Skoči do osrednje vsebine

Ministrstvo za pravosodje

 • Ministrstvo za pravosodje je v tem tednu zaključilo s postopkom prehoda na nov informacijski sistem Centralne kazenske evidence, ki bo omogočil hitrejšo obdelavo zahtevkov in olajšal elektronsko poslovanje tako z (domačimi in tujimi) državnimi organi, kot z državljankami in državljani. Ključna novost je možnost izdaje potrdil o nekaznovanosti na elektronski naslov posameznika.

 • Glavni cilj protokola je, da se posameznik lahko seznani s tem, kako drugi obdelujejo njegove osebne podatke, da lahko razume in tudi nadzoruje takšno obdelavo, ki je delno ali v celoti avtomatizirana. Vsaka obdelava osebnih podatkov mora biti zakonita, poštena in pregledna z vidika posameznikov, na katere se takšni podatki nanašajo, slediti pa mora točno določenemu namenu.

 • Na MLA diplomatski konferenci v Ljubljani je bila danes sprejeta Konvencija o mednarodnem sodelovanju pri preiskavah in pregonu genocida, hudodelstev zoper človečnost, vojnih hudodelstev in drugih mednarodnih hudodelstev, ki bo nosila ime Ljubljansko - haaška konvencija. »Gre za velik korak za mednarodno kazensko pravosodje in celotno mednarodno skupnost,« je poudarila ministrica dr. Švarc Pipan.

Novice

 • Mednarodni dan otrok – žrtev nasilja

  4. junija obeležujemo Mednarodni dan otrok – žrtev nasilja. Dan je posvečen vsem otrokom, ki so žrtve fizičnega, psihičnega ali spolnega nasilja.

 • Zakon o zaščiti prijaviteljev – izteka se rok za vzpostavitev prijavnih poti

  23. maja 2023 poteče rok za vzpostavitev notranjih in zunanjih prijavnih poti po Zakonu o zaščiti prijaviteljev, in sicer za državne organe in za zavezance v zasebnem sektorju z več kot 250 zaposlenimi. Osebe, ki zaznajo kršitev predpisov v svojem delovnem okolju, lahko to prijavijo v svoji delovni organizaciji. Zaupniki, ki bodo obravnavali njihovo prijavo, ne smejo razkriti identitete prijaviteljev.

 • Ministrica Švarc Pipan ob EU Dnevu proti nekaznovanosti poudarila nujnost sodelovanja med državami

  Ministrica za pravosodje dr. Dominika Švarc Pipan je na dogodku ob 8. EU dnevu proti nekaznovanosti poudarila, da je boj proti nekaznovanosti mogoč le s tesnim in učinkovitim sodelovanjem med državami. Obeležitev tega dneva letos prvič poteka v Sloveniji, in sicer v okviru diplomatske konference za sprejem MLA konvencije.