Skoči do osrednje vsebine

Uresničevanje verske svobode

Širjenje okužbe z novim koronavirusom poskušamo zajeziti tudi z začasnimi omejitvami pri kolektivnem uresničevanju verske svobode. Omejitve sprejemamo in prilagajamo glede na epidemiološko situacijo, ki jo redno spremljamo.

Sprostitev omejitvenih ukrepov

Zaradi ugodnih epidemioloških razmer je Vlada Republike Slovenije 31. maja 2022 preklicala veljavnost vseh ukrepov, ki so bili sprejeti z namenom preprečevanja in obvladovanja okužb z nalezljivo boleznijo covid-19.

* O kolektivnem uresničevanju verske svobode govorimo, ko je več članov posamezne cerkve ali druge verske skupnosti hkrati fizično prisotnih na istem kraju ali prostoru in izražajo vero v obliki bogoslužja, verskih obredov, molitev, drugih verskih praks ter verske oziroma duhovne vzgoje in izobraževanja.

** Verski uslužbenci cerkva in drugih verskih skupnosti so pripadniki registriranih cerkva in drugih verskih skupnosti, ki izvajajo versko-obredno in versko-izobraževalno dejavnost. Mednje sodijo tudi laični verski uslužbenci oziroma osebe, ki na kakršnikoli drugi pravni podlagi opravljajo delo pri delodajalcu ali dejavnost opravljajo samostojno.

*** Zaprt javni prostor je javni prostor, ki ga pokriva streha in ima zaprto več kot polovico površine pripadajočih sten oziroma stranic (ne glede na vrsto uporabljenega materiala). Lahko je stalen ali začasen. Okna in vrata so del zaprte površine.