Skoči do osrednje vsebine

Širjenje okužbe z novim koronavirusom poskušamo zajeziti tudi z omejitvami in ukrepi na mejah ob vstopu v Slovenijo. S tem želimo zagotoviti čim večjo varnost prebivalcev in potnikov.

Pri prehajanju državne meje veljajo določene omejitve, odvisne od tega, iz katere države prihajate v Slovenijo. Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) natančno spremlja epidemiološke razmere v Sloveniji in svetu ter oblikuje ocene epidemiološkega stanja v posamezni državi. Na podlagi teh ocen vlada določa sezname držav, za katere veljajo različni ukrepi pri vstopu v Slovenijo.

Zaradi še vedno prisotne možnosti okužbe s koronavirusom svetujemo, da pri načrtovanju poti v tujino spremljate epidemiološko stanje na območju načrtovane poti, preverite pogoje vstopa v državo potovanja in upoštevate odločitve tamkajšnjih oblasti. Ob vrnitvi v Slovenijo upoštevajte priporočila NIJZ in druge ukrepe, ki veljajo med epidemijo. Prav tako opozarjamo, da morajo tudi tujci, ki vstopijo v Slovenijo, upoštevati pravila, ki zaradi preprečevanja okužb znotraj države začasno omejujejo zbiranje ljudi (npr. prepovedano zbiranje več kot 50 ljudi).

Nastanitvene kapacitete za namen turizma lahko obratujejo od 26. aprila 2021. Več informacij dobite na Omejitve prodaje blaga in storitev.

Informacije in pojasnilo glede tranzita čez ozemlje Slovenije v drugo državo in predhodnih dovoljenj za tranzit.

Za čim bolj enostavno potovanje v Slovenijo je Policija pripravila aplikacijo Vstop v Slovenijo. Namenjena je potnikom, ki potujejo v našo državo ali vstopajo z namenom tranzita čez ozemlje Slovenije. Uporaba aplikacije ni obvezna. 

Slovenija v skladu s Priporočilom Sveta EU 2020/912 o začasni omejitvi nenujnih potovanj v EU in morebitni odpravi te omejitve, vključno s spremembami in dopolnitvami Priporočila od 14. junija 2021 omogoča vstop tudi za nenujna potovanja (tudi turistična potovanja).

Enako kot države članice schengenskega območja se obravnavajo tudi Andora, Monako, San Marino in Vatikan.

Za letalski promet znotraj EU in schengenskega območja je prestop meje mogoč tudi zunaj treh kontrolnih točk, ki so določene za mednarodni letalski promet (Ljubljana – Letališče Jožeta Pučnika, Maribor – Letališče Edvarda Rusjana in Letališče Portorož).

Zemljevid Evrope z barvnimi oznakami držav glede na tveganje za okužbo z novim koronavirusom velja od 19. junija 2021

Zemljevid Evrope z barvnimi oznakami držav glede na tveganje za okužbo z novim koronavirusom velja od 19. junija 2021

Splošna dokazila ob vstopu

Splošna dokazila, ki se upoštevajo ob vstopu v Slovenijo, so:

1. negativni test PCR, ki ni starejši od 72 ur od odvzema brisa;

2. negativni test HAG, ki ni starejši od 48 ur od odvzema brisa;

3. potrdilo o prebolelosti (dokazilo o pozitivnem rezultatu testa PCR, ki je starejši od deset dni, razen če zdravnik presodi drugače, vendar ni starejši od šest mesecev, ali potrdilo zdravnika, da je oseba prebolela covid-19, in od začetka simptomov ni minilo več kot šest mesecev;

4. potrdilo o cepljenju, s katerim oseba dokazuje, da je preteklo od prejema:

– drugega odmerka cepiva Comirnaty proizvajalca Biontech/Pfizer najmanj sedem dni,

– drugega odmerka cepiva COVID-19 Vaccine proizvajalca Moderna najmanj 14 dni,

–  prvega odmerka cepiva Vaxzevria (COVID-19 Vaccine) proizvajalca AstraZeneca najmanj 21 dni,

–  odmerka cepiva COVID-19 Vaccine Janssen proizvajalca Johnson in Johnson/Janssen-Cilag najmanj 14 dni,

–  prvega odmerka cepiva Covishield proizvajalca Serum Institute of India/AstraZeneca najmanj 21 dni,

