoru poudaril državni sekretar dr. Raščan.

 • Video

  Razglasitev območja Mure, Drave in Donave za prvo 5-državno biosferno območje na svetu

  Mednarodni koordinacijski svet Unescovega programa Človek in biosfera (UNESCO MAB-ICC) je danes na zasedanju v nigerijski Abuji območje Mure, Drave in Donave (TBR MDD) razglasil za prvo 5-državno biosferno območje na svetu. To območje, ki se razteza od Avstrije, preko Slovenije, Hrvaške in Madžarske do Srbije ter obsega 930.000 hektarjev ob 700 kilometrih rečnega toka Mure, Drave in Donave, je s tem uradno postalo največje rečno biosferno območje v Evropi.

 • Državni sekretar dr. Raščan na regijskem obisku vlade v Savinjski regiji

  Državni sekretar dr. Stanislav Raščan se je v imenu ministra za zunanje zadeve dr. Anžeta Logarja udeležil obiska Vlade Republike Slovenije v Savinjski regiji. Obiskal je Razvojno agencijo Savinjske regije, Grand Hotel Sava Rogaška in podjetja Roboteh, Pišek & HSF Logistics ter Nivo Eko. Državni sekretar je poudaril, da imajo podjetja v Savinjski regiji velik potencial za razvoj.

 • Minister Logar napovedal 300.000 evrov humanitarne pomoči za Afganistan

  Minister za zunanje zadeve dr. Anže Logar je danes prek avdio-video povezave sodeloval na ministrskem srečanju na visoki ravni o humanitarnih razmerah v Afganistanu ter kot takojšnji odziv Slovenije na slabšanje humanitarnih razmer napovedal dodatnih 300.000 evrov za najnujnejše humanitarne potrebe po hrani, zdravstveni oskrbi ter za pomoč notranje razseljenim in beguncem v sosednjih državah.

 • Srečanje državnega sekretarja Gašperja Dovžana s pomočnikom zunanjega ministra Arabske republike Egipt veleposlanikom Badrom Abdel Attyjem

  Državni sekretar Gašper Dovžan se je srečal s pomočnikom zunanjega ministra Arabske republike Egipt veleposlanikom Badrom Abdel Attyjem.

 • Konferenca Future Unlocked! prvi dan o vlogi kulture v zunanjih odnosih

  V Cankarjevem domu v Ljubljani se je danes začela mednarodna konferenca na visoki ravni Future Unlocked! o vlogi kulturnega in kreativnega sektorja kot akterja sprememb. "Slovenija je tradicionalna zagovornica pomena kulture v zunanjih odnosih in nadaljuje z dejavnostmi v njeno podporo, ki izhajajo iz prvega predsedovanja Slovenije Svetu EU leta 2008," je v uvodnem nagovoru poudaril Slobodan Šešum, vršilec dolžnosti generalnega direktorja za gospodarsko in javno diplomacijo v ministrstvu za zunanje zadeve.

 • Minister dr. Logar ob dvajseti obletnici terorističnih napadov v ZDA

  Na dvajseto obletnico terorističnih napadov v Združenih državah Amerike se je minister dr. Anže Logar skupaj z začasno odpravnico poslov veleposlaništva ZDA Susan Falatko poklonil spominu na skoraj tri tisoč nedolžnih ljudi, ki so izgubili življenja v seriji zločinskih dejanj skrajnežev Al Kaide v New Yorku, Washingtonu in Pensilvaniji.

 • Minister dr. Logar z generalnim sekretarjem OECD Cormannom o okrevanju svetovnega gospodarstva

  Minister za zunanje zadeve dr. Anže Logar je danes sprejel generalnega sekretarja OECD Mathiasa Cormanna, ki je prvič na obisku v Sloveniji, odkar je 1. junija letos prevzel vodenje te mednarodne organizacije.

 • Generalni direktorji EU o Afganistanu pred donatorsko konferenco v Ženevi

  V. d. generalnega direktorja za multilateralo in razvojno sodelovanje Igor Jukič se je udeležil izrednega zasedanja generalnih direktorjev EU za humanitarno pomoč o razmerah v Afganistanu v okviru priprav na ministrsko srečanje na visoki ravni, ki bo potekalo v Ženevi, 13. septembra 2021.

 • Minister dr. Logar je od ekipe Gold ribbon Slovenia prejel zlate pentljice, simbol ozaveščanja o otroškem raku

  Minister za zunanje zadeve dr. Anže Logar je sprejel ekipo Gold ribbon Slovenia, skupino otrok in mladostnikov, ki so preboleli ali pa še prebolevajo raka, in ozaveščajo o tej bolezni ter nudijo podporo sovrstnikom. Predstavniki skupine so ministru predali zlate pentljice, simbol ozaveščanja o otroškem raku. "Vaše sporočilo bom naslednji teden prenesel v hišo evropske demokracije v Strasbourgu," je dejal minister dr. Logar.

 • Slovenija organizirala dogodek ob izidu poročila o smernicah EU glede promocije skladnosti z mednarodnim humanitarnim pravom

  Slovenija je kot predsedujoča Svetu EU 8. septembra 2021, skupaj z Republiko Portugalsko, organizirala virtualni dogodek "Izid četrtega poročila o smernicah EU glede promocije skladnosti z mednarodnim humanitarnim pravom (MHP)." Poročilo je bilo tokrat prvič javno predstavljeno, kar je bilo priporočilo Politično-varnostnega odbora EU z namenom ozaveščanja o številnih aktivnosti EU in njenih držav članic na področju MHP.

 • Državni sekretar dr. Raščan sodeloval na dogodku OZN na visoki ravni o vnaprejšnjem ukrepanju

  Državni sekretar dr. Stanislav Raščan je danes z video nagovorom sodeloval na dogodku na visoki ravni, ki ga je organizirala Organizacija Združenih narodov, z naslovom "Vnaprejšnji ukrepi: zaveza za ukrepanje še pred krizo" (Anticipatory Action: A Commitment to Act Before Crises).

 • Slovenija pošilja nujno materialno pomoč Haitiju po potresu

  Po potresu z magnitudo 7,2, ki je prizadel Haiti 14. avgusta 2021 in terjal preko 2200 življenj, se bo Slovenija odzvala z nujno materialno pomočjo v skupni vrednosti 140 tisoč evrov. Odeje in spalne vreče bodo namenjene ranjenim in drugim prizadetim v potresu, ki jih je po oceni Organizacije Združenih narodov že preko 400 tisoč. Odpreme pomoči v državnem logističnem centru Roje se je udeležil tudi državni sekretar dr. Stanislav Raščan.

 • Minister dr. Logar na medparlamentarni konferenci o zunanji politiki EU

  Minister za zunanje zadeve dr. Anže Logar se je danes udeležil medparlamentarne konference o skupni zunanji in varnostni politiki oziroma skupni varnostni in obrambni politiki, ki jo v okviru parlamentarne dimenzije predsedovanja Svetu EU organizirata Državni zbor in Državni Svet Republike Slovenije.