Skoči do osrednje vsebine

Ministrica Fajon na Svetu za zunanje zadeve podprla pomoč Ukrajini in poročala o obisku v Podgorici

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Ministrica za zunanje zadeve Tanja Fajon se je v Bruslju udeležila rednega zasedanja Sveta EU za zunanje zadeve, ki je bilo namenjeno predvsem vojni v Ukrajini. Ministri so se srečali tudi s predsednikom vlade Palestine Shtayyehom, ministrica pa je poročala o skupnem obisku z avstrijskim zunanjim ministrom Schallenbergom v Črni gori.

Ministri so tudi tokratno zasedanje začeli z razpravo o širših vplivih ruske agresije na Ukrajino, s poudarkom na omejevalnih ukrepih zoper Rusijo in preprečitvi izogibanja pri njihovem izvajanju. Ponovno so poudarili pomen zagotavljanja odgovornosti za vojne zločine v Ukrajini in pomoči pri celoviti obnovi države. Govorili so tudi o naslednjem paketu pomoči Ukrajini v okviru Evropskega mirovnega instrumenta. "Vsi si želimo miru v Ukrajini. Slovenija pri tem pomaga po svojih najboljših močeh. Podprla sem dodatnih 500 milijonov evrov pomoči Kijevu iz evropskega mirovnega sklada. Pri tem sem opozorila, da ne smemo pozabiti na države Zahodnega Balkana in pozvala k začetku čimprejšnje preiskave o zločinih v državi," je poudarila ministrica.

Ministrica Fajon in zunanji minister Avstrije Schallenberg sta ministre seznanila s skupnim obiskom v Podgorici, ki sta ga opravila 21. decembra 2022 v imenu in na zaprosilo Visokega predstavnika Borrella. "Sogovornikom v Črni gori sva prenesla sporočilo, da je treba za začetek reševanja razmer v Črni gori najprej izvoliti manjkajoče ustavne sodnike, kar bo odprlo pot do volitev. To mora biti prioriteta," je poudarila ministrica. Seznanila jih je tudi s potekom obiska, ki ga je v Podgorici opravila 15. januarja 2023.

Ministrica Fajon je izrazila zadovoljstvo nad srečanjem zunanjih ministrov EU s predsednikom vlade Palestine dr. Mohammadom Ibrahimom Shtayyehom in ministrom za zunanje zadeve Riyadom al-Malikijem, ki je bilo namenjeno oceni razmer v Palestini, odnosih med Palestino in Izraelom ter sodelovanju EU s Palestino. Ministrica Fajon je izrazila zaskrbljenost nad negotovimi razmerami na terenu, porastom nasilja, predvsem na Zahodnem bregu in vzhodnem Jeruzalemu, in enostranskimi ukrepi Izraela, ki dodatno otežujejo življenja Palestincev. "Slovenija še naprej podpira vsa prizadevanja za ponovno oživitev mirovnega procesa, temelječega na načelu dveh držav," je poudarila ministrica. Pozvala je tudi k čimprejšnji izvedbi volitev v Palestini.

Ministrica je v okviru razprave o aktualnih temah opozorila ženske in deklice v Afganistanu. "Slovenija se bo – tudi v luči feministične zunanje politike – vedno zavzemala za popolno odpravo vseh kršitev pravic žensk in deklic," je poudarila ministrica. Pri tem je obsodila nedavno odločitev talibanov, da ženskam onemogočijo dostop do univerzitetne izobrazbe ter ukaz, da naj vse nevladne organizacije v Afganistanu nemudoma odpustijo vse ženske uslužbenke.

Pred začetkom zasedanja so se ministri srečali z generalnim direktorjem Mednarodne agencije za jedrsko energijo Marianom Grossijem. Razpravljali so o jedrski varnosti v Evropi in v svetu, predvsem v povezavi z vojno v Ukrajini in zavračanje sodelovanja za agencijo s strani Irana.

Ministrica Fajon in zunanji minister Tajani sta se srečala ob robu zasedanja tudi z namenom priprav na obisk ministra v Sloveniji sredi marca. Govorila sta o razmerah na zahodno-balkanski poti, dobrem sodelovanju obeh policij v boju proti nezakonitemu priseljevanju in skupni podpori državam Zahodnega Balkana na poti v EU.

Srečala se je tudi s posebnim predstavnikom EU za dialog med Beogradom in Prištino Miroslavom Lajčákom in evropskim komisarjem za soseščino in širitev Olivérjem Várhelyijem.

Svet za zunanje zadeve je sprejel sklepe o prioritetah sodelovanja s Svetom Evrope 2023-2025 in o EU prioritetah na področju človekovih pravic.

Video izjava ministrice.