Skoči do osrednje vsebine

Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve

Obvestilo Ministrstva za zunanje in evropske zadeve

Zaradi še vedno prisotne možnosti okužbe z virusom COVID-19 slovenskim državljanom svetujemo, da pri načrtovanju poti v tujino spremljajo širjenje virusa in njegove prisotnosti na območju načrtovane poti ter preverijo pogoje vstopa v ciljno državo ter upoštevajo odločitve tamkajšnjih oblasti. Slovenskim državljanom, ki se vračajo v domovino, priporočamo upoštevanje priporočil Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

  • 27. januar je dan, ki ga je kot Mednarodni dan spomina na žrtve holokavsta razglasila Generalna skupščina Organizacije združenih narodov (OZN) v New Yorku leta 2005. To je dan, ko se v svetovni skupnosti spominjamo osvoboditve uničevalnega taborišča Auschwitz-Birkenau in milijonov žrtev druge svetovne vojne, med njimi v tem in drugih koncentracijskih taboriščih.

  • 26. posvet slovenske diplomacije, ki je potekal 25. in 26. januarja na Brdu pri Kranju in se ga je udeležilo 55 vodij slovenskih diplomatskih predstavništev in konzulatov ter številni predstavniki Ministrstva za zunanje in evropske zadeve, je zarisal nove smernice slovenske zunanjepolitične strategije.

  • Ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon je na uradnem obisku gostila ministra za zunanje zadeve, Evropsko unijo in sodelovanje Kraljevine Španije Joséja Manuela Albaresa Bueno, ki je bil hkrati častni gost 26. posveta slovenske diplomacije. Govorila sta predvsem o dvostranskih odnosih, dotaknila pa sta se tudi feministične zunanje politike, ki jo Španija uveljavlja kot zunanjepolitični koncept.

Novice

Dogodki

 
Vatikan

Državni sekretar Štucin v Vatikanu

Državni sekretar Štucin se bo v Vatikanu srečal z Mirosławom Stanisławom Wachowskim, podsekretarjem Sekcije za odnose z državami in mednarodnimi organizacijami.

  do
Nordijski center Planica

Tuji veleposlaniki in diplomati v Planico

V okviru dogodkov Business-to-Diplomacy (B2D) Ministrstva za zunanje in evropske zadeve bo v Planici potekalo srečanje tujih diplomatskih in konzularnih predstavnikov, ki jih bo gostil državni sekretar Samuel Žbogar.