–  drugega odmerka cepiva Sputnik V proizvajalca Russia’s Gamaleya National Centre of Epidemiology and Microbiology preteklo najmanj 14 dni,

–  drugega odmerka cepiva CoronaVac proizvajalca Sinovac Biotech najmanj 14 dni,

– drugega odmerka cepiva COVID-19 Vaccine proizvajalca Sinopharm najmanj 14 dni;

5. potrdilo o cepljenju za prebolevnike (potrdilo o prebolelosti in dokazilo, da je bila v obdobju do največ osem mesecev od pozitivnega rezultata testa PCR oziroma začetka simptomov cepljena z enim odmerkom cepiva iz prejšnje točke). Kot ustrezno dokazilo se šteje kombinacija: dokazila o cepljenju z vsaj enim odmerkom cepiva in pozitivnega testa PCR ali dokazila o cepljenju z vsaj enim odmerkom cepiva in potrdila zdravnika o prebolelem covid-19.

Test PCR je ustrezen, če je opravljen v državah članicah Evropske unije, državah članicah schengenskega območja, Avstraliji, Izraelu, Kanadi, Novi Zelandiji, Rusiji, Srbiji, Združenem kraljestvu Velike Britanije in Severne Irske ali Združenih državah Amerike, na kontrolnih točkah na letalskih povezavah za mednarodni zračni promet pa tudi, če je opravljen v Turčiji.

Test HAG je ustrezen, če je opravljen v državah članicah Evropske unije, državah članicah schengenskega območja, Avstraliji, Izraelu, Kanadi, Novi Zelandiji, Rusiji, Srbiji, Združenem kraljestvu Velike Britanije in Severne Irske ali Združenih državah Amerike, na kontrolnih točkah na letalskih povezavah za mednarodni zračni promet pa tudi, če je opravljen v Turčiji, in je naveden na skupnem seznamu hitrih antigenskih testov. Veljajo testi HAG vseh proizvajalcev s seznama ne glede na to, ali so označeni z rumeno ali belo barvo.

Potrdilo o prebolelosti se upošteva, če je bilo izdano v državah članicah Evropske unije, državah članicah schengenskega območja, Avstraliji, Izraelu, Kanadi, Novi Zelandiji, Rusiji, Srbiji, Združenem kraljestvu Velike Britanije in Severne Irske ali Združenih državah Amerike, na kontrolnih točkah na letalskih povezavah za mednarodni zračni promet pa tudi, če je izdano v Turčiji.

Dokazila o cepljenju (iz 4. točke) so lahko:

– izpolnjena pripravljena kartica proizvajalca cepiva, ali

– vpis v Knjižico o cepljenju, ali

– izdano potrdilo o opravljenem cepljenju (tudi v obliki kartončka, ki ga prejme oseba ob cepljenju).

Cepljene osebe si lahko potrdilo natisnejo tudi prek portala zvem.eZdrav.si (dostop z digitalnim potrdilom) ali smsPASS.

Napotitev v 10-dnevno karanteno na meji

Posameznika, ki v Sloveniji nima prebivališča, se v karanteno napoti na dejanski naslov, kjer bo nastanjen. Stroške, ki nastanejo v zvezi s prestajanjem karantene, posameznik krije sam. Če tuji državljan, ki v Sloveniji nima prebivališča, ne more izkazati naslova bivanja, kjer bo prestajal karanteno, se mu vstop v Slovenijo ne dovoli, če ni zagotovljenih ustreznih nastanitvenih kapacitet za izvajanje karantene.

Osebi, ki namerava opravljati delo v Sloveniji, se v karanteno napoti na naslov, navedenem v potrdilu delodajalca, ki ga ob vstopu v Slovenijo predloži pri prestopu državne meje.

Predčasna prekinitev karantene

Oseba, ki jo policija ob vstopu v Slovenijo napoti v karanteno na domu, lahko karanteno predčasno prekine z negativnim PCR testom na prisotnost SARS-CoV-2. Testiranje se sme opraviti najprej peti dan po napotitvi v karanteno na domu.

