Skoči do osrednje vsebine

Ministrstvo za pravosodje

Koronavirus (SARS-CoV-2)

Aktualne informacije in navodila najdete na strani Koronavirus (SARS-CoV-2).

Se želite cepiti proti covid-19? Prijavite se!

Na pametne telefone si namestimo aplikacijo #OstaniZdrav, ki nam sporoči, ali smo bili v stiku z okuženo osebo.

Nosimo zaščitno masko, redno si umivajmo in razkužujmo roke, poskrbimo za pravilno higieno kašlja ter ohranimo medosebno razdaljo dveh metrov.

 • Državni zbor je danes sprejel novelo Zakon o izvršbi in zavarovanju: »Na Ministrstvu za pravosodje smo novelo pripravili z namenom, da v izvršilnih postopkih zaščitimo najranljivejše skupine posameznikov (posameznikov, ki se znajdejo v stiski, in jim grozi izguba doma, potrošnikov…).. Upoštevali smo, da so izvršilni postopki primarno namenjeni upniku, da od dolžnika doseže poplačilo dolga, vendar ne za vsako ceno in na kakršen koli način,« je ob tem dejala ministrica mag. Lilijana Kozlovič.

 • Vlada je včeraj, na predlog Ministrstva za pravosodje, sprejela Predlog Zakona o spremembah in dopolnitvah Kazenskega zakonika, ki vključuje pomembne spremembe v definiciji kaznivih dejanj zoper spolno nedotakljivost, in sicer gre za odmik od obstoječega modela prisile k modelu soglasja, ki nudi večjo zaščito žrtvam.

 • Ministrica za pravosodje mag. Lilijana Kozlovič se je udeležila otvoritve novih prostorov Vrhovnega državnega tožilstva RS na Vilharjevi 23 v Ljubljani. Državni tožilci in državnotožilsko osebje so na novi lokaciji dobili sodobne in funkcionalne prostore, ki bodo pripomogli k optimizaciji delovnih procesov.

Aktualno

 • Javni posvet o učinkovitem boju zoper spolne zlorabe otrok

  Evropska komisija je, z namenom priprave zakonodajnega predloga o učinkovitem boju zoper spolne zlorabe otrok, sprožila javno posvetovanje, ki bo odprto do 15. aprila 2021.

 • Z digitalizacijo sodnih postopkov k hitrejšemu zavarovanju pravic državljanov

  Ministrstvo za pravosodje je v sodelovanju z Vrhovnim sodiščem Republike Slovenije (RS) omogočilo elektronsko poslovanje med okrožnimi sodišči in centri za socialno delo v postopkih za ureditev osebnih stanj in družinskih razmerij. Ministrstvo še posebej podpira prizadevanja sodišča, da so med prvimi takšnih rešitev deležni postopki, kjer gre za varstvo in zavarovanje pravic in koristi otrok.

 • Uredba o sodelovanju med državnim tožilstvom, policijo in drugimi pristojnimi državnimi organi

  Ministrica mag. Lilijana Kozlovič si s sodelavci v tem mandatu prizadeva optimizirati (so)delovanje organov odkrivanja, pregona in sojenja: »Za učinkovit pregon kaznivih dejanj je potrebno zagotoviti hitro in učinkovito ukrepanje v celotni verigi pravice – policiji, tožilstvu in sodstvu. Na ta način se zaščiti javni interes in obenem zaščiti posameznika, ki je udeležen v predkazenskem postopku, zato da se čim hitreje ugotovi obstoj ali neobstoj njegove odgovornosti.«