Skoči do osrednje vsebine

Ministrica Fajon: Vstop Hrvaške v Schengen in evroobmočje zgodovinski trenutek in pomembna prelomnica

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Ministrica za zunanje zadeve Tanja Fajon se je na mejnem prehodu Obrežje/Bregana udeležila slovesnosti ob vstopu Republike Hrvaške v schengensko območje in v območje evra, ki jo je gostil predsednik Vlade Republike Hrvaške Andrej Plenković.

»Schengen oziroma odprava mej je najlepše novoletno darilo Hrvaški. Gre za zgodovinski trenutek in pomembno prelomnico, ki bo pozitivno spremenila življenje ljudi ob meji, ki se bodo lahko odslej prosto gibali in potovali,« je povedala ministrica Fajon in izrekla čestitke hrvaškim državljankam in državljanom. 

Dejala je, da je Slovenija, ki je pred dnevi tudi sama praznovala 15. obletnico vstopa v Schengen, ves čas podpirala hrvaška prizadevanja. »Slovenija ne varuje več zunanje meje Evropske unije, verjamem pa, da s tem varnost povezave ne bo nič manjša«. Hkrati je ministrica opozorila, da praznujemo v času, ko Schengen ne deluje v celoti in potrebuje revizijo. 
 
Ministrica Fajon je sodelovala tudi na dvostranskem srečanju predsednice Republike Nataše Pirc Musar s predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen. Pogovor je tekel o aktualnih temah evropske povezave in pomenu širitve evropskih vrednot na regijo Zahodnega Balkana.