Vstop z območja na zelenem seznamu

Oseba, ki prihaja z območja na zelenem seznamu, lahko vstopi v Slovenijo brez napotitve v karanteno na domu. Ob vstopu pa mora predložiti dokazilo, da je pred vstopom najmanj pet dni neprekinjeno prebivala na območju, ki je na zelenem seznamu. Oseba mora dokazilo predložiti le za obdobje od odhoda iz Slovenije do vrnitve vanjo, če je to obdobje krajše od petih dni. Torej osebi, ki zapusti Slovenijo in se vanjo vrne prej kot v petih dneh, po vrnitvi ni treba priložiti dokazila o neprekinjenem petdnevnem bivanju, ampak le za obdobje, ko ni bila v Sloveniji. Če ne predloži ustreznih dokazil, se šteje, da prihaja z območja na temnordečem seznamu.

Zeleni seznam držav (velja od 19. junija 2021)

Države članice EU/schengenskega območja:

 1. Avstrija
 2. Bolgarija
 3. Češka
 4. Danska (samo posamezne administrativne enote): administrativna enota Syddanmark
 5. Finska
 6. Francija (samo posamezne administrativne enote): administrativna enota Korzika ter čezmorski ozemlji Martinique in Mayotte
 7. Grčija (samo posamezne administrativne enote): administrativne enote Voreio Aigaio, Anatoliki Makedonia, Thraki, Ipeiros in Peloponnisos
 8. Hrvaška (samo posamezne administrativne enote): administrativna enota Panonska Hrvaška
 9. Italija (samo posamezne administrativne enote): administrativne enote Piemonte, Ligurija, Lombardija, Abruzzo, Molise, Puglia, Sardinija, Provincia Autonoma di Bolzano/Bozen, Provincia Autonoma di Trento, Veneto, Furlanija - Julijska krajina, Emilia - Romagna, Toskana, Umbria, Marche in Lazio
 10. Malta
 11. Nemčija (samo posamezne administrativne enote): administrativne enote Bavarska, Berlin, Brandenburg, Bremen, Hamburg, Hessen, Mecklenburg - Vorpommern, Spodnja Saška, Severno Porenje-Vestfalija, Rheinland - Pfalz, Posarje, Saška, Sachsen - Anhalt, Schleswig-Holstein in Turingija
 12. Norveška (samo posamezne administrativne enote): administrativne enote Rogaland, Møre og Romsdal, Nordland, Viken, Innlandet, Vestland in Trøndelag
 13. Poljska
 14. Portugalska (samo posamezne administrativne enote): avtonomna regija Madeira
 15. Romunija
 16. Slovaška
 17. Španija (samo posamezne administrativne enote): administrativne enote Galicija, Comunitat Valenciana in Balearski otoki

Tretje države:

 1. Albanija
 2. Avstralija
 3. Bosna in Hercegovina
 4. Izrael
 5. Japonska
 6. Koreja
 7. Kosovo
 8. Nova Zelandija
 9. Ruanda
 10. Severna Makedonija
 11. Singapur
 12. Srbija
 13. Tajska

Vstop z območja na oranžnem seznamu

Oseba, ki prihaja z območja na oranžnem seznamu, lahko vstopi v Slovenijo brez napotitve v karanteno na domu, če predloži negativni test PCR ali test HAG, potrdilo o prebolelosti, potrdilo o cepljenju ali potrdilo o cepljenju za prebolevnike.

Oranžni seznam držav (velja od 19. junija 2021)

Vse države, ki niso izrecno navedene na zelenem, rdečem in temnordečem seznamu, spadajo med oranžne.

Države članice EU/schengenskega območja:

