Skoči do osrednje vsebine

Okrogla miza o znanstvenem sodelovanju v mednarodnem porečju reke Save in Gangesa

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Na Univerzi v Ljubljani je potekala okrogla miza o znanstvenem sodelovanju v mednarodnem porečju reke Save in Gangesa. Udeležence dogodka je nagovorila veleposlanica Republike Sloveniji v New Delhiju Mateja Vodeb.
Udeleženci okrogle mize o znanstvenem sodelovanju na Univerzi v Ljubljani.

Udeleženci okrogle mize o znanstvenem sodelovanju na Univerzi v Ljubljani. | Avtor: Ministrstvo za zunanje zadeve

1 / 2

Dogodek je nastal v organizaciji centra odličnosti Vesolje.SI, Misije Clean Ganga ter Mednarodne komisije za savski bazen.

Veleposlanica RS v Indiji Mateja Vodeb je izpostavila pomen sodelovanja med državama ter med porečji Save ter Gangesa, upoštevajoč vesoljske tehnologije v skupno dobrobit okolja.

Udeležene je nagovorila tudi veleposlanica Indije Namrata S. Kumar, ki je izpostavila pomen tesnega medinstitucionalnega sodelovanja oz. "twinning" projektov, med katere bi šteli tudi partnerstvo, "dvojčenje" držav porečij Save ter Gangesa za soočanje z izzivi čiščenja rek ter življenja ob njih.

Evropsko (Sava) ter azijsko porečje (Ganges) imata poleg mnogih razlik tudi veliko skupnih točk – predvsem z vidika satelitskih podatkov, ki so ključnega pomena za trajnostno upravljanje s porečjem.

Na okrogli mizi so sodelovali še predstavniki Ministrstva za zunanje zadeve, Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo, Ministrstva za okolje in prostor, Gospodarske zbornice Slovenije in drugi. Izpostavljeni so bili nadaljnji izzivi ter sinergije za karseda učinkovito reševanje okoljskih vprašanj  ter razvoja v  povezavi z zelenimi tehnologijami, ne le v Indiji ter Evropi, temveč tudi v Afriki, Aziji in Latinski Ameriki.

Umetnica Eva Petrič je ob koncu predstavila še kontekst povezovanja kulture in umetnosti - kot univerzalnega jezika - z znanostjo in tehnologijo, za dobrobit človeka in okolja na skupnem planetu.