Skoči do osrednje vsebine

Novice

Prilagodite izpis

Možnost filtriranja zapisov
Ponastavi
 • Sodelavci MOP aktivni na temi prostorsko načrtovanje

  Na letnem FORUMU Alpske makroregionalne strategije, ki je bil izveden v Trentu, v Italiji v času med 22. in 25. 11. 2022, je bila posebna pozornost posvečena temi Prostorsko planiranje.

 • Javni poziv za sofinanciranje projektov LIFE.

  Predmet javnega poziva je sofinanciranje projektnih aktivnosti projektov, ki so bili odobreni na razpisih Evropske komisije v letih 2020 in 2021 in tistih, ki bodo odobreni na podlagi razpisa Evropske komisije za leto 2022.

 • Tretji posvet glede priprave prve generacije Regionalnih prostorskih planov

  Na ministrstvu za okolje in prostor je bil z namenom predstavitve procesa priprave prve generacije Regionalnih prostorskih planov (RPP) v vseh razvojnih regijah v državi izveden že tretji posvet, tokrat s prostorskimi načrtovalci. Posveta se je udeležil tudi direktor Direktorata za prostor, graditev in stanovanja, Georgi Bangiev.

 • 38. Gozdarski študijski dnevi

  Državni sekretar mag. Matej Skočir je nagovoril udeležence 38. Gozdarskih študijskih dni z naslovom Gospodarjenje z gozdovi v Sloveniji do leta 2030: razvojni problemi in njihovo reševanje. Gre za najuglednejše strokovno-raziskovalno posvetovanje na področju gozdarstva, preučevanja, upravljanja in ohranjanja gozdnih ekosistemov v Sloveniji.

 • Pojasnilo ministrstva glede pisma nevladnih organizacij

  Na Ministrstvu za okolje in prostor (MOP) smo glede na pismo nevladnih organizacij in strokovnjakov s področja okolja in narave pripravili pojasnilo o pomenu vzpostavitve organizacijske strukture ministrstev, ki je predvidena v okviru spremembe Zakona o Vladi Republike Slovenije.

 • Nacionalni inštitut za biologijo je šesti zmagovalec slovenske nagrade Natura 2000

  Nacionalni inštitut za biologijo (NIB) je s prijavo “Monitoring in raziskave hroščev (Coleoptera) evropskega varstvenega pomena v Sloveniji” po mnenju strokovne žirije zmagovalec v kategoriji slovenski inovativni dosežki znanosti za Naturo 2000. Na zadnji postaji turneje slovenske nagrade Natura 2000 sta nagrado prevzela prof. dr. Maja Ravnikar in doc. dr. Al Vrezec.

 • Zaključna konferenca eProstor

  Minister za okolje in prostor Uroš Brežan je nagovoril udeležence zaključne konference Programa projektov eProstor pod sloganom »En prostor za vse«, namenjenega povezovanju podatkov in procesov na področju prostora in okolja, kar je ključno v eri digitalne preobrazbe.

 • Zaključki podnebne konference COP27

  Danes se je v zgodnjih jutranjih urah v Sharm El-Sheikhu v Egiptu končala 27. Konferenca pogodbenic Okvirne konvencije Združenih narodov o spremembi podnebja COP27. Egipt, ki je to leto predsedoval COP27, je že več mesec napovedoval, da bo to 'afriški COP' oziroma COP, primarno namenjen implementaciji že sprejetih zavez in s poudarkom na prilagajanju na podnebne spremembe.

 • Slovenija na podnebni konferenci z izjemno inovativno tehnološko rešitvijo MetaCOP27

  Slovenija se je včeraj na Konferenci Združenih narodov o podnebnih spremembah (COP27) predstavila kot zelena, ustvarjalna in pametna države, aktivna na področju podnebnih sprememb in usmerjena v zeleni prehod, podprt z naprednimi digitalnimi tehnologijami. Vlada Republike Slovenije je prikazala odlično medsebojno sodelovanje Kabineta predsednika vlade, Ministrstva za okolje in prostor, Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo, Ministrstva za zunanje zadeve ter agencij Spirit in Slovenske turistične organizacije.

 • Tekstilni odpadki so iz mode

  Tekstilna industrija je skupaj s prometom, živilsko industrijo in bivanjem ena izmed največjih onesnaževalcev našega okolja. Ima namreč velik vpliv na rabo tal, onesnaževanje vode in emisije toplogrednih plinov.