 1. Belgija
 2. Ciper
 3. Danska (samo posamezne administrativne enote): administrativne enote Hovedstaden, Sjælland, Midtjylland in Nordjylland
 4. Estonija
 5. Francija (samo posamezne administrativne enote): administrativne enote Ile-de-France, Centre-Val de Loire, Bourgogne-Franche-Comté, Normandija, Hauts-de-France, Grand Est, Pays de la Loire, Bretanja, Nouvelle-Aquitaine, Occitanie, Auvergne-Rhône-Alpes in Provence-Alpes-Côte d’Azur ter čezmorsko ozemlje Guadeloupe
 6. Grčija (samo posamezne administrativne enote): administrativne enote Attiki, Notio Aigaio, Kriti, Kentriki Makedonia, Dytiki Makedonia, Thessalia, Ionia Nisia, Dytiki Ellada in Sterea Ellada
 7. Hrvaška (samo posamezne administrativne enote): administrativne enote Jadranska Hrvaška, Mesto Zagreb in Severna Hrvatska
 8. Islandija
 9. Italija (samo posamezne administrativne enote): administrativne enote Valle d’Aosta/Vallée d’Aoste, Kampanja, Basilicata in Kalabrija
 10. Latvija
 11. Litva
 12. Luksemburg
 13. Madžarska
 14. Nemčija (samo posamezne administrativne enote): administrativna enota Baden-Württemberg
 15. Norveška (samo posamezne administrativne enote): administrativne enote Oslo, Vestfold og Telemark, Agder in Troms og Finnmark
 16. Portugalska (samo posamezne administrativne enote): administrativna enota Continente in avtonomna regija Azori
 17. Španija (samo posamezne administrativne enote): administrativne enote Principado de Asturias, Kantabrija, País Vasco, Comunidad Foral de Navarra, Comunidad de Madrid, Castilla y León, Extremadura, Katalonija, Región de Murcia, Ciudad de Ceuta, Ciudad de Melilla in Kanarski otoki
 18. Švedska (samo posamezne administrativne enote): administrativne enote Stockholm, Ostra Mellansverige, Sydsverige, Vastsverige in Mellersta Norrland
 19. Švica

Tretje države:

 1. Črna gora

Vstop z območja na rdečem seznamu

Oseba, ki prihaja z območja na rdečem seznamu, mora ob vstopu v Slovenijo predložiti test PCR (ni možnosti predložitve testa HAG). Po vstopu v Slovenijo se napoti v karanteno na domu za deset dni.

Osebi pa ni treba predložiti testa PCR in tudi ne bo napotena v karanteno na domu, če predloži potrdilo o cepljenju, potrdilo o prebolelosti ali potrdilo o cepljenju za prebolevnike.

Rdeči seznam držav (velja od 19. junija 2021)

Države članice EU/schengenskega območja:

 1. Andora
 2. Francija (samo posamezne administrativne enote): čezmorsko ozemlje La Réunion
 3. Nizozemska
 4. Španija (samo posamezne administrativne enote): administrativne enote Andaluzija, Aragonija, La Rioja in Castilla-La Mancha
 5. Švedska (samo posamezne administrativne enote): administrativne enote Smaland Med Oarna, Norra Mellansverige in Ovre Norrland

Tretje države:

 1. Afganistan
 2. Alžirija
 3. Angola
 4. Bahami
 5. Bangladeš
 6. Belize
 7. Belorusija
 8. Benin
 9. Burkina Faso
 10. Burundi
 11. Butan
 12. Čad
 13. Demokratična republika Kongo
 14. Dominikanska republika
 15. Džibuti
 16. Ekvatorialna Gvineja
 17. Eritreja
 18. Etiopija
 19. Filipini
 20. Gabon
 21. Gambija
 22. Gana
 23. Gruzija
 24. Gvajana
 25. Gvatemala
 26. Gvineja
 27. Gvineja Bissau
 28. Haiti
 29. Honduras
 30. Indonezija
 31. Irak
 32. Jemen
 33. Jordanija
 34. Južni Sudan
 35. Kamerun
 36. Katar
 37. Kazahstan
 38. Kenija
 39. Kirgizija
 40. Komori
 41. Kuba
 42. Liberija
 43. Libija
 44. Madagaskar
 45. Mali
 46. Maroko
 47. Mavretanija
 48. Mehika
 49. Niger
 50. Nigerija
 51. Nikaragva
 52. Oman
 53. Pakistan
 54. Panama
 55. Papua Nova Gvineja
 56. Republika Kongo
 57. Rusija
 58. Salvador
 59. Savdska Arabija
 60. Senegal
 61. Severna Koreja
 62. Sierra Leone
 63. Slonokoščena obala
 64. Somalija
 65. Srednjeafriška republika
 66. Sveta Lucija
 67. Tadžikistan
 68. Togo
 69. Turčija
 70. Turkmenistan
 71. Uzbekistan
 72. Venezuela
 73. Vzhodni Timor
 74. Združeni arabski emirati

Vstop z območja na temnordečem seznamu

Oseba, ki prihaja z območja na temnordečem seznamu, mora ob vstopu v Slovenijo predložiti test PCR (ni možnosti predložitve testa HAG). Po vstopu v Slovenijo se napoti v karanteno na domu za deset dni.

Osebi pa ni treba predložiti testa PCR in tudi ne bo napotena v karanteno na domu, če predloži potrdilo o cepljenju, potrdilo o prebolelosti ali potrdilo o cepljenju za prebolevnike.

