Skoči do osrednje vsebine

Ministrica Fajon v Prištini za nadaljnjo krepitev dvostranskih odnosov in nadaljevanje dialoga

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Ministrica za zunanje zadeve Tanja Fajon se je v okviru svojega prvega uradnega obiska v Prištini srečala z ministrico za zunanje zadeve in diasporo Republike Kosovo Doniko Gërvalla-Schwarz. Srečanje je bilo namenjeno krepitvi dvostranskih odnosov med državama, s poudarkom na gospodarskem sodelovanju, seznanitvi z razmerami v državi in pogovorom o evropski perspektivi Kosova.

"Slovenija in Kosovo sta prijateljski državi, ki imata tradicionalno dobre odnose. Zagotavljam, da bo Slovenija še naprej nudila vso pomoč in podporo Kosovu pri evro-atlantskih integracijah," je v pogovoru z ministrico Gërvalla-Schwarz poudarila ministrica. Izrazila je tudi zadovoljstvo nad decembra 2022 vloženo prošnjo Kosova za članstvo v Uniji in kosovsko stran pozvala k predanemu nadaljevanju z reformami, predvsem na področju delovanja pravne države, zagotavljanja varnega poslovnega okolja in spoštovanja temeljnih pravic. Prav tako je v izogib nadaljnji eskalaciji konflikta Kosovo pozvala k normalizaciji odnosov s Srbijo.

"Tako Slovenija kot tudi celotna Evropska unija budno spremlja varnostne razmere na Kosovu in v regiji. Ljudje si želijo živeti v miru, blaginji, razumevanju in predvsem varno. Zato potrebujemo močan Zahodni Balkan in močno Kosovo, ki napreduje na evropski poti," je poudarila ministrica Fajon. Dodala je še, da se mora v letu 2023 nadaljevati dialog Beograd-Priština, pod vodstvom EU, in da se morata vladi obeh držav začeti pogovarjati o novem, celovitem dogovoru, ki ga bosta spoštovali obe strani. Slovenija bo z namenom zagotavljanja stabilnosti in varnosti na Kosovu okrepila svojo prisotnost v državi tudi v okviru Sile Kfor (angleško Kosovo Force - KFOR) in Misije Evropske unije za krepitev pravne države (angleško The European Union Rule of Law Mission in Kosovo – EULEX).

Ministrica Fajon je pohvalila sklepno fazo procesa implementacije liberalizacije vizumskega režima z EU, ki je eden pomembnih ciljev Kosova in kosovskih državljanov. "Slovenija bo po svojih močeh, v okviru regionalnih pobud, še naprej podpirala nadaljnji napredek in vključevanje Kosova v regionalne in mednarodne povezave," je povedala ministrica in hkrati poudarila pomen implementacije in spoštovanja že sklenjenih regionalnih dogovorov.
V razpravi o dvostranskem sodelovanju z zunanjo ministrico Gërvalla-Schwarz je ministrica Fajon izrazila zadovoljstvo nad rastjo gospodarske menjave med državama. Leta 2021 je dosegla skoraj 180 milijonov evrov, približno 250 slovenskih podjetij pa zagotavlja 5 tisoč delovnih mest na Kosovem. Priložnosti za okrepitev sodelovanja so predvsem na področju zelene energije, upravljanja voda, ravnanja z odpadki in digitalizacije.

Ministrico Fajon so na vljudnostnih srečanjih sprejeli še predsednica Republike Kosovo dr. Vjosa Osmani-Sadriu, predsednik parlamenta Glauk Konjufca in predsednik vlade Albin Kurti. Ministrica je sogovornikom čestitala ob 15-letnici neodvisnosti, ki jo bo Republika Kosovo obeležila 17. februarja in izrazila željo po nadaljevanju prijateljskih odnosov med državama.