Skoči do osrednje vsebine

Dvostranske politične konzultacije na ravni namestnikov ministrov s Kitajsko

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
V četrtek, 19. januarja, so v Pekingu potekale dvostranske politične konzultacije na ravni namestnikov ministrov z Ljudsko republiko Kitajsko, ki jih je na slovenski strani vodil državni sekretar Ministrstva za zunanje zadeve Republike Slovenije Samuel Žbogar, na kitajski pa namestnik zunanjega ministra Ljudske republike Kitajske Deng Li.

Sogovornika sta potrdila dobre odnose med državama in se zavzela za njihovo nadaljnjo poglobitev. Med pogovori je bil poseben poudarek namenjen multilateralnemu sodelovanju in slovenski kandidaturi za Varnostni svet Združenih narodov. "Zadovoljen sem, da smo s kitajskimi sogovorniki uspeli oblikovati agendo, usmerjeno na področja skupnega interesa, kot so gospodarsko sodelovanje, podnebne spremembe, zeleni prehod in krepitev mednarodnih organizacij," je povedal državni sekretar Žbogar ter dodal, da so bila obravnavana tudi regionalna vprašanja, vključno z rusko vojaško agresijo v Ukrajini. Slovenska stran je posebej izpostavila pomen uravnoteženja trgovinske menjave.

Državni sekretar Žbogar se je vljudnostno srečal tudi z zunanjim ministrom Ljudske republike Kitajske Qin Gangom.

Ob robu dvostranskih bilateralnih konzultacij je imel državni sekretar Žbogar več drugih aktivnosti. 18. februarja se je srečal z namestnikom ministra za trgovino Ljudske republike Kitajske Ling Jijem. Sogovornika sta se posvetila pregledu gospodarskih odnosov med državama in odprtim vprašanjem, ki se pojavljajo na tem področju.

Državni sekretar Samuel Žbogar se je med svojim bivanjem na Kitajskem srečal tudi s predstavniki slovenskih podjetij na Kitajskem in predstavniki kitajskih think-tankov.