Skoči do osrednje vsebine

Politične konzultacije z Republiko Indijo

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Državni sekretar Samuel Žbogar je danes v Ljubljani opravil politične konzultacije s sekretarjem za Zahod Ministrstva za zunanje zadeve Indije Sanjayem Vermo. Sogovornika sta pregledala ključna področja dvostranskega sodelovanja ter izmenjala poglede na aktualna regionalna ter globalna vprašanja.
Državni sekretar Žbogar in indijski sekretar za Zahod Sanjay Verma med rokovanjem

Državni sekretar Žbogar na političnih konzultacijah z indijskim sekretarjem za Zahod Sanjayem Vermo | Avtor: Ministrstvo za zunanje zadeve

1 / 2

Namen srečanja je bil pregled napredka in iskanje možnosti za nadaljnjo krepitev sodelovanja med državama na vrsti področij skupnega interesa, s poudarkom na gospodarskem sodelovanju, izobraževanju, kulturi, umetni inteligenci, znanosti in tehnologiji ter vesolju. Govorila sta tudi o sodelovanju na multilateralnem področju, na področju mobilnosti in migracij ter globalnih izzivih, kot so podnebno spremembe. Posebno pozornost sta govorca namenila varnostno-političnim razmeram v obeh regijah, vključno z razmerami v Ukrajini, Afganistanu ter širši indopacifiški regiji. Sekretar za Zahod Verma je predstavil prioritete in načrtovane aktivnosti Indije v vlogi predsedujoče skupini G20. Predsedovanje je Indija 1. decembra 2022 prevzela od Indonezije.