Skoči do osrednje vsebine

Cepljenje proti covid-19

Samo z zaščitnimi ukrepi ni možno dovolj učinkovito preprečevati novih okužb z virusom SARS-COV-2, zato pričakujemo, da bomo to dosegli z ustrezno precepljenostjo prebivalcev z varnimi in učinkovitimi cepivi. Cilji cepljenja so preprečiti širjenje novega koronavirusa in zmanjšati možne zdravstvene posledice okužbe s covid-19 in s tem škodljivih posledic za našo družbo.

S cepljenjem ne zaščitimo samo sebe, temveč zaščitimo tudi zdravje naših družinskih članov, prijateljev, sosedov, znancev, sodelavcev in drugih prebivalcev.

Cepljenje je enostaven, varen in najučinkovitejši ukrep za zaščito pred covid-19

Cepljenje proti covid-19 bo pripomoglo, da bomo spet v polni meri zagnali vsa področja življenja. Ključno je, da zaščitimo svoje zdravje ter tudi zdravje svoje družine, prijateljev, sosedov, znancev in sodelavcev. 

Slovenija želi s cepljenjem proti covid-19 doseči tri cilje:

  • zmanjšati umrljivost zaradi covid-19,
  • zmanjšati število hospitalizacij,
  • zaščiti prebivalce, ki so najbolj izpostavljeni okužbam. 

Še vedno pa je do precepljenosti populacije potrebno upoštevati samozaščitne ukrepe za preprečevanje širjenja koronavirusa, kot so mehurčki, uporaba maske, umivanje in razkuževanje rok, razdalja 2 metra, pogosto zračenje prostora in druge ukrepe, ki jih odreja zdravstvena stroka. 

Cepljenje in cepilni centri

Cepljenje je brezplačno in zagotovljeno vsem, ki imajo stalno ali začasno prebivališče v Republiki Sloveniji, ne glede na to, ali so zavarovani. V Sloveniji se lahko cepijo tudi osebe, zaposlene v Sloveniji.  Sredstva za nakup cepiva in stroške za izvedbo cepljenja so zagotovljena v proračunu Republike Slovenije.

Cepilni centri po statističnih regijah

Cepilni centri po državi delujejo po določenih urnikih izvajalcev cepljenja. V večini so cepilni centri v zdravstvenih domovih. O delovanju posameznega cepilnega centra lahko izveste na spletni strani centra. Centri objavljajo tudi urnike cepljenja in cepivo. 

Pomurje 

Podravje

Koroška

 Savinjska 

Zasavje

 Posavje

Jugovzhodna Slovenija

Osrednja Slovenija

Gorenjska

Primorsko - notranjska

Goriška

Obalno - kraška

Nacionalna strategija cepljenja proti covid-19