Skoči do osrednje vsebine

Obvestilo Ministrstva za zunanje in evropske zadeve

Državljanom svetujemo, da pri načrtovanju poti v tujino preverite veljavnost svojih dokumentov, spremljate razmere na območju načrtovane poti, poskrbite za ustrezno potovalno zdravstveno zavarovanje, preverite pogoje vstopa v ciljno in tranzitne države ter upoštevate navodila tamkajšnjih oblasti. Izpolnite lahko tudi spletni obrazec o vašem potovanju v tujino.

V direktoratu se ukvarjamo z aktualnimi vprašanji s področja mednarodnega prava ter sousmerjamo vključevanje Slovenije v mednarodne pogodbene odnose in druge oblike mednarodnega sodelovanja. Varujemo interese Republike Slovenije, njenih državljanov in pravnih oseb v tujini ter izvajamo konzularno pomoč. Prav tako zagotavljamo pomoč diplomatsko-konzularnemu zboru in skrbimo za protokolarne dogodke in ministrstva.

Teme

 • Mednarodno pravo

  Spoštovanje mednarodnega prava je obveznost, vrednota in interes slovenske zunanje politike, saj le to zagotavlja stabilno mednarodno okolje. Zavzemamo se za krepitev temeljnega načela vladavine prava, ki je tudi vodilo slovenske zunanje politike na državni in mednarodni ravni.

 • Slovenija kot depozitar mednarodnih pogodb

  Določitev depozitarja večstranskih mednarodnih pogodb je potrebna zaradi velikega števila držav, ki sodelujejo v postopkih njihovega sklepanja, ter velikega števila in zapletenosti opravil pred začetkom veljavnosti mednarodnih pogodb in po njem.

 • Omejevalni ukrepi

  Z omejevalnimi ukrepi oziroma sankcijami želi mednarodna skupnost na miren način doseči, da države ali drugi subjekti, ki ogrožajo mednarodni mir ali varnost, s tem prenehajo.

 • Varnost potovanj

  Priporočila Ministrstva za zunanje in evropske zadeve glede varnosti potovanj so informativna. Vlada Republike Slovenije, Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve in slovenska predstavništva v tujini ne prevzemajo odgovornosti za poškodbe, izgubo ali škodo, ki bi jih lahko doživeli na potovanju. Nasveti in informacije so splošne narave in se lahko tudi spreminjajo glede na situacijo v državi.

 • Priporočila za prebivanje v tujini

  Med svojim prebivanjem v tujini upoštevajte nekaj osnovnih navodil, da bodo vaše počitnice ali potovanje minilo brez morebitnih zapletov.

 • Napotki pred potovanjem

  Da bo vaše potovanje čim prijetnejše, se je dobro pripraviti na morebitne nevšečnosti že pred odhodom. Upoštevajte spodnje nasvete, da vas morebitne težave ne ujamejo nepripravljene.

 • Pomoč slovenskih predstavništev v tujini

  Če ste se v tujini znašli v težavah, se za pomoč lahko obrnete na slovenska predstavništva v tujini. V nadaljevanju preverite, kaj predstavništva lahko storijo za vas in česa ne morejo.

 • Vstop in prebivanje

  Načini in pogoji vstopa posameznika v Republiko Slovenijo se razlikujejo glede na to, ali v državo vstopa državljan države članice Evropske unije ali državljan tretje države.

Projekti

 • MLA pobuda je pobuda Slovenije, Argentine, Belgije, Mongolije, Nizozemske in Senegala za sprejetje Konvencije o mednarodnem sodelovanju pri preiskavah in pregonu genocida, hudodelstev zoper človečnost, vojnih hudodelstev in drugih mednarodnih hudodelstev.

  Ljubljansko-haaška konvencija je bila sprejeta na Diplomatski konferenci v Ljubljani, 26. maja 2023 in predstavlja prelomno mednarodno pogodbo, ki bo pomagala zagotoviti pravico žrtvam genocida, zločinov zoper človečnost in vojnih hudodelstev. S sprejetjem konvencije je bila izkoriščena zgodovinska priložnost za krepitev mednarodnega pravnega sodelovanja. Pričakovati je, da bo bistveno zmanjšala nekaznovanost storilcev kaznivih dejanj. Na podpisni konferenci 14. in 15. februarja 2024 v Haagu je konvencijo podpisalo več kot 30 držav iz celega sveta. Ljubljansko-haaška konvencija je odprta za podpis vsem državam do 14. februarja 2025.

 • Pod pokroviteljstvom mednarodne skupnosti so Sporazum o vprašanjih nasledstva 29. junija 2001 na Dunaju podpisale Slovenija, Hrvaška, Bosna in Hercegovina, Makedonija in Zvezna republika Jugoslavija – danes Srbija. Z njim se je ustvarila podlaga za urejanje medsebojnih pravic in obveznosti med petimi državami naslednicami nekdanje skupne države SFRJ.

Sektorji

Dokumenti

 • Navodilo za častne konzularne funkcionarje Republike Slovenije

  Namen tega navodila je podrobneje opredeliti delovanje konzulatov Republike Slovenije, ki jih vodijo častni konzularni funkcionarji, upoštevajoč Dunajsko konvencijo o konzularnih odnosih, sestavljeno na Dunaju 24. aprila 1963.
  Navodila
 • Navodilo o podaljšanju vizuma za kratkoročno bivanje

  Navodilo ureja primere, v katerih lahko Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve tujcu po vstopu v državo podaljša vizum za kratkoročno bivanje.
  Navodila