Skoči do osrednje vsebine

Ministrica Fajon v Podgorici o napredku Črne gore na poti iz politične in institucionalne krize

Ministrica za zunanje zadeve Tanja Fajon je že drugič v dveh mesecih opravila obisk v Podgorici. Srečala se je s predsednikom Črne gore Milom Đukanovićem, predsednico Skupščine Danijelo Đurović in predsednikom vlade v tehničnem mandatu dr. Dritanom Abazovićem. Obisk je bil namenjen seznanitvi z razmerami v državi in oceni napredka pri iskanju rešitev za izhod iz politične in institucionalne krize.

Ministrica Fajon in minister za evropske in mednarodne zadeve Avstrije Alexander Schallenberg sta bila decembra 2022 v imenu in na zaprosilo Visokega predstavnika Unije za zunanjo politiko in varnostne zadeve Josepa Borrella na obisku v Črni gori, kjer sta izrazila zaskrbljenost celotne EU zaradi zaostrovanja politične krize v Črni gori. Na tokratnem obisku je ministrica Fajon ponovno poudarila, da "Črna gora ostaja vodilna država v regiji pri evropskih integracijah. Zato je še toliko pomembneje, da politični akterji v Črni gori dosežejo kompromis. Šele razrešitev trenutne politične in institucionalne krize bo omogočila pospešitev reformnih procesov, ki so nujni za napredek v pristopnih pogajanjih za članstvo Črne gore v EU".

V pogovorih s sogovorniki je ministrica Fajon izrazila podporo Slovenije evropski prihodnosti Črne gore: "Danes sem tukaj tudi zato, da skupaj in v dialogu ugotovimo, kaj še lahko naredimo, da bi bil šesti poskus imenovanja sodnikov uspešen in da bi Črna gora napredovala na poti v EU." Pri tem je opozorila, da mora Črna gora narediti potrebne korake na področju stabilnosti in funkcionalnosti demokratičnih institucij. "Stabilnost institucij – ki zagotavljajo demokracijo in vladavino prava – je osnovni pogoj, da država napreduje v pristopnih pogajanjih in postane članica EU," je poudarila ministrica Fajon.

Ministrica Fajon bo 23. januarja 2023 skupaj z avstrijskim ministrom za evropske in mednarodne zadeve Schallenbergom na rednem zasedanju Sveta EU za zunanje zadeve poročala o obiskih v Podgorici. "Pričakujem, da bomo še pred zasedanjem Sveta EU za zunanje zadeve iz Črne gore prejeli še kakšne dobre novice glede imenovanja ustavnih sodnikov. Še en neuspešen dogovor o ustavnih sodnikih bi lahko sprožil začetek razprave o zaustavitvi pristopnih pogajanjih s Črno goro," je še povedala ministrica Fajon.