Skoči do osrednje vsebine

Cepljenje proti covid-19

Samo z zaščitnimi ukrepi ni možno dovolj učinkovito preprečevati novih okužb z virusom SARS-COV-2, zato pričakujemo, da bomo to dosegli z ustrezno precepljenostjo prebivalcev z varnimi in učinkovitimi cepivi. Cilji cepljenja so preprečiti širjenje novega koronavirusa in zmanjšati možne zdravstvene posledice okužbe s covid-19 in s tem škodljivih posledic za našo družbo.

S cepljenjem ne zaščitimo samo sebe, temveč zaščitimo tudi zdravje naših družinskih članov, prijateljev, sosedov, znancev, sodelavcev in drugih prebivalcev.

Cepljenje je enostaven, varen in najučinkovitejši ukrep za zaščito pred covidom-19

Cepljenje proti covidu-19 bo pripomoglo, da bomo spet v polni meri zagnali vsa področja življenja. Ključno je, da zaščitimo svoje zdravje ter tudi zdravje svoje družine, prijateljev, sosedov, znancev in sodelavcev. 

Slovenija želi s cepljenjem proti covidu-19 doseči tri cilje:

  • zmanjšati umrljivost zaradi covida-19,
  • zmanjšati število hospitalizacij,
  • zaščiti prebivalce, ki so najbolj izpostavljeni okužbam. 

Še vedno pa je do precepljenosti populacije potrebno upoštevati samozaščitne ukrepe za preprečevanje širjenja koronavirusa, kot so mehurčki, uporaba maske, umivanje in razkuževanje rok, razdalja 2 metra, pogosto zračenje prostora in druge ukrepe, ki jih odreja zdravstvena stroka. 

Veljavnost EU covid potrdila o cepljenju

Dokazilo o cepljenju osebe s statusom cepljene osebe (2/2, 1/1 za cepljene z Janssnom ali za enkrat cepljene prebolevnike v 180 dneh po PCR testu) poteče po 270 dneh od prejema zadnjega odmerka cepiva in je glede tega usklajeno z Uredbo (EU) 2021/953 Evropskega parlamenta in Sveta z dne 14. junija 2021 o okviru za izdajanje, preverjanje in priznavanje interoperabilnih potrdil o cepljenju, testu in preboleli bolezni v zvezi s COVID-19 (digitalno COVID potrdilo EU) za olajšanje prostega gibanja med pandemijo COVID-19.

Omenjeno določilo o 270 dneh veljavnosti za potrdila 2/2 ali 1/1 velja le za osebe nad 18 let. Osebe pod 18 let v Sloveniji trenutno nimajo omejenega trajanja EU DCP potrdila o cepljenju (2/2 ali 1/1), zato je v Sloveniji veljavnost njihovega potrdila neomejena. 

Ko se oseba s statusom cepljene osebe cepi s poživitvenim odmerkom cepiva, pridobi novo EU covid potrdilo o cepljenju s poživitvenim odmerkom (z oznako 3/3 ob cepljenju osebe z 2/2 potrdilom ali 2/1 ob cepljenju osebe z 1/1 potrdilom z mRNA cepivom) s trenutno neomejeno veljavnostjo. Osebi se potrdilo o cepljenju s poživitvenim odmerkom izda ob prejetem poživitvenem odmerku tudi, če je od zadnjega prejetega odmerka cepiva minilo več kot 270 dni.

Veljavnost EU covid potrdila o cepljenju in prebolevnosti

Sistem cepljenja QR koda Rok veljavnosti potrdila
Trikrat cepljeni - cepljeni s poživitvenim odmerkom (zadnji odmerek Pfizer ali Moderna) 3/3 neomejeno
Preboleli + cepljeni (v 180 dneh; do 14. septembra 2021 v 240 dneh) + cepljeni s Pfizer ali Moderna (kadarkoli kasneje) 2/1 neomejeno
Cepljeni z Janssen + cepljeni s Pfizer ali Moderna 2/1 neomejeno
Cepljeni+ preboleli + cepljeni s Pfizer ali Moderna 2/1 neomejeno
Enkrat cepljeni z Janssen 1/1 270 dni od cepljenja
Preboleli + cepljeni (v 180 dneh; do 14. septembra 2021 v 240 dneh) 1/1 270 dni od cepljenja
Dvakrat cepljeni 2/2 270 dni od cepljenja
Cepljeni z Janssen + cepljeni z Astra Zeneca 2/2 270 dni od cepljenja
Cepljeni z Janssen + cepljeni Janssen 2/2 270 dni od cepljenja
Cepljeni + cepljeni + preboleli 2/2+ pozitivni rezultat PCR (kot potrdilo o prebolevnosti) 270 dni po cepljenju oziroma 180 dni po prebolevnosti (od pozitivnega rezultata PCR)
Preboleli pozitivni rezultat PCR (kot potrdilo o prebolevnosti) 180 dni po prebolevnosti (od pozitivnega rezultata PCR)

Osebe po cepljenju brezplačno v zVem (ali proti plačilu stroškov izdaje v vsaki lekarni) takoj pridobijo novo EU covid potrdilo z novo oznako veljavnosti iz zgornje tabele. 

V primeru kasneje prebolelega covid-19 se osebam, ki imajo EU covid potrdilo z veljavnostjo neomejeno, njihovo potrdilo ne spremeni. To so osebe, ki so trikrat cepljene (3/3), ali so prebolevnik + cepljen + cepljen (2/1) ali cepljen z Janssen + cepljen mRNA (2/1), ali od 16. marca naprej cepljen + prebolevnik + cepljen (2/1).

Dvakrat cepljenim mladoletnim do 18 leta EU covid potrdilo z oznako 2/2 velja 270 dni, po odloku pa je za izpolnjevanje pogoja PCT v Sloveniji veljavnost njihovega potrdila neomejena. 

Cepljenje in cepilni centri

Cepljenje je brezplačno in zagotovljeno vsem, ki imajo stalno ali začasno prebivališče v Republiki Sloveniji, ne glede na to, ali so zavarovani. V Sloveniji se lahko cepijo tudi osebe, zaposlene v Sloveniji.  Sredstva za nakup cepiva in stroške za izvedbo cepljenja so zagotovljena v proračunu Republike Slovenije.

Cepilni centri po statističnih regijah

Cepilni centri po državi delujejo po določenih urnikih izvajalcev cepljenja. V večini so cepilni centri v zdravstvenih domovih. O delovanju posameznega cepilnega centra lahko izveste na spletni strani centra. Centri objavljajo tudi urnike cepljenja in cepivo. 

Pomurje 

Podravje

Koroška

 Savinjska 

Zasavje

 Posavje

Jugovzhodna Slovenija

Osrednja Slovenija

Gorenjska

Primorsko - notranjska

Goriška

Obalno - kraška

Nacionalna strategija cepljenja proti covid-19