Skoči do osrednje vsebine

Novice

Prilagodite izpis
Ponastavi
 • Ministri in državni sekretarji za evropske zadeve na zasedanju Sveta za splošne zadeve

  Državni sekretar Gašper Dovžan se je danes udeležil videokonference ministrov in državnih sekretarjev za evropske zadeve. Člani Sveta za splošne zadeve so dopoldne v okviru letnega dialoga o vladavini prava osrednjo pozornost namenili razpravi o razmerah v petih državah članicah EU – v Nemčiji, Irski, Grčiji, Španiji in Franciji, in sicer na podlagi prvega letnega poročila Evropske komisije, ki je bilo objavljeno septembra 2020.

 • Državni sekretar dr. Raščan na 69. zasedanju komisije UNECE

  Državni sekretar dr. Stanislav Raščan se je udeležil 69. zasedanja Gospodarske komisije Združenih narodov za Evropo (UNECE), ki poteka 20. in 21. aprila 2021 v virtualni obliki. Tokratno zasedanje je posvečeno temi "Promocija krožnega gospodarstva in trajnostne rabe naravnih virov v UNECE regiji".

 • Državni sekretar dr. Raščan na odprtju razstave o dr. Branislavi Sušnik

  Državni sekretar dr. Stanislav Raščan se je v imenu Ministrstva za zunanje zadeve udeležil virtualnega odprtja razstave o antropologinji dr. Branislavi Sušnik "La Doctora: življenje in delo slovenske znanstvenice v Paragvaju".

 • Konzultacije DS Dovžana z državnim sekretarjem v nemškem zunanjem ministrstvu Miguelom Bergerjem

  Državni sekretar (DS) Gašper Dovžan je imel pred bližajočim se predsedovanjem Slovenije Svetu Evropske unije videokonferenčne konzultacije z državnim sekretarjem Miguelom Bergerjem, ki je na nemškem zunanjem ministrstvu pristojen za politične sektorje in evropsko politiko, odnose z ZDA, Rusko federacijo, Bližnji Vzhod, Afriko in Azijo.

 • Zunanji ministri Evropske unije o razmerah v Etiopiji in Ukrajini

  Minister za zunanje zadeve dr. Anže Logar se je danes udeležil videokonferenčnega zasedanja Sveta Evropske unije za zunanje zadeve. Ministri so razpravo posvetili razmeram v Etiopiji in v Ukrajini. Opravili so tudi neformalni pogovor z ministrom za zunanje zadeve Ukrajine Dmytrom Kulebo.

 • Skupno pismo zunanjih ministrov Slovenije in Portugalske

  V današnjem Delu je bilo objavljeno skupno pismo ministra za zunanje zadeve dr. Anžeta Logarja in portugalskega zunanjega ministra Augusta Santosa Silve o ciljih portugalskega in slovenskega predsedovanja Svetu EU. Celotno pismo objavljamo spodaj.

 • Uvodni nagovor ministra dr. Logarja na tretji mednarodni konferenci Dnevi LAK

  Ob začetku tretje mednarodne konference Dnevi Latinske Amerike in Karibov, ki jo Ministrstvo za zunanje zadeve organizira pod okriljem Blejskega strateškega foruma, je udeležence v video nastopu nagovoril minister za zunanje zadeve dr. Anže Logar.

 • Državni sekretar dr. Raščan otvoril XII. zasedanje Reflection Foruma

  Državni sekretar dr. Stanislav Raščan je danes sodeloval na virtualnem XII. zasedanju Reflection Foruma mednarodne Fundacije Evropska unija – Latinska Amerika in Karibi (LAK), ki poteka v soorganizaciji Ministrstva za zunanje zadeve Republike Slovenije v sklopu aktivnosti Dnevi LAK 2021.

 • Odziv zunanjega ministrstva na neprimerne reakcije v javnosti glede izbire oblačila ob predaji poverilnih pisem veleposlanice Lee Stančič

  Ministrstvo za zunanje zadeve, v zvezi z nekaterimi neprimernimi reakcijami ob predaji poverilnih pisem veleposlanice Republike Slovenije v Romuniji Lee Stančič v Moldaviji obvešča, da lahko najvišji diplomatski predstavniki države ob posebej svečanih priložnostih, kot naprimer predaja poverilnih pisem predsedniku ali predsednici države sprejemnice oziroma suverenu države, skladno z mednarodno diplomatsko prakso in splošno sprejetimi ter uveljavljenimi načeli in običaji v diplomaciji, ob tem dogodku nosijo narodno nošo oziroma tradicionalno oblačilo. V nekaterih državah je takšna praksa celo priporočljiva.

 • Slovenija bo članica v Odboru za miroljubno uporabo vesolja pri OZN

  Zaradi širjenja prisotnosti Republike Slovenije v vesolju se je Vlada RS odločila vključiti v delo Odbora, ki v okviru Organizacije združenih narodov (OZN) že preko 60 let igra pomembno vlogo pri mednarodnem sodelovanju in miroljubni uporabi vesolja.