Temnordeči seznam držav (velja od 19. junija 2021)

Države članice EU/schengenskega območja:

 1. Francija (samo posamezne administrativne enote): čezmorsko ozemlje Guyane
 2. Irska
 3. Lihtenštajn

Tretje države:

 1. Argentina
 2. Bahrajn
 3. Bocvana
 4. Bolivija
 5. Brazilija
 6. Čile
 7. Egipt
 8. Ekvador
 9. Esvatini
 10. Indija
 11. Iran
 12. Južna Afrika
 13. Kolumbija
 14. Kostarika
 15. Kuvajt
 16. Lesoto
 17. Malavi
 18. Maldivi
 19. Malezija
 20. Mongolija
 21. Mozambik
 22. Namibija
 23. Nepal
 24. Paragvaj
 25. Peru
 26. Sejšeli
 27. Sirija
 28. Sudan
 29. Surinam
 30. Šrilanka
 31. Tanzanija
 32. Trinidad in Tobago
 33. Tunizija
 34. Urugvaj
 35. Zambija
 36. Združeno kraljestvo Velike Britanije in Severne Irske
 37. Zelenortski otoki
 38. Zimbabve

Izjeme brez karantene in negativnega testa

Izjeme, ko oseba ne bo napotena v karanteno in tudi ne potrebuje negativnega testa

Vstop v Slovenijo se dovoli (ob predložitvi ustreznega dokaza za obstoj teh izjem) naslednjim kategorijam oseb, ki prihajajo z območja na oranžnem, rdečem in temnordečem seznamu:

 1. osebi, napoteni na opravljanje nalog v sektorju mednarodnega prevoza* ali z njega;
 2. osebi, ki izvaja prevoz blaga ali oseb v Republiko Slovenijo v gospodarskem prometu ali za tovorni ali potniški promet v tranzitu**, če zapusti Republiko Slovenijo v 8 urah po vstopu, in osebi, ki izvaja prevoz blaga ali oseb iz Republike Slovenije v gospodarskem prometu in se v Republiko Slovenijo vrača v 8 urah po izstopu iz nje;
 3. osebi, ki potuje v tranzitu** čez Republiko Slovenijo in jo zapusti najkasneje v 12 urah po vstopu;
 4. osebi z diplomatskim potnim listom***;
 5. predstavniku tujega varnostnega organa (policije ali pravosodja), ki izvršuje uradno nalogo in zapusti Republiko Slovenijo takoj, ko je po izvršitvi naloge to mogoče, in predstavniku slovenskega varnostnega organa (policije ali pravosodja), ki izvršuje uradno nalogo in se iz druge države vrača takoj, ko je po izvršitvi naloge to mogoče;
 6. osebi, ki je bila prepeljana v Republiko Slovenijo z reševalnim ali sanitetnim vozilom, in spremljevalnemu zdravstvenemu osebju v tem vozilu;
 7. otroku, ki še ni dopolnil 15 let in prehaja mejo skupaj z ožjim družinskim članom, ki ni napoten v karanteno na domu oziroma mu ni zavrnjen vstop v Republiko Slovenijo, ali v organizirani skupini v spremstvu vzgojitelja, učitelja ali skrbnika, ki ni napoten v karanteno na domu oziroma mu ni zavrnjen vstop v Republiko Slovenijo****;
 8. pripadniku služb zaščite in reševanja, zdravstva, policije, gasilcev ali drugi osebi, ki izvaja humanitarne prevoze ali nudi pomoč pri reševanju in odpravi posledic elementarnih nesreč, in se čez mejo vrača v 24 urah po prehodu meje;
 9. pripadniku Slovenske vojske, ki se vrača iz mednarodne operacije ali misije;
 10. pripadniku policije ali uslužbencu državnega organa, ki se vrača z napotitve na delo v tujini, ter uslužbencem državnih organov in akreditiranim novinarjem na službeni poti v tujini;
 11. osebi, ki dnevno ali občasno prehaja mejo zaradi vključenosti v vzgojo, izobraževanje ali znanstveno raziskovanje v Republiki Sloveniji ali državi članici Evropske unije ali schengenskega območja in to izkazuje z ustreznimi dokazili (to izjemo oseba lahko uveljavlja, če v istem dnevu vstopi in izstopi iz države);
 12. dvolastniku ali najemniku zemljišča v obmejnem območju ali na obeh straneh državne meje, ki prehaja državno mejo s sosednjo državo zaradi opravljanja kmetijsko-poljedelsko-gozdarskih del in se vrača čez mejo najpozneje v 10 urah po prehodu meje (ta izjema velja tudi za njegove ožje družinske člane***** in ostale osebe, ki imajo na istem naslovu prijavljeno stalno oziroma začasno prebivališče, kadar potujejo skupaj);
 13. osebi, ki mejo prehaja iz nujnih razlogov, vezanih na odpravo neposredne nevarnosti za zdravje, življenje, premoženje, nastanek materialne škode, ali iz poslovnih razlogov in se vrača čez mejo v 12 urah po prehodu meje;
 14. osebi, ki prevaža dnevnega šolarja (11. točka) in se čez mejo vrne takoj po opravljenem prevozu.