 • Otroci potrebujejo spodbudno okolje in ustrezne prostorske rešitve

  Državni sekretar na Ministrstvu za okolje in prostor (MOP) Uroš Vajgl je v okviru obeležitve Svetovnega dneva otrok sprejel junior ambasadorke UNICEF mini ministrico Ranyo in mini državni sekretarki Umo in Kristino. Namen srečanja je bilo spodbuditi odprt pogovor o čustvih in pozvati k sistemskim spremembam na področju duševnega zdravja otrok.

 • 19. zasedanje Konference COP19

  V Panami se je z otvoritvijo začelo 19. zasedanje Konference pogodbenic Konvencije o mednarodni trgovini z ogroženimi prosto živečimi živalskimi in rastlinskimi vrstami (COP 19 angleško Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora -CITES), ki bo potekalo do 25. novembra 2022.

 • Poročanje in aktualno dogajanje na podnebni konferenci COP27

  V Sharm El Sheikhu so podnebna pogajanja vstopila v drugi teden, ki je namenjen ministrski ravni. S političnega vidika bodo usmerjali nadaljnja pogajanja, vzporedno pa se nadaljuje delo na tehničnem nivoju, kot tudi neformalne konzultacije, ki jih vodi egiptovsko predsedstvo.

 • Tradicionalni slovenski zajtrk bo tudi letos v vrtcih in šolah

  Danes je potekal Zajtrk z novinarji pred dnevom slovenske hrane, 18. novembrom, ko po šolah in vrtcih ter drugih institucijah okušajo Tradicionalni slovenski zajtrk (TSZ). Projekt krepi zavedanje o pomenu in prednostih lokalno pridelane hrane ter oblikovanju zdravih prehranskih navad.

 • Državni sekretar Uroš Vajgl na predstavitvi rezultatov REUS

  Državni sekretar ministrstva za okolje in prostor Uroš Vajgl in državna sekretarka na Ministrstvu za infrastrukturo mag. Tina Sršen sta nagovorila udeležence predstavitve rezultatov Raziskave energetske učinkovitosti Slovenije v gospodinjstvih (REUS GOS 2022).

 • 14. zasedanje konference pogodbenic Konvencije o močvirjih

  Od 5. do 13. novembra 2022 je potekalo 14. zasedanje konference pogodbenic Konvencije o močvirjih, ki so mednarodnega pomena, zlasti kot prebivališča močvirskih ptic (COP14) imenovane tudi Ramsarska Konvencija. Zasedanje je potekalo v Wuhanu (Kitajska) ter sočasno v Ženevi (Švica). Otvoritvena slovesnost in segment na visoki ravni sta potekala v hibridni obliki z udeležbo povabljenih predstavnikov v Wuhanu in Ženevi, povezanih prek videa. Pogajanja in vsi drugi vidiki COP14 so potekali v živo v Ženevi.

 • Nagrada Natura 2000 za sodelovanje za upravljanje nahajališča rumenega sleča na Vrhku

  Območna enota Celje Zavoda Republike Slovenije za varstvo narave (ZRSVN OE Celje) je s prijavo za upravljanje nahajališča rumenega sleča na Vrhku v kategoriji sodelovanje peta od šestih zmagovalcev slovenske nagrade Natura 2000.

 • Dan Inženirske zbornice Slovenije

  Minister Uroš Brežan je nagovoril udeležence slavnostnega sprejema ob Dnevu Inženirske zbornice Slovenije ter podelitve nagrade za inženirsko odličnost pooblaščenemu inženirju Marjanu Pipenbaherju, ki slovensko znanje postavlja na slovenski, evropski in svetovni vrh.

 • Aktualna dogajanja in pričakovanja podnebne konference (COP27)

  V Sharm El-Sheikhu v Egiptu med 6. in 18. novembrom poteka 27. Konferenca pogodbenic Okvirne konvencije Združenih narodov o spremembi podnebja. Cilj zasedanja je, da se ponovno spodbudi povečanje svetovne ambicije na področju blaženja kot tudi prilagajanja na podnebne spremembe, ter k mobilizaciji ustreznega podnebnega financiranja za izvajanje ukrepov.

 • Moč povezanih skupnosti v mestih

  Minister Uroš Brežan je nagovoril udeležence mednarodne konference Moč povezanih skupnosti, ki poteka v okviru evropskega programa URBACT, namenjenega mestom, in Mreže za prostor, ki združuje nevladne organizacije na področju urejanja prostora.