 • Konzultacije na ravni generalnih direktorjev za zadeve EU s Hrvaško

  Generalna direktorica za zadeve EU Barbara Sušnik je preko avdio-video konference opravila konzultacije o aktualnih vprašanjih v EU z generalno direktorico Uprave za Evropo v Ministrstvu za zunanje in evropske zadeve Hrvaške Zrinko Ujević.

 • Državni sekretar Dovžan nagovoril udeležence 17. konference predsednikov parlamentov Jadransko-jonske pobude

  Državni sekretar Gašper Dovžan je v imenu ministra za zunanje zadeve dr. Anžeta Logarja nagovoril udeležence 17. konference predsednikov parlamentov Jadransko-jonske pobude. Virtualno konferenco je, v okviru slovenskega predsedovanja pobudi, gostil predsednik Državnega zbora Igor Zorčič.

 • Generalna direktorica za zadeve EU na srečanju Tria predsedujočih držav Svetu EU

  Generalna direktorica za zadeve EU Barbara Sušnik je sodelovala na avdio-videokonferenčnem srečanju Tria predsedujočih držav Svetu Evropske unije, Nemčije, Portugalske in Slovenije.

 • Državni sekretar dr. Raščan na dialogu EU-Brazilija o podnebnih spremembah, biotski raznovrstnosti in trajnostnem razvoju

  Državni sekretar dr. Stanislav Raščan je na visokem dialogu EU-Brazilija o podnebnih spremembah, biotski raznovrstnosti in trajnostnem razvoju skupaj z ministrom za okolje in energetsko tranzicijo Portugalske Joãom Pedrom Matosem Fernandesem ter evropskim komisarjem za okolje, oceane in ribištvo Virginijusom Sinkevičiusom zastopal evropsko stran. Med predstavniki brazilske strani sta bila zunanji minister Carlos Alberto França in minister za okolje Ricardo Salles, ki bo vodil brazilsko delegacijo na podnebni konferenci COP26.

 • Regionalna konferenca Nemškega združenja za mednarodno sodelovanje (GIZ) o gospodarski diplomaciji

  Generalni direktor za gospodarsko in javno diplomacijo mag. Iztok Grmek je danes na konferenci, ki jo organizira Nemško združenje za mednarodno sodelovanje (GIZ) predstavil slovenske izkušnje pri razvoju storitev gospodarske diplomacije. Konferenco preko avdio-video povezave pripravlja od 12. do 14. aprila 2021 podružnica GIZ v Skopju. Na konferenci sodelujejo vodilni predstavniki za področje gospodarske diplomacije, poleg slovenskih tudi predstavniki Hrvaške in držav Zahodnega Balkana (WB6) ter organizatorji iz GIZ.

 • Minister dr. Logar na mednarodni konferenci Raisina Dialogue

  Minister za zunanje zadeve dr. Anže Logar se je danes na vabilo organizatorja, Observer Research Foundation in Ministrstva za zunanje zadeve Indije, udeležil mednarodne konference Raisina Dialogue, ki je ena vodilnih globalnih platform za poglobljene geopolitične in geoekonomske diskusije.

 • Vabilo na spletni seminar o javnih naročilih v sistemu Združenih narodov, 16. in 17. junij 2021

  Ministrstvo za zunanje zadeve Republike Slovenije in slovensko veleposlaništvo v Kopenhagnu, v sodelovanju z Gospodarsko zbornico Slovenije in javno agencijo SPIRIT Slovenija, vabita na spletni seminar “Kako poslovati z Združenimi narodi?”, ki bo preko spleta potekal 16. in 17. junija 2021. Seminar letos pripravljamo drugič, tokrat v partnerstvu z Irsko, Nizozemsko, Poljsko in Združenim kraljestvom.

 • Izšlo je Poročilo ministrstva za zunanje zadeve za leto 2020

  Ministrstvo za zunanje zadeve je na spletni strani objavilo poročilo o delu v letu 2020, ki ga je zaznamovala pandemija covida-19. V teh posebnih okoliščinah je morala slovenska diplomacija delovati hitro in hkrati varno ter se vsebinsko in tehnično prilagajati novim oblikam dela. Tudi o tem je v uvodni besedi k poročilu spregovoril minister za zunanje zadeve dr. Anže Logar.

 • Minister dr. Logar z bavarsko ministrico Huml o krepitvi sodelovanja

  Minister za zunanje zadeve dr. Anže Logar se je preko videokonference pogovarjal z bavarsko ministrico za evropske in mednarodne zadeve Melanie Huml. V ospredju pogovora so bile aktivnosti za krepitev političnega, gospodarskega in regionalnega sodelovanja z Bavarsko v luči pandemije covida-19 in bližajočega se predsedovanja Slovenije Svetu Evropske unije.

 • Mednarodni dan ozaveščanja o nevarnosti min letos na spletu

  ITF Ustanova za krepitev človekove varnosti tudi letos obeležuje 4. april, mednarodni dan ozaveščanja o nevarnosti min. Za razliko od prejšnjih let, ko smo organizirali javne dogodke in vihali hlačnice, ta dan letos obeležujemo le na družbenih omrežjih Facebook, Twitter, LinkedIn in Instagram.