Skoči do osrednje vsebine

Novice

Prilagodite izpis

Možnost filtriranja zapisov
Ponastavi
 • Slovenija bo namenila znatna sredstva za humanitarno pomoč v hrani najbolj prizadetim državam v razvoju

  Zaradi globalne prehranske krize, ki se je po začetku ruske vojaške agresije na Ukrajino še poglobila, je Ministrstvo za zunanje zadeve predlagalo, da se Slovenija pridruži pobudi ukrajinskega predsednika Zelenskega "Žito iz Ukrajine", v kateri Ukrajina podarja žito, države donatorke, med njimi tudi Slovenija, pa financirajo ladijski prevoz do najmanj razvitih držav v Afriki in Aziji, kjer prebivalcem grozi lakota.

 • Zunanje ministrstvo bo namenilo sredstva za dokončanje obnove doma za rehabilitacijo v Ukrajini

  Ministrstvo za zunanje zadeve je podprlo projekt za dokončanje obnove doma za rehabilitacijo v Ukrajini. S projektom, ki ga bo izvajal strateški partner za humanitarno pomoč Slovenska karitas, bo Slovenija pomagala zagotoviti zmogljivosti za primerno oskrbo in rehabilitacijo 90 otrok, invalidov in mladih s posebnimi potrebami, ki jih je zaradi posledic bombardiranja vse več.

 • Ministrica Fajon se je pridružila obeležitvi mednarodnega dneva boja proti nasilju nad ženskami

  Ministrstvo za zunanje zadeve se pridružuje obeležitvi mednarodnega dne boja proti nasilju nad ženskami. Nasilje nad ženskami globalno ostaja ena najpogostejših kršitev človekovih pravic. Že vrsto let ostaja nespremenjen globalni podatek o tem, da je v času svojega življenja vsaka tretja ženska žrtev nasilja.

 • Posebno zasedanje Sveta OZN za človekove pravice o stanju človekovih pravic v Iranu

  Dan pred mednarodnim dnevom boja proti nasilju nad ženskami je ministrica preko video nagovora sodelovala na zasedanju Sveta Organizacije združenih narodov (OZN) za človekove pravice, ki je obsodil nasilje nad protestnicami v Iranu. Slovenija je podprla tako sklic posebnega zasedanja kot tudi resolucijo o stanju človekovih pravic v Iranu.

 • Ministrica Fajon na forumu Unije za Sredozemlje in zasedanju EU-južno sosedstvo

  Ministrica za zunanje zadeve Tanja Fajon se je v Barceloni udeležila sedmega regionalnega foruma Unije za Sredozemlje in ministrskega zasedanja EU-južno sosedstvo. Ministrice in ministri so razpravljali o vplivu in izboljšanju aktualnih razmer v regiji za mlajše generacije, solidarnosti, sodelovanju in začrtali nadaljnje usmeritve za delo Unije za Sredozemlje.

 • Državni sekretar Žbogar na prvih političnih konzultacijah v Omanu

  Državni sekretar Žbogar je v Muškatu z namestnikom ministra za zunanje zadeve Omana šejkom Khalifom Al-Harthyem opravil prve politične konzultacije med Slovenijo in Omanom. Gre za prve konzultacije po podpisu Dogovora o vzpostavitvi političnih konzultacij decembra 2021, ki predstavlja temelj za nadaljnje redne stike na tej ravni.

 • Državni sekretar Žbogar na obisku v Saudovi Arabiji

  Državni sekretar Samuel Žbogar se je v Kraljevini Saudovi Arabiji s slovensko poslovno delegacijo udeležil savdsko-slovenskega poslovnega foruma, ki je potekal na Združenju savdskih zbornic. Srečal se je tudi z državnim ministrom za zunanje zadeve Saudove Arabije Adelom bin Ahmedom Al-Jubeirom.

 • Ministrica Fajon s študenti Fakultete za družbene vede o vlogi Slovenije v OZN

  Ministrica Fajon je na Fakulteti za družbene vede študentom predstavila vlogo Slovenije pri soočanju z aktualnimi izzivi in multilateralni vidik slovenske zunanje politike. Na predavanju z naslovom "Zaupanje v prihodnost: Slovenija v Varnostnem svetu Organizacije združenih narodov (OZN)" je spregovorila predvsem o kandidaturi Slovenije za nestalno članico Varnostnega sveta OZN za obdobje 2024-2025.

 • Ministrica Fajon nagovorila udeležence 4. konference Dnevi Latinske Amerike in Karibov

  Ministrica za zunanje zadeve Tanja Fajon je nagovorila udeležence 4. konference Dnevi Latinske Amerike in Karibov (Dnevi LAK 2022). Konferenca je potekala v virtualni obliki pod naslovom "Zaščita vodnih virov in obvladovanje tveganja nesreč v času podnebnih sprememb" (angleško "Water - related disaster risk management in changing climate"). V središču konference so bile podnebne spremembe, voda in digitalne rešitve v podporo pri reševanju aktualnih izzivov, s katerimi se soočamo v obeh regijah.

 • Svet EU za splošne zadeve o pripravah na zasedanje Evropskega sveta in Madžarski

  Državni sekretar Marko Štucin se je udeležil rednega zasedanja Sveta EU za splošne zadeve v Bruslju. V središču tokratnega zasedanja so bile priprave na decembrsko zasedanje Evropskega sveta in zaslišanje Madžarske v skladu s 7. členom Pogodbe o EU glede stanja vladavine prava v tej državi članici.

