Skoči do osrednje vsebine

Zima brez snega ni prava zima. Sneg prinaša zimske radosti kot tudi težave. Obilno sneženje ali žled povzroča težave v prometu in preskrbi z električno energijo, moker in težak sneg ter žled lomi drevje in pretrga električne žice, veter pa lahko povzroča tudi snežne zamete.

Žled je vremenski pojav, ko se pri tleh zadržuje zelo hladen zrak, nad njim pa veter v višinah prižene topel zrak. Ko iz oblakov pada dež in ta prileti iz toplega v hladen zrak, se tam hitro ohladi. Tako se drobne kapljice ohladijo na temperaturo pod 0 ºC. Ko pa priletijo na zmrznjena zla ali na hladne predmete, tam v trenutku zmrznejo. Tako dobijo veje, debla, telefonske in električne žice ter drogovi ledeni oklep. Led je zelo težak, zato se pod njegovo težo začnejo lomiti drevesa, žice se začnejo trgati, železni stebri pa se pričenjajo upogibati.

Pravočasno se pripravite na sneg ali žled

Za pravilno pripravo na sneg ali žled je potrebno. da redno vzdržujete strehe stavb in nanje namestite snegolove. Izpostavljene elemente ustrezno zavarujte, da jih ne poškodujeta ali polomita težak sneg in led. Že v naprej pripravite pesek in sol za posipanje zaledenelih površin ter lopato ali drugo orodje za odstranjevanje snega.

Lahko pride tudi do daljših prekinitev oskrbe z električno energijo, kot tudi do motene ali prekinjene oskrbe s tekočo vodo in ogrevanjem, s čimer je onemogočeno kuhanje, razsvetljava, priprava tople vode in podobno. Zaradi teh možnosti, razmislite o možnosti priprave hrane in načinih ogrevanja, ki za delovanje ne potrebujejo električne energije, vendar pa pri tem poskrbite za požarno varnost.

Pomembno je, da vozila opremite z zimsko opremo.

Kako ravnati ob napovedanem žledu

Ob napovedanih obilnih snežnih padavinah spremljajte vremensko napoved, vremenske razmere in vremenska opozorila Agencije za okolje. Med sneženjem preventivno čistite poti in površine, ki jih uporabljate. Odvisno od debeline snežne odeje in teže snega ter trdnosti ostrešij, odstranite sneg tudi s streh stavb, kjer je to mogoče. Otresite sneg tudi z drevja in grmičevja, drogov in drugih izpostavljenih elementov, ki se lahko poškodujejo ali zlomijo pod težo snega ali žleda.

Pazljivo hodite po zaledenelih in zasneženih poteh. Ob obiskovanju narave bodite pozorni na pokanje vej in se poskušajte izogibati hoje pod drevesi. Ker se veje in drevesa lahko zlomijo, je zadrževanje v parkih in gozdovih lahko nevarno. Pozorni bodite tudi, da vozil ne parkirate pod drevesi, ki jih lahko poškodujejo od teže snega ali žleda.

Ne zadržujte se v bližini električnih daljnovodov, saj obstaja nevarnost trganja električnih kablov ter porušitve drogov in stebrov. Pretrganih kablov in drugih delov napeljav se ne dotikajte, saj so lahko še pod napetostjo. Če ob izpadu električne energije le-to zagotavljate z generatorji električne energije (agregati), upoštevajte varnostne napotke skladno z navodili proizvajalcev. Če nimate električne energije, za razsvetljavo uporabite baterijske svetilke. Če uporabljate sveče, upoštevajte ustrezne napotke.  

Ob izpadu električne energije ne odpirajte hladilnikov in zamrzovalnikov. Po vrnitvi električne energije preverite ustreznost živil.

Na pot se ne odpravljajte, če to ni nujno. Če pa že greste pa prilagodite vožnjo razmeram na cesti in spremljajte poročila o stanju na cestah ter upoštevajte navodila pristojnih služb.

Ob napovedi obilnih snežnih padavin ali žleda se ne opravljajte v gore.

Ob obilnih snežnih padavinah ali žledu lahko ostanejo posamezne vasi, zaselki in kmetije odrezane od sveta. V tem primeru obvestite center za obveščanje na številko 112 ali na kakršen koli drug način o tem obvestite pristojni štab Civilne zaščite.

Zgibanke in plakati

Iskalnik