Skoči do osrednje vsebine

Ministrstvo za zunanje zadeve

Koronavirus (SARS-CoV-2)

Aktualne informacije in navodila najdete na strani Koronavirus (SARS-CoV-2).

Se želite cepiti proti covid-19? Prijavite se!

Na pametne telefone si namestimo aplikacijo #OstaniZdrav, ki nam sporoči, ali smo bili v stiku z okuženo osebo.

Nosimo zaščitno masko, redno si umivajmo in razkužujmo roke, poskrbimo za pravilno higieno kašlja ter ohranimo medosebno razdaljo dveh metrov.

Obvestilo Ministrstva za zunanje zadeve

Zaradi še vedno prisotne možnosti okužbe z virusom COVID-19 slovenskim državljanom svetujemo, da pri načrtovanju poti v tujino spremljajo širjenje virusa in njegove prisotnosti na območju načrtovane poti ter preverijo pogoje vstopa v ciljno državo ter upoštevajo odločitve tamkajšnjih oblasti. Slovenskim državljanom, ki se vračajo v domovino, priporočamo upoštevanje priporočil Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

Pri vstopu državljanov tretjih držav v Slovenijo na zunanji schengenski meji še vedno veljajo omejitve nenujnih potovanj. Aktualne informacije o določanju nujnosti potovanj najdete na strani policije, o prehajanju meja, ukrepih na meji ob vstopu v Slovenijo in sezname držav pa na posebni strani Prehajanje meja.

 • Minister za zunanje zadeve dr. Anže Logar se je v vlogi visokega predstavnika Slovenije za odnose med Svetom EU in Evropskim parlamentom med 13. in 16. septembrom 2021 udeležil plenarnega zasedanja Evropskega parlamenta. V imenu Sveta Evropske unije je zagotovil zavezanost prizadevanjem za zaščito evropskih demokracij in spoštovanju pravne države znotraj EU ter napredku pri zakonodajnem postopku za sveženj Pripravljeni na 55.

 • Minister za zunanje zadeve dr. Anže Logar se je v Strasbourgu srečal z generalno sekretarko Sveta Evrope Marijo Pejčinović Burić. Predstavil ji je prednostne naloge predsedovanja Slovenije Svetu EU – gre za teme, ki so prav tako v središču delovanja Sveta Evrope. Med pogovori sta se dotaknila pristopa EU k Evropski konvenciji o človekovih pravicah (EKČP), ki je predviden z Lizbonsko pogodbo. Sogovornika sta pregledala tudi druge aktualne politične in strateške usmeritve v delovanju te najstarejše vseevropske mednarodne organizacije, predvsem v luči pandemije covida-19. Srečanje je hkrati predstavljalo odlično priložnost za pregled sodelovanja med Svetom Evrope in Slovenijo.

 • Danes je v okviru 53. Mednarodnega obrtnega sejma v Celju potekal 10. dan slovenske gospodarske diplomacije. Dogodka so se udeležili tuji veleposlaniki in častni konzuli v Republiki Sloveniji ter številni predstavniki slovenskih podjetij in institucij. "Gospodarska diplomacija je pomemben del zunanjepolitičnih aktivnosti Slovenije in predstavlja splet akterjev in vzvodov, preko katerih odpiramo vrata slovenskemu gospodarstvu na tujih trgih," je v uvodnem nagovoru poudaril državni sekretar dr. Raščan.

Aktualno

 • Konzultacije generalnih direktorjev za zadeve EU Slovenije in Portugalske

  Generalna direktorica za zadeve EU Barbara Sušnik je v Lizboni opravila konzultacije z generalnim direktorjem za evropske zadeve na Ministrstvu za zunanje zadeve Portugalske Ruijem Vinhasom. Konzultacije so potekale v okviru odličnega sodelovanja v triu predsedujočih držav Svetu EU Nemčije, Portugalske in Slovenije. Glavna pozornost je bila namenjena pregledu dvostranskih odnosov ter izmenjavi stališč glede aktualnih evropskih in mednarodnih vprašanj.

 • Seminar za predstavnice venezuelskih demokratičnih sil

  Med 14. in 17. septembrom 2021 je potekal spletni seminar o tehnikah pogajanj in opolnomočenju žensk za predstavnice venezuelskih demokratičnih sil, ki sta ga ob podpori Ministrstva za zunanje zadeve izvedla Center za evropsko prihodnost (CEP) in Evropski inštitut za javno upravo (EIPA). Udeleženke seminarja je uvodoma nagovoril Bogdan Batič, namestnik generalnega direktorja za skupno zunanjo in varnostno politiko.

 • Državni sekretar Dovžan na okrogli mizi o vključenosti Zahodnega Balkana v dialog o prihodnosti Evrope

  Državni sekretar Gašper Dovžan se je na povabilo nadomestnega ministra na Ministrstvu za zunanje zadeve Grčije Miltiadisa Varvitsiotisa v Solunu v funkciji so-predsedujočega Konferenci o Prihodnosti Evrope udeležil okrogle mize z naslovom "Zahodni Balkan se vključi v dialog o prihodnosti Evrope".

Dogodki

 
New York

Minister Logar na zasedanju Generalne skupščine ZN v New Yorku

Minister za zunanje zadeve dr. Anže Logar se bo med 20. in 24. septembrom 2021 udeležil 76. zasedanja Generalne skupščine Organizacije Združenih narodov (GS OZN). Ob robu zasedanja bo sodeloval na ministrskih dogodkih, ki bodo organizirani v času splošne razprave. Predvidenih je tudi več dvostranskih srečanj.

 

Biro Odbora Regij

Državni sekretar Gašper Dovžan bo kot častni gost nagovoril člane Biroja Odbora regij.

 
Strasbourg

Konferenca o Prihodnosti Evrope

Državni sekretar Gašper Dovžan se bo udeležil drugega panela Konference o Prihodnosti Evrope (CoFE) z naslovom "European democrasy/values rights, rules of law, security".

 
Bruselj

Neformalno zasedanje delovne skupine za razvojno sodelovanje in mednarodna partnerstva

Na Stalnem predstavništvu Republike Slovenije pri Evropski uniji bo slovensko predsedstvo Svetu Evropske unije gostilo neformalno srečanje delovne skupine za razvojno sodelovanje in mednarodna partnerstva (CODEV-PI). Osrednja tema zasedanja bo tematika celovitega pristopa do vode v zunanjem delovanju Evropske unije. Udeleženci bodo skozi obravnavo vode osvetlili različne razvojne vidike, od zdravja in prehranske varnosti do izobraževanja mladih, znanosti in raziskav, ter možnosti za krepitev odpornosti na pandemije in druge krize. Posebna pozornost bo namenjena tudi zagotavljanju enakosti spolov, področju, ki je predpogoj za trajnostni razvoj, a je zaradi pandemije močno na udaru.

 
Ljubljana, Ministrstvo za zunanje zadeve

Sprejem srbske pravosodne delegacije

Namestnik generalnega direktorja Bogdan Batič bo v imenu Ministrstva za zunanje zadeve sprejel srbsko pravosodno delegacijo.