 • Srečanje s skupino za temeljne pravice in vladavino prava Evropskega ekonomsko-socialnega odbora

  Skupina za temeljne pravice in vladavino prava Evropskega ekonomsko-socialnega odbora se je v okviru rednega letnega programa na dvodnevnem obisku v Sloveniji srečala s predstavniki nevladnih organizacij, socialnih partnerjev in civilne družbe.

 • Slovenske aktivnosti na 76. zasedanju Tretjega odbora Generalne skupščine OZN

  V New Yorku se je zaključilo zasedanje Odbora Generalne skupščine OZN za socialne, humanitarne in kulturne zadeve, t. i. Tretjega odbora, ki se v veliki meri posveča vprašanjem človekovih pravic. Odbor, ki je z zasedanjem začel 29. septembra, je sprejel več kot 50 resolucij. Slovenija se je osredotočala na svoje prednostne naloge, zlasti pravice žensk, pravice starejših, otrokove pravice, človekove pravice in okolje, odpravo smrtne kazni, stanje človekovih pravic po svetu, vprašanje vloge civilne družbe, dejavno pa je sodelovala tudi pri drugih tematikah.

 • Slovenija na podnebni konferenci z izjemno inovativno tehnološko rešitvijo MetaCOP27

  Slovenija se je včeraj na Konferenci Združenih narodov o podnebnih spremembah (COP27) predstavila kot zelena, ustvarjalna in pametna države, aktivna na področju podnebnih sprememb in usmerjena v zeleni prehod, podprt z naprednimi digitalnimi tehnologijami. Vlada Republike Slovenije je prikazala odlično medsebojno sodelovanje Kabineta predsednika vlade, Ministrstva za okolje in prostor, Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo, Ministrstva za zunanje zadeve ter agencij Spirit in Slovenske turistične organizacije.

 • Predstavniki gospodarstva in diplomacije na Tradicionalnem slovenskem zajtrku

  V Arboretumu Volčji potok je danes potekal dogodek v okviru rednih srečanj med predstavniki gospodarstva in diplomacije (B2D – Business to Diplomacy), ki jih organizira Ministrstvo za zunanje zadeve pod pokroviteljstvom ministrice Tanje Fajon. Dogodki so namenjeni internacionalizaciji slovenskega gospodarstva in predstavljajo odlično priložnost, da slovenska podjetja predstavijo svoje znanje, proizvode in storitve diplomatskemu zboru v Sloveniji.

 • Državni sekretar Štucin na dvostranskem obisku na Dunaju

  Državni sekretar Marko Štucin se je na dvostranskem obisku na Dunaju srečal z avstrijsko zvezno ministrico za EU in ustavo Karoline Edtstadler in generalnim sekretarjem v avstrijskem zveznem ministrstvu za evropske in mednarodne zadeve dr. Petrom Launskyjem-Tieffenthalom.

 • Drugi strateški svet za zunanjo politiko namenjen razpravi o Kitajski

  Ministrica za zunanje zadeve Tanja Fajon je gostila drugo srečanje članov strateškega sveta za zunanjo politiko. Namenjeno je bilo razpravi o Kitajski in njeni vlogi v spreminjajoči se politični in družbeni ureditvi sveta. Izhodišče za razpravo je bilo vprašanje, ali je Kitajska s svojim položajem velesile in odnosom do ZDA nasprotnik, rival ali partner Evropske unije.

 • Podpis Pisma o nameri glede vzpostavitve regionalnega Centra za kibernetsko zmogljivost na Zahodnem Balkanu

  V Podgorici je bilo med ministrstvi za zunanje zadeve Slovenije, Francije in Črne gore podpisano trilateralno Pismo o nameri glede vzpostavitve regionalnega Centra za kibernetsko zmogljivost na Zahodnem Balkanu (angleško Western Balkans Cyber Capacity Center – WB3C; francosko Centre de développement des Capacités Cyber des Balkans Occidentaux – 3CBO), s sedežem v Znanstveno-tehnološkem parku Črne gore na Univerzi v Podgorici.

 • Slovenija z Alžirijo sklenila sporazum o dobavi zemeljskega plina

  Slovenska delegacija na čelu z ministrom za infrastrukturo mag. Bojanom Kumrom in zunanjo ministrico mag. Tanjo Fajon je v Ljudski demokratični republiki Alžiriji sklenila sporazum o dobavi zemeljskega plina v Slovenijo.

 • Svet EU za zunanje zadeve o ruski agresiji na Ukrajino, regiji Velikih jezer in Zahodnem Balkanu

  Ministrica za zunanje zadeveTanja Fajon se je v Bruslju udeležila rednega zasedanja Sveta Evropske unije (EU) za zunanje zadeve, ki ga je vodil visoki predstavnik Unije za zunanje zadeve in varnostno politiko Josep Borrell. Osrednje teme zasedanja so bile ruska agresija na Ukrajino, regija Velikih jezer in Zahodni Balkan.

 • Državni sekretar Žbogar sprejel posebno odposlanko Kitajske za sodelovanje držav srednje in vzhodne Evrope s Kitajsko

  Državni sekretar Samuel Žbogar je vljudnostno sprejel posebno odposlanko Ljudske Republike Kitajske za sodelovanje držav srednje in vzhodne Evrope ter Kitajske, veleposlanico Jiang Yu.