* Izjema za opravljanje nalog v sektorju mednarodnega prevoza velja za voznike s tovornim vozilom. Ko so vozniki brez tovornega vozila in v Sloveniji nimajo prijavljenega začasnega ali stalnega bivališča, lahko uveljavljajo izjemo, ki velja za voznike v mednarodnem prometu (1. točka prvega odstavka 7. člena odloka). Vozniki brez tovornega vozila, ki imajo v Sloveniji prijavljeno začasno ali stalno bivališče, pa te izjeme ne morejo uveljavljati.

** Tranzit pomeni, da mora oseba v 12 urah zapustiti Slovenijo, pri tem pa mora pot opraviti brez nepotrebnega in odvečnega ustavljanja ter zapuščanja tranzitne poti. Potniki lahko na poti opravijo nujna opravila v tranzitu, kot je točenje goriva, postanek za fiziološke potrebe, ne smejo pa tudi prenočevati. Oseba v tranzitu mora imeti s sabo veljavno potovalno listino (tudi vizum ali dovoljenje za prebivanje, ko je to potrebno) ter dokument o namenu in cilju tranzita (od 14. julija 2020 naprej morajo dokument o namenu in cilju tranzita predložiti samo nerezidenti EU; za rezidente EU zadostuje veljavna potovalna listina). Osebi, za katero se predvideva, da zaradi ukrepov sosednjih držav ne bo mogla zapustiti ozemlja Slovenije, se vstop v Slovenijo ne dovoli.

*** Osebe, ki so jim mednarodne organizacije izdale laissez-passer potovalni dokument, in z vabilom ali potrdilom, ki ga izda državni organ Republike Slovenije, ter izkažejo službeni namen svojega obiska v Sloveniji, se obravnavajo enako kakor imetniki diplomatskih potnih listov.

**** Če otrok iz 7. točke potuje v spremstvu drugih družinskih članov (na primer starih staršev, strica, tete), mora oseba ob vstopu v Slovenijo predložiti podpisano in overjeno pooblastilo staršev, zakonitega zastopnika ali skrbnika.

***** Za ožjega družinskega člana štejejo zakonec, zunajzakonski partner, partner iz sklenjene in nesklenjene partnerske zveze, razvezani zakonec, partner, ki mu je s sodno odločbo prisojena preživnina, ter njihovi starši in otroci.

Izjeme brez karantene in z negativnim rezultatom testa PCR ali testa HAG, ki ni starejši od sedem dni od dneva odvzema brisa 

Vstop v Slovenijo se brez napotitve v karanteno na domu dovoli tudi naslednjim kategorijam oseb, ki prihajajo z območja na oranžnem, rdečem ali temnordečem seznamu, če predložijo negativni rezultat testa PCR ali testa HAG na virus SARS-CoV-2, ki ni starejši od sedem dni od dneva odvzema brisa:

