Skoči do osrednje vsebine

Ministrica Fajon v Sarajevu o nadaljnjih korakih na evropski poti Bosne in Hercegovine

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Ministrica za zunanje zadeve Tanja Fajon se je na delovnem obisku v Sarajevu srečala s tamkajšnjo ministrico za zunanje zadeve dr. Bisero Turković, predsedujočo Predsedstvu Bosne in Hercegovine Željko Cvijanović ter članoma Željkom Komšićem in dr. Denisom Bećirovićem. To je bil hkrati prvi obisk iz Slovenije na politični ravni po dodelitvi statusa kandidatke Bosni in Hercegovini.

Pretežni del pogovorov ministrice Fajon s sogovorniki je bil namenjen seznanitvi z razmerami v Bosni in Hercegovini ter njenemu približevanju evroatlantskim integracijam. Ministrica Fajon je pohvalila napredek pri oblikovanju oblasti in izrazila pričakovanje, da se izvršna oblast na vseh ravneh oblikuje čim prej in prične z delom na nujnih reformah. "Bosno in Hercegovino spodbujamo, da si prizadeva za gradnjo medsebojnega zaupanja in notranji dialog ter krepitev vladavine prava. S statusom kandidatke smo Bosni in Hercegovini ponudili roko, zdaj je pa na voditeljih, da s konkretnimi dejanji pokažejo, kako trdno bodo stisnili to roko. Slovenija bo Bosni in Hercegovini še naprej nudila politično podporo in tudi konkretno pomoč na ravni strokovnjakov na njeni EU poti," je poudarila ministrica.

Ministrica Fajon in ministrica Turković sta v pogovorih potrdili dobre in tradicionalno prijateljske odnose med Slovenijo in Bosno in Hercegovino brez težjih odprtih vprašanj. Ministrica Fajon je poudarila odlične gospodarske odnose med državama. "Veseli me, da blagovna menjava med državama narašča in da je že presegla 1,5 milijarde evrov. Slovenija je tudi med petimi največjimi investitorkami v Bosni in Hercegovini, kljub temu pa obstaja še veliko neizkoriščenih možnosti za okrepitev sodelovanja," je povedala ministrica. Sogovornici sta se strinjali, da je potrebno pospešiti tudi implementacijo Sporazuma o vprašanjih nasledstva. Ministrica Fajon pa je poudarila še, da Bosna in Hercegovina ostaja med ciljnimi državami razvojnega sodelovanja Slovenije in predstavila načrte za okrepljeno izvajanje dvostranske tehnične pomoči na področju evropskih zadev.

V okviru obiska v Sarajevu je ministrica Fajon prevzela Zlato medaljo Bošnjaškega inštituta – Adila Zulfikarpašića za njeno vlogo pri krepitvi ugleda Bosne in Hercegovine in podelitvi statusa kandidatke za članstvo v EU. "Zlato medaljo Bošnjaškega inštituta vidim kot priznanje za dosedanje delo v Bosni in Hercegovini in kot motivacijo, da še naprej delam predvsem za dobrobit državljank in državljanov Bosne in Hercegovine," je ob prevzemu priznanja povedala ministrica Fajon. 

Opravila je tudi predavanje na Fakulteti za družbene vede Univerze v Sarajevu in se srečala z lani ponovno ustanovljenim Slovenskim podjetnim klubom ter s predstavniki civilne družbe.