Skoči do osrednje vsebine

Vreme se počasi umirja, stopnja opozorila znižana na rumeno

Na izjavi za javnost so najnovejše stanje po Sloveniji ob poplavah podali meteorolog Brane Gregorčič in hidrolog Janez Polajnar, oba z Agencije Republike Slovenije za okolje, direktorica Direkcije Republike Slovenije za vode Neža Kodre in Poveljnik Civilne zaščite Republike Slovenije Srečko Šestan.

Izpostavili so, da se vremenska situacija počasi umirja, zato je Agencija Republike Slovenije za okolje in prostor znižala vremensko opozorilo na rumeno. Kljub temu je stanje na terenu resno, saj so še vedno razlite reke v večjem delu države, vendar se razmere ne poslabšujejo tako drastično kot včeraj. Zaradi neprehodnih cest je velik problem transport življenjskih potrebščin do najbolj ogroženih območij. Pomoč na terenu nudijo pripadniki civilne zaščite, policije in Slovenske vojske, ki delujejo po vseh svojih močeh, saj pomoč potrebuje na tisoče ljudi.

Meteorolog Brane Gregorčič je predstavil vremenske okoliščine. Povedal je, da se vremenska situacija počasi umirja, zaradi česar je Agencija Republike Slovenije za okolje znižala vremensko opozorilo na rumeno. Če je bilo včeraj čez dan med 90 in 30 litrov dežja na kvadratni meter, jih je bilo v zadnjih dvanajstih urah namerjenih le še od 20 do 50 litrov na kvadratni meter. V prihodnjih urah naj bi se količina padavin še zmanjšala. Jutri popoldne nas bo od zahoda dosegla hladna fronta, ki ne bo prinesla obilnega dežja, bo pa ob njenem prehodu možen nastanek neviht. Predvsem na Primorskem so možni sunki severozahodnega vetra in tudi pojav toče. V noči na ponedeljek se bo ozračje umirilo.

Hidrolog Janez Polajnar je v nadaljevanju povedal, da so še vedno razlite številne reke v večjem delu države, vendar se razmere ne poslabšujejo tako drastično kot včeraj. Dodatno so nekoliko porasle reke v osrednji in zahodni Sloveniji, njihovo upadanje pa je zaradi padavin in že prisotne vode na terenu počasnejše. Sava poplavlja v večjem obsegu, v spodnjem toku bo dosegla največji pretok v naslednjih urah. Drava je v zgornjem toku ustaljena, v spodnjem toku pa se njeno naraščanje umirja. Pretok Mure v Gornji Radgoni se je ustalil. Reka Krka se razliva na izpostavljenih območjih in bo tekom dneva še naraščala. V noči na nedeljo in v nedeljo dopoldan se največ težav pričakuje na sotočju Save in Krke, še posebej na območju Krške vasi z okolico. Počasi upada reka Drava, ki sicer še vedno poplavlja, vendar je njen pretok stabilen uravnan, tudi z avstrijske strani, tako da je pod nadzorom, kakor tudi reka Mura.

Povedal je, da se naslednji teden v drugih delih države pričakuje postopno izboljšanje hidroloških razmer, s sicer zelo počasnim upadanjem in odtekanjem poplavnih voda v reke. Zaradi nedeljskih neviht ni izključen pojav manjših hudourniških vodotokov, ker pa bodo nevihte hitro potovale, ne pričakujemo večjih težav, je zaključil Polajnar.

Direktorica Direkcije Republike Slovenije za vode Neža Kodre je uvodoma povedala, da so ekipe, pristojne za vodo, včeraj čez dan in preko noči bile  aktivne in skupaj z regijskimi štabi civilne zaščite sodelovale pri preprečevanju še večjih škod, varovanju ljudi in premoženja na terenu. Najbolj kritično je na območju spodnje- in zgornjesavinjske doline ter v Črni na Koroškem, medtem ko je Celje ostalo pod robom katastrofalnih dogodkov. Povedala je tudi, da je na Dravi in Savinji ponoči odnašalo mostove. Na Muri bodo aktivirani suhi zadrževalniki tako na slovenski kot na madžarski strani. Nasipi so utrjeni z dodatnimi vrečami. Na spodnji Savi naraščajo vode, zaradi česar so bili evakuirani prebivalci in turisti iz kampa Terme Čatež.

Poveljnik Civilne zaščite Republike Slovenije Srečko Šestan je povedal, da je bilo ponoči izvedenih kar nekaj evakuacij. Do sedaj je bilo evakuiranih več kot tisoč ljudi, od tega 650 tujcev, ki so bili nastanjeni v Trbovljah in okolici zaradi ujetja na cesti. Vsi evakuirani so bili oskrbljeni s hrano in nastanitvenimi kapacitetami. Še vedno je potrebnih nekaj evakuacij prebivalcev, ki imajo zdravstvene težave ali nosečnic. Vesela novica je, da mostu v Lučah voda ni odnesla, kot se je najprej predvidevalo, kar je pokazal današnji upad vode. Žal pa je Črna na Koroškem še vedno popolnoma odrezana, zato si vse pristojne službe na terenu prizadevajo vzpostaviti pot do nje in prebivalce oskrbeti z osnovnimi življenjskimi potrebščinami. Podobna težava je nastala od Ljubnega navzgor, saj so bile v Lučah in Solčavi poplavljene vse trgovine, vendar so omenjeni kraji dostopni po tleh.

Izpostavil je, da je velika naloga, ki nas čaka vse skupaj, pregled vseh mostov, ko bodo razmere to dopuščale, ter ocenitev njihovega stanja, kar predstavlja največjo grožnjo, saj bo morda bo preko njih celo treba prepovedati promet.

Poveljnik civilne zaščite Šestan je prebivalce Slovenije ponovno pozval k doslednemu upoštevanju opozoril in navodil pristojnih služb na terenu.