Skoči do osrednje vsebine

Ministrica Fajon na 53. Svetovnem gospodarskem forumu v Davosu uspešno predstavila Slovenijo

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Ministrica za zunanje zadeve Tanja Fajon se je med 18. in 20. januarjem 2023 mudila na 53. Svetovnem gospodarskem forumu v Davosu, ki predstavlja stičišče voditeljev, predstavnikov civilne družbe in najuspešnejših gospodarstvenikov. Letošnji forum je namenjen najbolj perečim izzivom, kot so energetska in prehranska kriza, gospodarska napoved in nevarnosti visoke inflacije ter razdrobljen svetovni red in novi geopolitični okvir. Ministrica je Slovenijo predstavila kot sodobno, socialno in zeleno državo, ki se zavzema za mednarodni mir, varnost in stabilnost.

Ministrica Fajon je sodelovala na panelnih razpravah o najbolj aktualnih temah, od vesolja, vode, vloge EU v razdrobljenem svetu, Zahodnega Balkana, spremenjenih geopolitičnih razmerah, ženskih voditeljic do potrebe bo novi varnostni arhitekturi.

"Svetovni red se je začel spreminjati z začetkom ruske agresije v Ukrajini. V razpravi o novem geopolitičnem obdobju se mnogi strinjamo, da potrebujemo veliko bolj dostojanstveno politiko Zahoda in veliko bolj ponižno in vključujočo politiko do držav v razvoju," je v razpravi o geopolitičnih razmerah poudarila ministrica. Pri tem je poudarila, da ne smemo pozabiti na Zahodni Balkan in da moramo izkoristiti geopolitični trenutek: "Poskrbimo, da bo leto 2023 leto preboja za države Zahodnega Balkana. Spomnimo se, kaj je bistvo širitve, in razmišljajmo izven okvirjev."

Ministrica je ob bližajoči se 50. obletnici Helsinške sklepne listine nastopila tudi na panelu z naslovom "Novi Helsinki", ki je bil namenjen vprašanju o potrebi po novi varnostni arhitekturi v Evropi. Gre za vprašanje, ki je zaradi ruske agresije na Ukrajino postalo ključnega pomena in prišlo v ospredje vseh pogovorov političnih predstavnikov držav. “Nikoli ne smemo pristati, da bi vladavina moči prevladala nad močjo pravil. Z gledišča Slovenije, majhne države, danes bolj kot kdajkoli potrebujemo spoštovanje močnih mednarodnih pravil. Varen, stabilen in predvidljiv mednarodni red mora biti v osrčju našega obstoja v mednarodni skupnosti,” je poudarila. 

Ob robu foruma je ministrica opravila številna dvostranska srečanja. Srečala se je s predsednikoma Demokratične republike Kongo Felixom Tshisekedijem in Severne Makedonije Stevom Pendarovskim, z zunanjimi ministri Pakistana Bilawalom Bhutto Zardarijem, Vzhodnega Timorja Adaljizo Reis Magno, Iraka Fuadom Husseinom, Romunije Bogdanom Aurescujem, Kostarike Arnoldom Andréjem, z ministrom za trgovino in industrijo Zambije Chipoko Mulenga, z vodjo beloruske opozicije Svetlano Tihanovsko, s posebnim predstavnikom EU za dialog med Beogradom in Prištino Miroslavom Lajčákom, z generalnima direktorjema Evropske vesoljske agencije Josefom Aschbacherjem in Svetovne zdravstvene organizacije Tedrosom Adhanom Ghebreyesusom. Ministrica je srečanja uporabila za promocijo slovenskih interesov in za pridobitev podpore za kandidaturo Slovenije za nestalni sedež v Varnostnem svetu Organizacije Združenih narodov za obdobje 2024-2025.