Skoči do osrednje vsebine

Aktualni podatki za 27. marec 2020 do 24h

Datum dnevno št. testiranih dnevno št. pozitivnih oseb skupno št. hospitaliziranih na dan skupno število oseb na intenzivni negi na dan dnevno št. umrlih oseb
27. 3. 2020 1387 52 90 25 2
Grafični prikaz trenda okužb, hospitaliziranih oseb, oseb na intenzivni negi in štev. umrlih od začetka epidemije

1 / 3
27. marca do 24h smo zabeležili 52 novih okužb, od začetka epidemije pa je hospitaliziranih 90 oseb, 25 jih je na intenzivni negi, 9 oseb je umrlo.

Epidemija

Slovenija je 12. marca ob 18. uri na podlagi 7. člena zakona o nalezljivih boleznih zaradi naraščanja števila primerov okužb s koronavirusom razglasila epidemijo. Aktiviran je tudi državni načrt. Podlaga za razglasitev epidemije je strokovno mnenje NIJZ. S tem sledimo včerajšnji razglasitvi pandemije Svetovne zdravstvene organizacije.

Vse pristojne institucije že ves čas natančno spremljajo dogajanje, obveščajo javnost o preventivnih ukrepih, sproti pa sprejemajo tudi ukrepe za zajezitev širjenja okužb pri nas.

Navodila splošni javnosti in izvajalcem zdravstvenih storitev

Ministrstvo za zdravje v sodelovanju z Nacionalnim inštitutom za javno zdravje sproti objavlja in prilagaja navodila za izvajalce zdravstvenih storitev

Nacionalni inštitut za javno zdravje pa pripravlja tudi za navodila za ostale skupine prebivalstva. :

Ali vas skrbi, da ste okuženi? 

Če ste zboleli (kašelj, vročina, težko dihanje), prosimo, da:

  • Ostanete doma in se izogibajte stikom z ljudmi.
  • Pokličete osebnega zdravnika oz. dežurnega zdravnika v najbližji dežurni ambulanti, če kličete izven delovnega časa vašega zdravnika.
  • Zdravnik bo potrdil ali ovrgel sum na okužbo. Če bo sum upravičen, vas bo napotil na najbližjo zdravstveno ustanovo - vstopno točko za odvzem brisa. 
  • Do te zdravstvene ustanove se peljite z osebnim avtomobilom in ne z javnim prevozom (vlak, avtobus, taksi). Kašljajte v robec ali rokav. Pred odhodom od doma si umijte roke z vodo in milom.
  • Zdravnik, ki vam bo vzel bris, bo glede na vaše zdravstveno stanje ocenil, kje boste počakali na rezultate testa.
  • Po prejemu rezultata vas bo zdravnik obvestil o nadaljnjih ukrepih.

Iskalnik