Skoči do osrednje vsebine

Uresničevanje verske svobode

Širjenje okužbe z novim koronavirusom poskušamo zajeziti tudi z začasnimi omejitvami pri kolektivnem uresničevanju verske svobode.

Omejitve, ki veljajo pri vseh oblikah kolektivnega uresničevanja verske svobode

O kolektivnem uresničevanju verske svobode govorimo, ko je več članov posamezne cerkve oziroma druge verske skupnosti hkrati fizično prisotnih na istem kraju ali prostoru in izražajo vero v obliki bogoslužja, verskih obredov, molitev, drugih verskih praks ter verske oziroma duhovne vzgoje in izobraževanja.

Odlok o začasni omejitvi kolektivnega uresničevanja verske svobode v Republiki Sloveniji pri določanju pogojev razmejuje med dvema področjema kolektivnega uresničevanja verske svobode:

  • bogoslužje, verski obredi, molitve in druge verske prakse,
  • verska oziroma duhovna vzgoja in izobraževanja.

Čeprav se pogoji za izvajanje posameznih področij v nekaterih delih razlikujejo, se morajo pri kolektivnem uresničevanju verske svobode smiselno upoštevati vsa higienska priporočila NIJZ (Nacionalni inštitut za javno zdravje) za preprečevanje okužbe z virusom SARS-CoV-2. Poleg tega mora biti vedno zagotovljeno:

  • minimalni možni stik z udeleženci,
  • možnost za razkuževanje rok udeležencem pred vstopom in ob izstopu iz zaprtih prostorov,
  • redno prezračevanje ali ustrezna ventilacija zaprtih prostorov. 

Uporabo zaščitne maske določa odlok o začasnih ukrepih za zmanjšanje tveganja okužbe in širjenja okužbe z virusom SARS-CoV-2.

Dovoljeno število oseb, ki v zaprtih prostorih ali na prostem kolektivno uresničujejo versko svobodo je določeno z odlokom o začasni omejitvi kolektivnega uresničevanja verske svobode v Republiki Sloveniji in ne z odlokom o začasni prepovedi zbiranja ljudi zaradi preprečevanja okužb z virusom SARS-CoV-2.

Bogoslužja, verski obredi, molitve in druge verske prakse

Dovoljeno število oseb, ki v zaprtem prostoru in na prostem kolektivno uresničujejo versko svobodo, sicer ni več omejeno glede na površino zaprtega prostora in odprte površine, vendar mora biti med udeleženci medosebna razdalja najmanj 1 metra, razen med osebami iz skupnega gospodinjstva in med osebami, ki izpolnjujejo pogoj PCT.

Verska oziroma duhovna vzgoja in izobraževanje

Verska oziroma duhovna vzgoja in izobraževanje se lahko izvaja le pod pogojem, da osebe, ki jo izvajajo, izpolnjujejo PCT pogoj (preboleli, cepljeni, testirani). Izvajalci se morajo s PCR ali HAG testom testirati enkrat tedensko ali pred samo izvedbo verske oziroma duhovne vzgoje in izobraževanja (če jo izvajajo občasno).