Skoči do osrednje vsebine

Ministrstvo za zunanje zadeve

Koronavirus (SARS-CoV-2)

Aktualne informacije in navodila najdete na strani Koronavirus (SARS-CoV-2).

Se želite cepiti proti covid-19? Prijavite se!

Na pametne telefone si namestimo aplikacijo #OstaniZdrav, ki nam sporoči, ali smo bili v stiku z okuženo osebo.

Nosimo zaščitno masko, redno si umivajmo in razkužujmo roke, poskrbimo za pravilno higieno kašlja ter ohranimo medosebno razdaljo dveh metrov.

Obvestilo Ministrstva za zunanje zadeve

Zaradi še vedno prisotne možnosti okužbe z virusom COVID-19 slovenskim državljanom svetujemo, da pri načrtovanju poti v tujino spremljajo širjenje virusa in njegove prisotnosti na območju načrtovane poti ter preverijo pogoje vstopa v ciljno državo ter upoštevajo odločitve tamkajšnjih oblasti. Slovenskim državljanom, ki se vračajo v domovino, priporočamo upoštevanje priporočil Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

Pri vstopu državljanov tretjih držav v Slovenijo na zunanji schengenski meji še vedno veljajo omejitve nenujnih potovanj. Aktualne informacije o določanju nujnosti potovanj najdete na strani policije, o prehajanju meja, ukrepih na meji ob vstopu v Slovenijo in sezname držav pa na posebni strani Prehajanje meja.

 • Državni sekretar Gašper Dovžan se je danes udeležil videokonference ministrov in državnih sekretarjev za evropske zadeve. Člani Sveta za splošne zadeve so dopoldne v okviru letnega dialoga o vladavini prava osrednjo pozornost namenili razpravi o razmerah v petih državah članicah EU – v Nemčiji, Irski, Grčiji, Španiji in Franciji, in sicer na podlagi prvega letnega poročila Evropske komisije, ki je bilo objavljeno septembra 2020.

 • Državni sekretar dr. Stanislav Raščan se je udeležil 69. zasedanja Gospodarske komisije Združenih narodov za Evropo (UNECE), ki poteka 20. in 21. aprila 2021 v virtualni obliki. Tokratno zasedanje je posvečeno temi "Promocija krožnega gospodarstva in trajnostne rabe naravnih virov v UNECE regiji".

 • Državni sekretar dr. Stanislav Raščan se je v imenu Ministrstva za zunanje zadeve udeležil virtualnega odprtja razstave o antropologinji dr. Branislavi Sušnik "La Doctora: življenje in delo slovenske znanstvenice v Paragvaju".

Aktualno

 • Konzultacije DS Dovžana z državnim sekretarjem v nemškem zunanjem ministrstvu Miguelom Bergerjem

  Državni sekretar (DS) Gašper Dovžan je imel pred bližajočim se predsedovanjem Slovenije Svetu Evropske unije videokonferenčne konzultacije z državnim sekretarjem Miguelom Bergerjem, ki je na nemškem zunanjem ministrstvu pristojen za politične sektorje in evropsko politiko, odnose z ZDA, Rusko federacijo, Bližnji Vzhod, Afriko in Azijo.

 • Zunanji ministri Evropske unije o razmerah v Etiopiji in Ukrajini

  Minister za zunanje zadeve dr. Anže Logar se je danes udeležil videokonferenčnega zasedanja Sveta Evropske unije za zunanje zadeve. Ministri so razpravo posvetili razmeram v Etiopiji in v Ukrajini. Opravili so tudi neformalni pogovor z ministrom za zunanje zadeve Ukrajine Dmytrom Kulebo.

 • Skupno pismo zunanjih ministrov Slovenije in Portugalske

  V današnjem Delu je bilo objavljeno skupno pismo ministra za zunanje zadeve dr. Anžeta Logarja in portugalskega zunanjega ministra Augusta Santosa Silve o ciljih portugalskega in slovenskega predsedovanja Svetu EU. Celotno pismo objavljamo spodaj.

Dogodki

 • Tretja mednarodna konferenca Dnevi Latinske Amerike in Karibov

  Ministrstvo za zunanje zadeve bo med 19. in 23. aprilom 2021 pod okriljem Blejskega strateškega foruma organiziralo tretjo mednarodno konferenco Dnevi Latinske Amerike in Karibov (Dnevi LAK). Zaradi pandemije covida-19 bo mednarodna konferenca letos virtualna, uvodni nagovor pa bo imel minister za zunanje zadeve dr. Anže Logar. Konferenca bo potekala v angleškem jeziku.

  Ministrstvo za zunanje zadeve, Ljubljana
 • Tristransko srečanje zunanjih ministrov Slovenije, Hrvaške in Italije

  Minister za zunanje zadeve dr. Anže Logar bo v sredo, 21. aprila 2021, na Brdu pri Kranju gostil hrvaškega zunanjega ministra Gordana Grlića Radmana in italijanskega zunanjega ministra Luigija Di Maia.

  Brdo pri Kranju