 1. čezmejnemu delovnemu migrantu, ki ima delovno razmerje v eni od držav članic Evropske unije ali schengenskega območja, za kar ima dokazilo oziroma s podpisano izjavo utemelji razlog za prehajanje meje kot delovni migrant, in se vrača v 5 dneh po prehodu meje;
 2. osebi, ki je napotena na ali z čezmejnega opravljanja storitev v eni od držav članic Evropske unije ali schengenskega območja, za kar ima dokazilo oziroma s podpisano izjavo utemelji razlog za prehajanje meje in se vrača najkasneje v 5 dneh po prehodu meje;
 3. osebi, ki je naročena na zdravstveno storitev v Republiki Sloveniji in se čez mejo vrne takoj po opravljeni storitvi. Če je na zdravstveno storitev naročena mladoletna oseba, lahko pod enakimi pogoji vstopi njen skrbnik, če potujeta skupaj;
 4. osebi, ki mejo prehaja iz družinskih razlogov zaradi izvajanja starševske skrbi in stikov z otrokom ali zaradi vzdrževanja stikov z zakoncem, zunajzakonskim partnerjem, partnerjem iz sklenjene in nesklenjene partnerske zveze, in se čez mejo vrača v 72 urah po prehodu meje. Ta izjema velja tudi za ožje družinske člane in ostale osebe, ki imajo na istem naslovu prijavljeno stalno oziroma začasno prebivališče, kadar potujejo skupaj.

Oseba, ki uveljavlja izjemo, mora policiji predložiti dokaze za obstoj teh izjem, sicer se napoti v karanteno na domu.

Izjema brez karantene in z negativnim rezultatom testa PCR ali testa HAG, ki ni starejši od tri dni od dneva odvzema brisa

Vstop v Slovenijo se brez napotitve v karanteno na domu dovoli tudi:

 • državljanu države članice Evropske unije ali schengenskega območja, ki prihaja iz druge članice Evropske unije ali schengenskega območja, kjer je opravljal varstvo in pomoč osebam, ki so potrebne podpore, oskrbo ali nego družinskih članov, vzdrževalna dela na zasebnem objektu ali zemljišču, ki ga ima v lasti, najemu ali uporabi, in se čez mejo vrača v 72 urah po prehodu meje,

če predloži negativni rezultat testa PCR ali testa HAG na virus SARS-CoV-2, ki ni starejši od 72 ur od dneva odvzema brisa.

Izjema v delu, ki se nanaša na opravljanje vzdrževalnih del na zasebnem objektu ali zemljišču, velja tudi za ožje družinske člane posameznika in ostale osebe, ki imajo s posameznikom na istem naslovu prijavljeno stalno oziroma začasno prebivališče, kadar potujejo skupaj.

Oseba, ki uveljavlja izjemo, mora policiji predložiti dokaze za obstoj teh izjem, sicer se napoti v karanteno na domu.

Prehajanje državne meje s Hrvaško

Na zelenem seznamu je administrativna enota Panonska Hrvaška. Na oranžnem seznamu so ostale tri administrativne enote Jadranska Hrvaška, Mesto Zagreb in Severna Hrvaška (velja od 19. junija 2021).

Oseba, ki prihaja z območja na zelenem seznamu, lahko vstopi v Slovenijo brez napotitve v karanteno na domu. Ob vstopu pa mora predložiti dokazilo, da je pred vstopom najmanj pet dni neprekinjeno prebivala na območju, ki je na zelenem seznamu. Oseba mora dokazilo predložiti le za obdobje od odhoda iz Slovenije do vrnitve vanjo, če je to obdobje krajše od petih dni. Torej osebi, ki zapusti Slovenijo in se vanjo vrne prej kot v petih dneh, po vrnitvi ni treba priložiti dokazila o neprekinjenem petdnevnem bivanju, ampak le za obdobje, ko ni bila v Sloveniji. Če ne predloži ustreznih dokazil, se šteje, da prihaja z območja na temnordečem seznamu.

Oseba, ki prihaja z območja na oranžnem seznamu, lahko vstopi v Slovenijo brez napotitve v karanteno na domu, če predloži negativni test PCR ali test HAG, potrdilo o prebolelosti, potrdilo o cepljenju ali potrdilo o cepljenju za prebolevnike.

Pred vstopom na Hrvaško lahko potniki svoje podatke že vnaprej pošljejo prek namenske spletne strani hrvaškega Ministrstva za notranje zadeve Enter Croatia.

Pomembno obvestilo: pred potovanjem na Hrvaško obvezno preverite njihove pogoje za vstop in ukrepe na mejah.

Od 15. junija 2020 znova obratujejo vsi mejni prehodi za obmejni promet na meji s Hrvaško. Prek teh mejnih prehodov lahko prestopajo državno mejo državljani Slovenije in Hrvaške ter osebe, za katere velja pravica do prostega gibanja po pravu Unije.

