Skoči do osrednje vsebine

Novice

Prilagodite izpis
Ponastavi
 • Konzultacije na ravni generalnih direktorjev za zadeve EU s Hrvaško

  Generalna direktorica za zadeve EU Barbara Sušnik je preko avdio-video konference opravila konzultacije o aktualnih vprašanjih v EU z generalno direktorico Uprave za Evropo v Ministrstvu za zunanje in evropske zadeve Hrvaške Zrinko Ujević.

 • Državni sekretar Dovžan nagovoril udeležence 17. konference predsednikov parlamentov Jadransko-jonske pobude

  Državni sekretar Gašper Dovžan je v imenu ministra za zunanje zadeve dr. Anžeta Logarja nagovoril udeležence 17. konference predsednikov parlamentov Jadransko-jonske pobude. Virtualno konferenco je, v okviru slovenskega predsedovanja pobudi, gostil predsednik Državnega zbora Igor Zorčič.

 • Generalna direktorica za zadeve EU na srečanju Tria predsedujočih držav Svetu EU

  Generalna direktorica za zadeve EU Barbara Sušnik je sodelovala na avdio-videokonferenčnem srečanju Tria predsedujočih držav Svetu Evropske unije, Nemčije, Portugalske in Slovenije.

 • Državni sekretar dr. Raščan na dialogu EU-Brazilija o podnebnih spremembah, biotski raznovrstnosti in trajnostnem razvoju

  Državni sekretar dr. Stanislav Raščan je na visokem dialogu EU-Brazilija o podnebnih spremembah, biotski raznovrstnosti in trajnostnem razvoju skupaj z ministrom za okolje in energetsko tranzicijo Portugalske Joãom Pedrom Matosem Fernandesem ter evropskim komisarjem za okolje, oceane in ribištvo Virginijusom Sinkevičiusom zastopal evropsko stran. Med predstavniki brazilske strani sta bila zunanji minister Carlos Alberto França in minister za okolje Ricardo Salles, ki bo vodil brazilsko delegacijo na podnebni konferenci COP26.

 • Regionalna konferenca Nemškega združenja za mednarodno sodelovanje (GIZ) o gospodarski diplomaciji

  Generalni direktor za gospodarsko in javno diplomacijo mag. Iztok Grmek je danes na konferenci, ki jo organizira Nemško združenje za mednarodno sodelovanje (GIZ) predstavil slovenske izkušnje pri razvoju storitev gospodarske diplomacije. Konferenco preko avdio-video povezave pripravlja od 12. do 14. aprila 2021 podružnica GIZ v Skopju. Na konferenci sodelujejo vodilni predstavniki za področje gospodarske diplomacije, poleg slovenskih tudi predstavniki Hrvaške in držav Zahodnega Balkana (WB6) ter organizatorji iz GIZ.

 • Minister dr. Logar na mednarodni konferenci Raisina Dialogue

  Minister za zunanje zadeve dr. Anže Logar se je danes na vabilo organizatorja, Observer Research Foundation in Ministrstva za zunanje zadeve Indije, udeležil mednarodne konference Raisina Dialogue, ki je ena vodilnih globalnih platform za poglobljene geopolitične in geoekonomske diskusije.

 • Vabilo na spletni seminar o javnih naročilih v sistemu Združenih narodov, 16. in 17. junij 2021

  Ministrstvo za zunanje zadeve Republike Slovenije in slovensko veleposlaništvo v Kopenhagnu, v sodelovanju z Gospodarsko zbornico Slovenije in javno agencijo SPIRIT Slovenija, vabita na spletni seminar “Kako poslovati z Združenimi narodi?”, ki bo preko spleta potekal 16. in 17. junija 2021. Seminar letos pripravljamo drugič, tokrat v partnerstvu z Irsko, Nizozemsko, Poljsko in Združenim kraljestvom.

 • Izšlo je Poročilo ministrstva za zunanje zadeve za leto 2020

  Ministrstvo za zunanje zadeve je na spletni strani objavilo poročilo o delu v letu 2020, ki ga je zaznamovala pandemija covida-19. V teh posebnih okoliščinah je morala slovenska diplomacija delovati hitro in hkrati varno ter se vsebinsko in tehnično prilagajati novim oblikam dela. Tudi o tem je v uvodni besedi k poročilu spregovoril minister za zunanje zadeve dr. Anže Logar.

 • Minister dr. Logar z bavarsko ministrico Huml o krepitvi sodelovanja

  Minister za zunanje zadeve dr. Anže Logar se je preko videokonference pogovarjal z bavarsko ministrico za evropske in mednarodne zadeve Melanie Huml. V ospredju pogovora so bile aktivnosti za krepitev političnega, gospodarskega in regionalnega sodelovanja z Bavarsko v luči pandemije covida-19 in bližajočega se predsedovanja Slovenije Svetu Evropske unije.

 • Mednarodni dan ozaveščanja o nevarnosti min letos na spletu

  ITF Ustanova za krepitev človekove varnosti tudi letos obeležuje 4. april, mednarodni dan ozaveščanja o nevarnosti min. Za razliko od prejšnjih let, ko smo organizirali javne dogodke in vihali hlačnice, ta dan letos obeležujemo le na družbenih omrežjih Facebook, Twitter, LinkedIn in Instagram.

