Skoči do osrednje vsebine

Ministrica Fajon v imenu Visokega predstavnika Borrella na obisku v Podgorici

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Ministrica za zunanje zadeve Tanja Fajon in minister za evropske in mednarodne zadeve Avstrije Alexander Schallenberg sta bila v imenu in na zaprosilo Visokega predstavnika Unije za zunanjo politiko in varnostne zadeve Josepa Borrella na obisku v Črni gori. Srečala sta se s predsednikom Črne gore Milom Đukanovićem, predsednikom vlade Dritanom Abazovićem in predsednico Skupščine Danijelo Đurović.

Črna gora se sooča z velikimi institucionalnimi in političnimi izzivi. Ministrica Fajon in minister Schallenberg sta v pogovorih s sogovorniki izrazila zaskrbljenost celotne EU zaradi zaostrovanja politične krize v Črni gori, ki ogroža delovanje demokratičnih institucij in zavira napredek pri izvedbi reformnih procesov za članstvo Črne gore v EU. Poudarila sta, da morajo vsi politični akterji podpirati stabilnost in funkcionalnost demokratičnih institucij, predvsem Ustavnega sodišča, in se vzdržati dejavnosti, ki bi vodile v nadaljnjo nestabilnost.

Ministrica Fajon je posebej poudarila pomen dialoga in vključevanja pri iskanju rešitev iz politične in institucionalne krize. "Skrajni čas je, da Črna gora preseže globoko politično in institucionalno krizo, zato je nujna vzpostavitev delujočega ustavnega sodišča in imenovanje ustavnih sodnikov. Brez funkcionalnega ustavnega sodišča država ne more napredovati v pristopnih pogajanjih za članstvo v EU," je poudarila ministrica. “Slovenija bo s svojimi izkušnjami in znanjem vedno pripravljena pomagati pri iskanju skupnega imenovalca med političnimi akterji, kar bi omogočilo izhod iz trenutne blokade v državi. Črna gora je ena najtesnejših partneric Unije in najnaprednejša kandidatka v pristopnih pogajanjih za članstvo v EU, zato je še toliko pomembneje, da preprečimo nadaljnji zastoj v pogajanjih. Pri tem moramo misliti predvsem na državljane Črne gore, ki si želijo biti del EU,"  je poudarila ministrica.

Ministrica je še spomnila na vse aktivnosti in prizadevanja Slovenije v zadnjih šestih mesecih nove vlade, s ciljem pospešiti napredek držav Zahodnega Balkana na evropski poti. "Od besed smo prešli k dejanjem in s kandidatskim statusom za Bosno in Hercegovino kot tudi z odločitvijo glede vizumske liberalizacije za Kosovo pokazali, da smo pripravljeni nuditi aktivno podporo našim partnericam v regiji," je še povedala ministrica.