Prehajanje državne meje z Italijo

Na zelenem seznamu so administrativne enote Piemonte, Ligurija, Lombardija, Abruzzo, Molise, Puglia, Sardinija, Provincia Autonoma di Bolzano/Bozen, Provincia Autonoma di Trento, Veneto, Furlanija - Julijska krajina, Emilia - Romagna, Toskana, Umbria, Marche in Lazio. Na oranžnem seznamu so administrativne enote: Valle d’Aosta/Vallée d’Aoste, Kampanja, Basilicata in Kalabrija (velja od 19. junija 2021).

Oseba, ki prihaja z območja na zelenem seznamu, lahko vstopi v Slovenijo brez napotitve v karanteno na domu. Ob vstopu pa mora predložiti dokazilo, da je pred vstopom najmanj pet dni neprekinjeno prebivala na območju, ki je na zelenem seznamu. Oseba mora dokazilo predložiti le za obdobje od odhoda iz Slovenije do vrnitve vanjo, če je to obdobje krajše od petih dni. Torej osebi, ki zapusti Slovenijo in se vanjo vrne prej kot v petih dneh, po vrnitvi ni treba priložiti dokazila o neprekinjenem petdnevnem bivanju, ampak le za obdobje, ko ni bila v Sloveniji. Če ne predloži ustreznih dokazil, se šteje, da prihaja z območja na temnordečem seznamu.

Oseba, ki prihaja z območja na oranžnem seznamu, lahko vstopi v Slovenijo brez napotitve v karanteno na domu, če predloži negativni test PCR ali test HAG, potrdilo o prebolelosti, potrdilo o cepljenju ali potrdilo o cepljenju za prebolevnike.

Kontrolne točke

Kontrolne točke na cestnih povezavah na mejnem območju z Italijo se z 28. aprilom 2021 ukinejo.

Pomembno obvestilo: pred potovanjem v Italijo obvezno preverite njihove pogoje za vstop in ukrepe na mejah.

Prehajanje državne meje z Avstrijo

Avstrija je na zelenem seznamu (velja od 19. junija 2021).

Oseba, ki prihaja z območja na zelenem seznamu, lahko vstopi v Slovenijo brez napotitve v karanteno na domu. Ob vstopu pa mora predložiti dokazilo, da je pred vstopom najmanj pet dni neprekinjeno prebivala na območju, ki je na zelenem seznamu. Oseba mora dokazilo predložiti le za obdobje od odhoda iz Slovenije do vrnitve vanjo, če je to obdobje krajše od petih dni. Torej osebi, ki zapusti Slovenijo in se vanjo vrne prej kot v petih dneh, po vrnitvi ni treba priložiti dokazila o neprekinjenem petdnevnem bivanju, ampak le za obdobje, ko ni bila v Sloveniji. Če ne predloži ustreznih dokazil, se šteje, da prihaja z območja na temnordečem seznamu.

Kontrolne točke

Kontrolne točke na cestnih povezavah na mejnem območju z Avstrijo se z 28. aprilom 2021 ukinejo.

Od 15. januarja 2021 je za vstop v Avstrijo obvezna elektronska registracija.

Pomembno obvestilo: pred potovanjem v Avstrijo obvezno preverite njihove pogoje za vstop in ukrepe na mejah.

Prehajanje državne meje z Madžarsko

Madžarska je na oranžnem seznamu (velja od 19. junija 2021).

Oseba, ki prihaja z območja na oranžnem seznamu, lahko vstopi v Slovenijo brez napotitve v karanteno na domu, če predloži negativni test PCR ali test HAG, potrdilo o prebolelosti, potrdilo o cepljenju ali potrdilo o cepljenju za prebolevnike.

Kontrolne točke

Kontrolne točke na cestnih povezavah na mejnem območju z Madžarsko se z 22. majem 2021 ukinejo.

Pomembno obvestilo: pred potovanjem na Madžarsko obvezno preverite njihove pogoje za vstop in ukrepe na mejah.

Od 1. maja 2021 velja dogovor med Slovenijo in Madžarsko o vzajemnem priznavanju potrdil o cepljenju/imunosti proti covidu-19, ki so izdana v Sloveniji oziroma na Madžarskem. Na madžarskem potrdilu je naveden datum prejema drugega odmerka cepiva (kadar je drugi odmerek potreben) oziroma datum poteka veljavnosti dokumenta v primeru oseb, ki so prebolele covid-19.