 • Demanti na članek "Nedolžen padel v meddržavni spor" v dnevniku Delu

  Ministrstvo za zunanje zadeve izraža iskreno začudenje nad člankom novinarja Novice Mihajlovića z naslovom "Nedolžen padel v meddržavni spor", objavljenim v Delu dne 1. aprila 2021. Naslov in vsebina članka ne odražata dejstev. V sicer zelo korektno izmenjavo stališč Slovenije z dvema partnerskima državama želi novinar Mihajlović vključiti dobršno mero senzacionalizma.

 • Telefonski pogovor ministra dr. Logarja z maroškim zunanjim ministrom Burito

  Minister za zunanje zadeve dr. Anže Logar je danes opravil telefonski pogovor z maroškim ministrom za zunanje zadeve, afriško sodelovanje in maroške izseljence Kraljevine Maroko Naserjem Burito. Ministra sta se zavzela za krepitev bilateralnih odnosov med državama ter izmenjala stališča glede aktualnih regionalnih tem.

 • Državni sekretar dr. Raščan na OECD - MENA ministrskem zasedanju

  Državni sekretar dr. Stanislav Raščan je sodeloval na virtualnem ministrskem zasedanju držav Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD) ter Bližnjega vzhoda in Severne Afrike (MENA). Zasedanje je potekalo pod naslovom: Oblikovanje načrta za obnovo v regiji Bližnjega vzhoda in Severne Afrike.

 • Minister dr. Logar na uradnem obisku gosti namestnika predsednika Vlade Severne Makedonije Dimitrova

  Minister za zunanje zadeve Republike Slovenije dr. Anže Logar na uradnem obisku gosti Nikolo Dimitrova, namestnika predsednika Vlade Republike Severne Makedonije za evropske zadeve. Minister dr. Logar je izrazil nadaljnjo podporo Severni Makedoniji na njeni evropski poti ter sogovorniku predstavil ključne vsebinske prioritete slovenskega predsedovanja Svetu Evropske unije.

 • Skupno mnenje 18. zunanjih ministrov o boju proti nekaznovanosti za zločine v Siriji

  Pred desetimi leti se je več milijonov Sircev zgrnilo na ulice Dare, Alepa in Damaska ter pozvalo k demokraciji in spoštovanju temeljnih pravic in svoboščin. Zaradi nasilnega odziva režima je v zadnjem desetletju prišlo do najhujših zločinov in kriminalnih dejanj ter največje humanitarne krize po drugi svetovni vojni, z več kot 400.000 smrtnimi žrtvami in nešteto kršitvami človekovih pravic.

 • Prekinitev poslovanja konzularnega sektorja zunanjega ministrstva med 1. in 11. aprilom 2021

  Zaradi zaostrenih epidemioloških razmer ter omejitev in ukrepov, ki jih je sprejela Vlada Republike Slovenije, konzularni sektor Ministrstva za zunanje zadeve Republike Slovenije od 1. do 11. aprila 2021 prekinja poslovanje s strankami.

 • Minister dr. Logar na 5. bruseljski konferenci v podporo prihodnosti Sirije in regije

  Minister za zunanje zadeve dr. Anže Logar je sodeloval na današnjem ministrskem srečanju, ki je potekalo v sklopu 5. bruseljske konference v podporo prihodnosti Sirije in regije. Zunanji ministri sodelujočih držav ter predstavniki regionalnih organizacij in mednarodnih finančnih inštitucij so razpravljali o varnostnih, političnih in humanitarnih vidikih sirske krize. Minister dr. Logar je najavil nov humanitarni prispevek Republike Slovenije za nudenje pomoči prizadetemu sirskemu prebivalstvu.

 • Srečanje državnih sekretarjev Gašperja Dovžana in Kalinke Gaber iz Severne Makedonije

  Državni sekretar Gašper Dovžan in državna sekretarka Kalinka Gaber sta v današnjem pogovoru izrazila zadovoljstvo nad odličnimi odnosi med državama.

 • Konzultacije generalnih direktorjev za evropske zadeve Slovenije in Slovaške

  Generalna direktorica za zadeve Evropske unije veleposlanica Barbara Sušnik je danes preko videokonferenčne povezave opravila dvostranske konzultacije s Slovaško. Z generalnim direktorjem za evropske zadeve v slovaškem zunanjem ministrstvu Tomášom Kozákom sta izmenjala stališča glede aktualnih dvostranskih, evropskih in mednarodnih vprašanj.

 • Otvoritev mednarodnega raziskovalnega centra za umetno inteligenco

  Mednarodni raziskovalni center za umetno inteligenco (IRCAI) je novoustanovljen center 2. kategorije pod okriljem Organizacije Združenih narodov za izobraževanje znanost in kulturo (UNESCO) ter prvi in edini, ki se neposredno osredotoča na umetno inteligenco (UI) na globalnem področju. Deluje na institutu Jožef Stefan, njegov doseg pa je globalen. Vzpostavitev centra IRCAI v Sloveniji je dokaz, da imajo slovenski raziskovalci vodilno vlogo na tem znanstvenem področju in da Slovenija nudi primerno okolje za vzpostavitev tovrstnega centra.