Skoči do osrednje vsebine

V Slovenijo na zdravljenje prispela ranjenca iz Ukrajine

Danes sta v Slovenijo prispela dva ukrajinska ranjenca s spremljevalcem. Obema bosta v Sloveniji nudeni celovita zdravstvena pomoč in oskrba. Slovenija se v duhu solidarnosti pridružuje 18 državam EU pri oskrbi ranjencev in obolelih z vojnega območja. S tem Ukrajini poleg podpore na politični, humanitarni, materialni in vojaški ravni izkazujemo pomoč tudi na zdravstvenem področju.

Ranjenca s spremljevalcem je v Slovenijo prepeljalo transportno letalo Slovenske vojske L-410 turbolet, ki je bilo posebej za ta prevoz opremljeno z medicinskim modulom za prevoz obolelih in poškodovanih. Na poti so jih spremljali pripadniki zdravstvene enote Slovenske vojske. Prevoz je potekal po načrtu in brez zapletov.

Zdravljenje poteka v slovenskih zdravstvenih ustanovah. Ranjenca sta zaprosila za začasno zaščito. S tem jima je tudi formalno odobren obseg zdravstvenih storitev, ki jih bosta potrebovala. Zaradi lažjega sporazumevanja je Urad vlade Republike Slovenije za oskrbo in integracijo migrantov zdravstvenim ustanovam zagotovil tolmača.

Za ranjencema je težko obdobje, zato spoštujemo njuno zasebnost, varnost in varovanje zdravstvenih podatkov. Dodatnih informacij glede zdravljenja javnosti tako ne bomo razkrili.

Ministrica za zunanje zadeve Tanja Fajon je julija 2022 v okviru obiska v Kijevu v pogovorih z zunanjim ministrom Ukrajine Dmitrom Kulebo izrazila pripravljenost Slovenije za pomoč pri oskrbi ranjencev. Na začetku novembra se je minister za zdravje Danijel Bešič Loredan v Bruslju sestal s komisarjem za krizno upravljanje Janezom Lenarčičem in takrat so stekle medresorske organizacijske dejavnosti za prevoz, sprejem in oskrbo ranjencev. O oskrbi ukrajinskih ranjencev sta se konec novembra v Kijevu pogovarjala tudi minister za obrambo Marjan Šarec in njegov ukrajinski kolega Oleksij Reznikov.

Prevoz in oskrbo ranjencev smo izvedli v sodelovanju Uprave Republike Slovenije za zaščito in reševanje, Urada vlade Republike Slovenije za oskrbo in integracijo migrantov ter ministrstev za zunanje zadeve, zdravje in obrambo ter zdravstvenih ustanov. Stroške prevoza v Slovenijo 75-odstotno sofinancira Evropska komisija.

Slovenija nudi pomoč Ukrajini na podlagi mehanizma Evropske unije na področju civilne zaščite in sklepa Vlade Republike Slovenije. Ta mehanizem, ki se je aktiviral takoj ob začetku vojne v Ukrajini, pomaga državam EU in tretjim državam pri odzivanju na izredne razmere, kot so naravne nesreče, zdravstvene krize ali konflikti. Države lahko zaprosijo za pomoč v okviru mehanizma, kadar izredne razmere presegajo njihove zmogljivosti za odzivanje. Slovenija se je odzvala na prošnjo Ukrajine po zdravstveni oskrbi ranjencev in se tako pridružuje preostalim 18 državam EU pri oskrbi ranjencev in obolelih iz Ukrajine.

Videoposnetek pristanka letala Turbolet z ranjencema iz Ukrajine si lahko ogledate na Youtube kanalu Ministrstva za obrambo